Fidel Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Mam dosyc dziwny problem:(( Jak kopiuje cos z mojego napedu dvd obojentnie co czy cd czy dvd to obciazenia procka jest na poziomie 100% jest to dosyc dziwne i nie wiem czy padl dvd-rom czy cos innego ale szybkosc odczytu nie spadla tzn ciagle jest tak jak bylo kiedys jak wszystko bylo w pozadku:(( Na tej samej tasiemce tylko w trybie Master jest rowniez nagrywarka Lite-On i ona dzial bez problemu przy kopiowaniu obciazenie proca cos kolo 0-3% Aha i jeszcze w czasie tego kopiowania na tym dvd to np przycina sie muzyka i komp wogule dziala wolno:(( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 sprawdz czy masz wlaczone DMA dla DVD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 mam "DMA jesli dostepny" a pod spodem pisze "tryb PIO" ps. moze da sie to gdzies w biosie przestawic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Podłączę się do tematu - mam bardzo podobny "problem". Mam napęd DVD firmy BenQ 16x/40x i także przy kopiowaniu obciążenie procka utrzymuje się w granicach 95-100% 8O Wszystkie ustawienia (typu DMA - obecnie UDMA-5) na pewno mam prawidłowe, kabel na 100% sprawny (sprawdzałem kilka, teraz mam 80-żyłowy okrągły Spire). Dodam jeszcze, że przy odczycie płyt DVD obciążenie jest dużo mniejsze (30-40%), ale i tak to jest stanowczo za dużo. Jak można sobie z tym poradzić :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 mam "DMA jesli dostepny" a pod spodem pisze "tryb PIO" ps. moze da sie to gdzies w biosie przestawic?? W menager urządzeń odinstaluj kontroler IDE tego napędu,po restarcie powinno znowu być DMA. Rzymo czy na taśmie jest jeszcze coś podpięte ,np. hdd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Obojętnie czy mam coś podpięte czy nie. Obecnie akurat mam starą nagrywarkę Yamaha 8x/4x (sic!), ale ona działa w trybie DMA i z nią jest wszystko ok. Dodam jescze, że wcześniej miałem procka A1.2GHz (na Abicie KT7A) i było tak samo. Mi to wygląda na to, jakby napęd DVD potrzebował do odczytu danych (może korekcji błędów :?: ) dużego wsparcia procka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 W menager urządzeń odinstaluj kontroler IDE tego napędu,po restarcie powinno znowu być DMA. Wielkie dzieki pomoglo:)) hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...