Skocz do zawartości
nem

CUPS i inne - strasznie powolne drukowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu podłączyłem starą ale jakże "jarą" drukarkę (HP LaserJet 6L) do mojego domowego komputera. Drukarka ta jest w stanie wydrukować 6 stron na minutę w wysokiej jakości, lecz w GNU/Linux otrzymuję niespełna... stronę (dodam, że w Windows problem nie występuje, nawet fotografie A4 drukują się _znacznie_ szybciej niż prosty tekst z OpenOffice w linux). Drukarka obsługiwana jest przez system CUPS, procesor nie jest przeciążony (Celeron 2,2 GHz), wydruk jest dobrej jakości. Przeglądałem fora i listy dyskusyjne lecz odnalazłem jedynie komercyjne sterowniki na www.turboprint.de (30 USD). Odnoszę wrażenie, że linux nie posiada wydajnego systemu drukowania dla drukarek nie-postscriptowych. Czy ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, Printing HOWTO w wersji oryginalnej, bo polska ostatniej aktualizacji doznała w 1998 roku. Wg. gwiazd i planet drukarka działa perfekcyjnie (zresztą napisałem, że jakość wydruku nie odbiega od tej z windows). Na grupach dyskusyjnych problem był poruszany (nie tylko z tą konkretną drukarką), lecz nikt nie potrafił udzielić sensownej odpowiedzi, oto cytat sztandarowy: "Maybe your printer is on fire, you should go check it. This is a known problem in some versions of Linux." lub "Switch back to Windows"... rozwiązaniem wydaje się być zamiana starej 6L na postscriptową 6MP, ja mam do takiej dostęp ale wielu użytkowników nie. Spotkałem się ze zdaniem mniej więcej "co chcesz? przecież drukuje?!" lecz jeżeli ktoś wybiera drukarkę laserową, to pewnie zależy mu na niezawodności i SZYBKOŚCI, a HewlettPackardów z tych linii "windowsowymi" nazwać nie można...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po przerwie - problem rozwiązany metodą "brute force". Wymieniłem LaserJeta 6L na 6P (bez postscriptu, zamierzałem dokupić później), problem nie zniknął, ale przerwy pomiędzy stronami w 6P zmalały. 6L posiada standardowo 1MB RAM, a 6P 2; znalażłem simm pasujący do tej drukarki i dołożyłem jej 8MB. Drukowanie przebiega teraz szybciej niż w windows. Problem - brak pamięci. Użytkownicy 6L również mogą zwiększyć pamięć za pośrednictwem karty pamięci (koszt 8MB to około 130 zł). Mam nadzieję, że komuś to pomoże, gdyż nigdzie nie znalazłem opisu rozwiązania tego problemu (może był zbyt kuriozalny i nikomu nie chciało sie pisać? ;) )

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi