Skocz do zawartości
Gość

intel vs amd

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ się nie wypowiedziałem ...

Amd jest obecnie nieco słabszy od p4 (chodzi mi o najszybsze modele) 10 do 20%. jednak z pamięciami DDR 333 sprawa wygląda nieco inaczej nadal p4 jest szybszy w większości aplikacji graficznych lecz w najbardziej wkurzających zastoosowaniach - takich jak pakowanie pamiętam P4 2,5Ghz miało podobna wydajność do XP2200+ (i takie wnioski wyciągnąłem z tomshardware - podobno sponsorowanego przez Intela) Prawda jest oczywista - poza zastosowaniami obliczeniowymi zbyt mocny procek nie jest potrzebny - tutaj bardziej liczą się inne rzeczy - karta graficzna do gier, duży dysk a dla innych cena lub możliwość overclokingu. Poza ostatnim można wybrać AMD a pozostałą kasę wpakować w co innego. Sprawa ostatnia jest bardziej kłopotliwa - były informacje o padaniu nowych p4 z podwyższonym napięciem w okresie 1 miesiąca używania. Poza tym w P4 nie można odblokować mnożnika co będzie irytować overclockerów bo duży wzrost osiągów daje np FSB=180MHz a to bez podnoszenia napięć jest raczej trudne do osiągnięcia na P4. Poza tym najlepsze płyty pod P4 mają 10% stracy do płyt z PC1066. Z tego co wiem z www.twojpc.pl w czasie testów Abit i MSI chodziły dobrze w trybie 166/166; czy ktoś wie jak sprawa wygląda z nowszymi biosami innych płyt bo jeśli działają jak działały to dla overclockera są do [gluteus maximus] !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ się nie wypowiedziałem (...)

Witam

Wizzardzie, o jednym milczysz. CENY. Dzis przejrzalem nowe oferty. W tym Intelu chyba szalency sprzedaja (pewnego Grzesia K. zmilcze..). Jak to mozliwe, zeby oferowac taki zlom po cenach DWA RAZY wyzszych niz konkurencja (AMD)? Co ciekawwze, dzis podano oficjalnie, ze w polskiej strefie budzetowej ponad 90% zakupow to systemy na intelu! A (ponoc) mamy "dziure budzetowa".. Czyzby to przez te drakonsko drogie P4 z DVD w kazdym okienku Poczty Polskiej?.. (szybciej sprzedaje znaczki, niz AMD? :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz na mój temat który jest zamknięty. I teraz widze że te wojny są bezpodstawne bo sami stwierdziliście ze nie ma co porównywać tych proców bo maja różne architektóry, więc sami przekonaliście mnie że się kłucicie tylko dla zasady jak i tak wszyscy wiedzą ze to nie ma sensu.

A doLagiera to nie jestem NEW bo siedze naforum od połowy czerwca i to po kilka godzin dziennie tylko się niewłączałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel ma bardziej wyrobioną markę. Do większości zastosowań jest lepszy, ale na tyle, ale bardziej warto najpierw zainwestować w inne podzespoły chyba, że ktoś będzie zajmował się programami graficznymi (choć w niktórych programach graficznych AMD jest lepszy ale jest ich niewiele)

Uważam, że porówananie ma sens ponieważ oba produkty należą do kategorii procesorów więc trzeba je porównywać. Nie są ważne architeORT: ORT: ORT: ktury, ale ich wartość użyteczna. Osobną rzeczą są ceny. Fakt faktem Intel posiada większość rynku na świecie, i gdybym miał sporo kasy też bym kupił zestaw z Intelem na rimmach 1066, no chyba żeby interesowało mnie szyfrowanie bo w tym P4 jest do [gluteus maximus] (no o tym zapomniałem wspomnieć)!!! No ale dopiero wtedy gdybym miał dysk scsi 15k (oczywiście jakiś w miarę cichy). Podobno Seagate ma taki cichszy nawet od IBM 120GXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy nie zauważyłeś, że jestem trochę za AMD i trochę za Intelem !!! Lubię AMD za możliwość zmiany mnożnika i w przypadku dużej ilości kasy najpierw bym trochę więcej się dowiedział o wydajności obu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szkoda ponieważ ona krąży w obiegu zamkniętym i nie zużywa się poza tym za dodatkowy moduł wodny zapłaciłem 20zł, a za taką kasę raczej niczego lepszego bym nie zrobił. Rdzeń może chodzić na 210 MHz ! to chyba nieźle!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ się nie wypowiedziałem (...)

Witam

Wizzardzie, o jednym milczysz. CENY. Dzis przejrzalem nowe oferty. W tym Intelu chyba szalency sprzedaja (pewnego Grzesia K. zmilcze..). Jak to mozliwe, zeby oferowac taki zlom po cenach DWA RAZY wyzszych niz konkurencja (AMD)? Co ciekawwze, dzis podano oficjalnie, ze w polskiej strefie budzetowej ponad 90% zakupow to systemy na intelu! A (ponoc) mamy "dziure budzetowa".. Czyzby to przez te drakonsko drogie P4 z DVD w kazdym okienku Poczty Polskiej?.. (szybciej sprzedaje znaczki, niz AMD? :-))

Z calym szacunkiem do Ciebie nie jest prawda Pitur to o czym mowisz.

Ostatnio i AMD winduje sobie niezle ceny za nowego athlona 0,13u.

Ich nowy produkt athlon XP 2400+ kosztuje wiecej niz P4 2,53Ghz. W testach na kazdej stronie internetowej wypada gorzej o tego drugiego.

Nie ma juz takiej przepasci na rynku High endowym jak kiedys. Wiadmo, ze nowy P4 2,8Ghz to juz zupelnie inna bajka ale za to jest demonem szybkosci, ktory przez swietami bedzie kosztowal znoscie dla kieszeni pospolstwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z calym szacunkiem do Ciebie nie jest prawda Pitur to o czym mowisz. (...)

Witam

Kaeresie, mi chodzilo przede wszystkim o zakupy naszej tzw. budzetowki. Ponadto, porownujac ceny (robiles to ju zutaj) nie zapomniaj, ze na CPU nie koncza sie wydatki. Wlasciwie wszystkie komponenty "Intel only" sa o 10-20% drozsze. Nie wierzysz? Policz sobie (uczciwie) calr dwa porownywalne moca zestawy: AMD 2200+ i P4 2.53 (ta sama wydajnosc). Nasz "biedny" budzet funduje sobie (za ukradziona nam forse) niemal TYLKO ten drugi, znacznie drozszy, w 3/4 niewykorzystywany potem do niczego, poza: szpanem, Saperem i klepanina bzdur w Wordzie. Czy taki "wybor" ma jakis sens? Czy moze to juz.. korupcja? (Intel korumpije swietnie - sa w tym dobrzy, jak i w "przyspieszaniu Internetu" :-))

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre jest to haslo :) - przyspieszanie internetu :)

Ok, ale porownujesz zestawy zupelnie nie na tym samym poziomie wydajnosciowym. W testach do dzis z P4 2,53Ghz rowna sie tylko AXP 2600+. A tutaj cena wiadomo jaka jest. Dlatego zaznaczylem w poprzednim poscie, ze AMD juz robi to samo co Intel. Poprostu tylko tak sie utrzyma na rynku. Nie ma co do interesu dokladac.

P.S., taki maly OT

Swoja droga, dziwi mnie jedna rzecz. Jak AMD sie utrzymalo na rynku tak dlugi okres czasu jak nie zarobili ani zlotowki przez caly okres swojego istnienia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre jest to haslo :) - przyspieszanie internetu :) (....)

P.S., taki maly OT

Swoja droga, dziwi mnie jedna rzecz. Jak AMD sie utrzymalo na rynku tak dlugi okres czasu jak nie zarobili ani zlotowki przez caly okres swojego istnienia ?

Zgoda, te 2200+ jest dyskusyjne. Ale i 2600+ problem pozostaje (zestaw na Intelu jest nadal spooooro drozszy :-()

A to "przyspieszanie Internetu" (spod czarnej parasolki :-)) to ja codzien w CNN slysze, nawet w wersji US. Tam tez to smieszy (poczytaj ichnie newsy..). A potem zawsze ten "piekny" dzingiel.. Szok. Czemu Microsoft nie nadaje reklam?

A jesli idzie o "utrzymanie" AMD - bylo przeciez ciezko - gdy Intel na Tajwan terrorystow sciagnal (chodzilo o MB pod pierwsze Athlony), a Sad US oswiadczyl ze "pozew oddala, bo rzecz dzieje sie poza jurysdykcja Prawa USA" (dziwne to ich Prawo..).

Ponadto, popatrz po po podobnych do naszego Forums u naszych Sasiadow (bywam tam). Zestaw na AMD jest u "bogatych" Niemcow, Belgow, Holendrow - powszechny. Intele sa tam "sladowe", najczesciej jako gotowe maszyny (ich posiadacze najczesciej okupuja dzialy "Software"). Wydaje mi sie, ze Polska (oraz caly byly "oboz") - to jest wyjatek.

PS. Niedawno "poznalem" (wirtualnie) bardzo fajna strone polonijna z Toronto - caly sprzet maja od AMD, bo "..na Intela ich nie stac.." (to nie moj wymysl) [url: ]http://www.info-polonia.com]

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD ma cieplo od pewnego czasu i ich polityka jest dziwna jak na swoja pozycje. Teraz inwestuja w kampanie reklamowa "AMD Me" zamiast wypuscic Bartona ktory jezeli wykonany bedzie w technologii SOI to bedzie wymiatal. Ostatnie opoznienie tlumaczyli tym ze maja juz AXP na jadrze T-bred i nic lepszego rynek nie potrzebuje, a prawda jest taka ze maja klopoty technologiczne. Najciekawsze jest to ze zarowno Intel jak i AMD wypuszczajac nowe procesory zauwazyli ze najbardziej wzrosla sprzedaz ich najtanszych produktow czyli Celerona i Durona :lol: Dlaczego tak sie dzieje to mozna sie latwo domyslec. Ceny tych prockow low-end sa juz tak niskie ze dotychczasowi posiadacze kompow na K6-2 i Celkow Slot1 za smieszne pieniadze maja kompa 3-4 razy wydajniejszego.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...