Gambit Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Witam, mam problem z kartą HIS Radeon 9550 256DDR 128Bit, zmieniłem na nią z GB Radeon 9250, pierwszym problemem jest niewiele różniąca się wydajność :/ Około 1000 marków różnicy w 3dMax2001 (zmiana z 6000 na 7000 w rozdziałce 800x600), co może być przyczyną tak słabej wydajności karty? Procesor Celeron 2,4 i 256DDR. Może trzeba to jakoś podkręcić, próbowałem Riva Tunerem, ale przy ustawieniach już 300/440 pojawiają się błędy w grafice. Dodatkowo, przy uruchomieniu gry, lub 3d Mark max ustawienia przestawiają się na standard 250/400. Drugim problemem jest rozdzielczość w grach, gdy pracuje na pulpicie (w rozdzielczości 1600x1200), wszystko jest w porządku, natomiast gdy wejdę do gry, to wokół ekranu, pojawiają się nieestetyczne czarne paski :/ ... Jak ustawić karte, by rozciągała obraz na cały ekran? Z góry dziękuję za pomoc. P.S. Mała ilustracja problemu: a tutaj zwyczajny pulpit :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj.skorek Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 OC karty tutaj zawiele nie pomoze 2k1 to bardziej na proca pamiec fsb i mnoznik patrzy to ci nic nie da podkrecisz proca pow. na 2.8 powiedzmy to bedziesz mial znacznie wiecej ale to tylko CELERON :D a co do paskow w grach to jaki masz zasilacz bo on moze byc winny :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavras Wyżryn Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Dj.Skorek, jaja sobie robisz z tym zasilaczem no nie? A co do karty to pisano już o tym, że ten Radek bez oc jest g.. warty a nie każdy model się super kręci. Gambit napisz w jakiej rozdzielczości grasz w tę grę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gambit Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Znalazłem już sposób jak podkręcić tego Radka tak, żeby conajmniej 10k wyciągał w 3dMarku, a co do rozdziałki to 1024x768. Miałem coś podobnego na GFie4 440MX ale tylko w rozdzielczości 800x600 (paski były tylko po bokach), ale nigdy mi się to nie przytrafiło na rozdzielczości 1024x768. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj.skorek Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Xavaras Wyżryn jaj se nie robie bo juz mam a przyczyna moza byc tez omegi przez nie mialem same problemy i wole oryginalne od ati Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavras Wyżryn Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Ciekawe czy jak zmniejszysz rozdzielczość pulpitu do 1024X768 to paski po bokach znikną? Spróbuj! A tak na marginesie to jaki Ty masz monitor, że pracujesz w tej rozdzielczości? IMO wyniki karty w 3d markach to nie wszystko liczy się wydajność w grach i programach. A i jeszcze jedno, życzę udanego oc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gambit Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Gdy zmienię rozdziałkę pulpitu na 1024x768 mam taki sam problem jak w grze (paski po bokach). Zaraz po o/c spróbuję zmienic sterki na Omegi. A co do Mońka to mam Hyundai ImageQuestf790D 17'. Ładnie wygląda w 1600x1200 :) Wyniki o/c i zmiany sterków napiszę na 4rum :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gambit Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Przepraszam, że post pod postem. Sytuacja wygląda tak: Zainstalowałem sterki Omegi, i zniknął ten problem z rozdzielczością i paskami. Podkręciłem też kartę do ustawień 400/430 (Niestety podkręcenie karty przyspieszyło wyświetlanie grafiki [dość znacznie], ale nie zmieniło wyniku z 3DMark'a ... 6700 na 1024x768 :) )i wszystko byłoby w porządku, ale po wgraniu Biosu z 9600 wyświetla mi że jest 128 Ramu na karcie, a nie 256. Co gorsze po wgraniu czystego biosu z 9550 nadal wyświetla się 128 :(. Jak ustawić bios na 256 ramu? (edycja w Rabicie nie pomogła). Bump Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oteek Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 i bylo bic sie o punkcicki w 3dsmarku? :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gambit Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Co śmieszniejsze, karta prawdopodobnie nadal używa 256Ramu ... tylko śmiesznie wyświetla jakoś .. ktoś ma pomysł, jak edytować Bios by wyświetlał 256MB? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...