bertos Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Mam takie pytanko, ale z góry proszę o wypowiedzi tych z Was którzy to znają z własnej praktyki - teoretyzowanie nic tu nie wniesie ;) Mam zamiar kupić płytę pod A64 Gigabyte'a na nForce3. Szyna systemowa jest tam, o ile dobrze wiem, ustawiona na 200 MHz (DDR400). Po starym sprzęcie zostanie mi 256MB (SpecTek) ramu DDR333. Czy może być problem z używaniem jej razem z pamięcią DDR 400 (512MB)? Czy w ogóle na płytach tego typu, a szczególnie na tym modelu (GigaByte K8NS) nie ma przeszkód z używaniem pamięci o 'niższej" specyfikacji niż to wymaga sam chipset? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Chipset nie wymaga pamięci 400MHz, bo może też obsłużyć 333 i 266, więc nie będzie problemu. BTW: podnieś trochę napięcie i sprawdź czy te Specteci latają na 400MHz bo to imho dobrze kręcące się RAMsy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertos Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Dzięki za odpowiedź :) Powiedz jeszcze (choć pytanie chyba trochę naiwne) czy da radę napięcie ustawić osobno dla każdego slotu? Pytam w kontekście tych 512MB PC3200, które i tak będę używać, no a po co je "żyłować" jak są DDR400:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Nie, nie da się osobno dla oddzielnych kości ustawić. A może się myle?:):) Bynajmniej ja się nie spotkałem z tym:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...