Komak Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Mam dysk twardy WD800JB na którym powoli brakuje mi miejsca i zamiast sprzedawać i kupować nowy może by warto bylo kupić drugi taki sam i je połączyć w macież - tylko jak to zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris1987 Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Jeśli twoja płyta obsługuje RAID to nie ma problemu. Jeśli nie to sprawa już się komplikuje: albo kupujesz kontroler sprzętowy za ok.100zł (ma to swoje wady i zalety) albo bawisz się w RAID pod Windows (tak da się nawet jesli płyta nie ma RAID-a !!), ale musisz pamięytac że każda awaria Windows=utrata wszystkich danych. Możesz też poprostu podłączyć dysk na kanał bez łączenia w macierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@jaro@ Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 "ale musisz pamięytac że każda awaria Windows=utrata wszystkich danych" Oj cos zakreciles :) Kazda awaria Windows = ten sam skutek co w przypadku zwyklego podlaczenia dyskow (IDE,SATA) . Do calkowitej utraty danych na obydwu dyskach dochodzi wtedy ,kiedy jeden z dyskow w macierzy RAID0 ulegnie awarii . Po wymianie dysku ,ktory odmowil posluszenstwa musimy niestety stworzyc nowa macierz ,z racji zapisu "przeplotem" w RAID0 dane z dysku nr2 zostaja bezpowrotnie utracone . W przypadku awarii systemu cala struktura macierzy nie zostaje zmieniona - wykonujemy typowe czynnosci (format/instalacja systemu) jak w przypadku "bezraidowej" konfiguracji . "Mam dysk twardy WD800JB na którym powoli brakuje mi miejsca i zamiast sprzedawać i kupować nowy może by warto bylo kupić drugi taki sam i je połączyć w macież" Moje pytanie - czy wiesz mniejwiecej na czym polega budowa macierzy ? . RAID - nie ma nic wspolnego z rozwiazaniem problemu braku miejsca na dysku . RAID0 - to bardzo znaczne zwiekszenie transferu danych na dyskach (read ,write) . RAID1 - to zwiekszenie bezpieczenstwa (kopia dysku nr1 na dysku nr2) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...