Skocz do zawartości
Komak

Czy da się połączyć dyski w macież?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli twoja płyta obsługuje RAID to nie ma problemu. Jeśli nie to sprawa już się komplikuje: albo kupujesz kontroler sprzętowy za ok.100zł (ma to swoje wady i zalety) albo bawisz się w RAID pod Windows (tak da się nawet jesli płyta nie ma RAID-a !!), ale musisz pamięytac że każda awaria Windows=utrata wszystkich danych. Możesz też poprostu podłączyć dysk na kanał bez łączenia w macierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ale musisz pamięytac że każda awaria Windows=utrata wszystkich danych"

Oj cos zakreciles :)

Kazda awaria Windows = ten sam skutek co w przypadku zwyklego podlaczenia dyskow (IDE,SATA) .

Do calkowitej utraty danych na obydwu dyskach dochodzi wtedy ,kiedy jeden z dyskow w macierzy RAID0 ulegnie awarii .

Po wymianie dysku ,ktory odmowil posluszenstwa musimy niestety stworzyc nowa macierz ,z racji zapisu "przeplotem" w RAID0 dane z dysku nr2 zostaja bezpowrotnie utracone .

W przypadku awarii systemu cala struktura macierzy nie zostaje zmieniona - wykonujemy typowe czynnosci (format/instalacja systemu) jak w przypadku "bezraidowej" konfiguracji .

"Mam dysk twardy WD800JB na którym powoli brakuje mi miejsca i zamiast sprzedawać i kupować nowy może by warto bylo kupić drugi taki sam i je połączyć w macież"

Moje pytanie - czy wiesz mniejwiecej na czym polega budowa macierzy ? .

RAID - nie ma nic wspolnego z rozwiazaniem problemu braku miejsca na dysku .

RAID0 - to bardzo znaczne zwiekszenie transferu danych na dyskach (read ,write) .

RAID1 - to zwiekszenie bezpieczenstwa (kopia dysku nr1 na dysku nr2) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi