Skocz do zawartości
fazzer666

problem z NF7

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM ..jestem nowy na tym forum i mam wielki problem

otóż niedawno zakupilem przeczytawszey wszystkie reecenzje na jej temat..plytke abita model NF7

i zaczynam tego żałować ...reszta kompa pozostałą bez zmian,...tylko plyta jesty nowa....

CAŁY czas pojawiają mi sie errory niebeskie a to ..Ox00000001 stop ..albo nvafu.sys error wszystko cizywsice na niebeiskim tle

juz sam nie wiem co robic..zaznaczam ze pamiec jest na bank dobra!!!!! sprawdzaelm memtest:-)

czekam na wszeilkie porady

pozdroo.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh:

1. Jest temat o NF7

2. Nie podajesz konfiguracji kompa

3. Nie piszesz, czy przeinstalowałeś system, czy reanimowałeś dotychczasowy

4. Nie piszesz, czy zainstalowałeś wszystkie sterowniki

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=1131985#1131985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp taki jak w podpisie

co do sterowników to :

nForce_4.27_WinXP2K_WHQL_international - stery do plyty gluwnej

nvidia 70.40 beta 2k-xp

windows mam w wersji z SP1 ,a DirectX 9.0 b

domyślam sie ze wine ponosza sterowniki bez certyfiakatu WHQL :(

a zasilacz jestem ciekaw CODEGEN albo cos takiego pewnie :?: prime dziala ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz GF2 MX... a sterów używasz 70.40??? Hmmm... Do takich kart najlepsze były 53.03 najwyżej => bo mówią, że GF4 miewa najlepsze osiągi na nich (choć ja niee).

A jeżeli już chcesz NOWE stery, to najwyżej 61.77.

Po za tym, ja mam GF4 (61.77) i NF7-S (5.10) i nie mam pliku nvafu.sys...

A jeżeli chodzi o post wyżej (zasilacz), no to fakt. Jeżeli masz wahanie na +12V o więcej niż 0.2V, to możesz mieć problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UHM... KINGSTON 512!!!

Prawdopodobnie masz to co ja...

Tyle, że mój komputer poprostu się resetował. Moje Kingstony 512 nie potrafią jechać na 400MHz z CPC ON. A ta funkcja jest niestety włączona w BIOSie trwale. Powinieneś spróbować zainstalować jeden z modingowanych BIOSów Merlina => Może standard D26 z CPC OFF???

Ja zainstalowałem D26 Taipan 2.0.5C i pomogło => wcześniej próbowałem wersję z CPC ON, każda wywalała.

Sprawdziłem RAM na płycie ASUS A7V600, gdzie CPC (1T Command VIA) można zmieniać i gdy włączyłem na Enabled, to również resetwało system => czyli potwierdzone faktami.

P.S. Podkreślam PRAWDOBODOBNIE!!!

BIOSy by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo wypróbuj wersję 5.10 od vVidii i nie instaluj IDE Controller SW czy jak mu tam, tylko całą resztę.

Dziwi mnie to, że skoro mamy takie same płyty i mamy zainstalowane Sterki, to jak mogę nie mieć pliku tego co Ty, jeżeli jest on od Płyty???

Chyba, że wersja 5.10 jest już zrobiona inaczej (zresztą sam instaltor wygląda inaczej => jak ten od FW 66.93).

Po za tym wiele osób mówi, że zawarte w nich stery o IDE Controller SW (Instalator pyta czy instalować je) raz pomagają, a raz szkodzą. Zatem, jeżeli instalowałeś poprzednio, to teraz nie instaluj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...