Skocz do zawartości
Fidel

CD i obciazenie proca

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosyc dziwny problem:((

Jak kopiuje cos z mojego napedu dvd obojentnie co czy cd czy dvd to obciazenia procka jest na poziomie 100% jest to dosyc dziwne i nie wiem czy padl dvd-rom czy cos innego ale szybkosc odczytu nie spadla tzn ciagle jest tak jak bylo kiedys jak wszystko bylo w pozadku:((

Na tej samej tasiemce tylko w trybie Master jest rowniez nagrywarka Lite-On i ona dzial bez problemu przy kopiowaniu obciazenie proca cos kolo 0-3%

Aha i jeszcze w czasie tego kopiowania na tym dvd to np przycina sie muzyka i komp wogule dziala wolno:((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się do tematu - mam bardzo podobny "problem". Mam napęd DVD firmy BenQ 16x/40x i także przy kopiowaniu obciążenie procka utrzymuje się w granicach 95-100% 8O

Wszystkie ustawienia (typu DMA - obecnie UDMA-5) na pewno mam prawidłowe, kabel na 100% sprawny (sprawdzałem kilka, teraz mam 80-żyłowy okrągły Spire).

Dodam jeszcze, że przy odczycie płyt DVD obciążenie jest dużo mniejsze (30-40%), ale i tak to jest stanowczo za dużo. Jak można sobie z tym poradzić :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam "DMA jesli dostepny"

a pod spodem pisze "tryb PIO"

ps. moze da sie to gdzies w biosie przestawic??

W menager urządzeń odinstaluj kontroler IDE tego napędu,po restarcie powinno znowu być DMA.

Rzymo czy na taśmie jest jeszcze coś podpięte ,np. hdd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obojętnie czy mam coś podpięte czy nie. Obecnie akurat mam starą nagrywarkę Yamaha 8x/4x (sic!), ale ona działa w trybie DMA i z nią jest wszystko ok. Dodam jescze, że wcześniej miałem procka A1.2GHz (na Abicie KT7A) i było tak samo.

Mi to wygląda na to, jakby napęd DVD potrzebował do odczytu danych (może korekcji błędów :?: ) dużego wsparcia procka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi