Skocz do zawartości
grzybu

jak lutujecie swoje bloki ???

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie jak w temacie

sporo ludzi sie wypowiada ze samemu robi bloki wodne jestem ciekaw jak je skladacie

kolega moj bral w kombinerki blache trzymal nad gazem az sie podgrzeje pozniej paste cyne stawial drugi kawalke blachy i jush

nie macie jakis prostrzych sposoboof ??

prosze o wypowiadanie sie ludzi qtorzy maja jakies doswiadczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście to lutowalem cyną. Ale też mialem z tym problemy chyba nie taki topnik jak potrzeba.

Może by Brekut coś napisał o lutowaniu.

On ma dużą wprawe w tym.

Apropo.

Robił ktoś bloki według projektu z www.ooverclockers.com

takie wiercone. Jeśli tak to czym zatykal otwory w bokach po wierceniu ?

Myslełem żeby kupić pręt miedziany średnicy większej o 1 od otworu nagwintować go wkręcić i jeszcze raz wiertarą w środku. A póxniej tylko z boku cyną i tyle.

Jak to robiliście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem bo lutowalem bloki kupione w stanie syrowym od Mate.

kolanka to chyba wiadomo jak - wlozylem na swoje miejsce, nad palnik i nakladalem cyne,a te dziury z boku to tak:

powierzchnie pokrylem cyna a nastepnie przylozylem odpowiednio dociety kawalek blaszki miedzianej rowniez wczesniej pocynowanej, wszystko nad palnikiem. powierzchnie lutowane nalezy przed lutowaniem dobrze wyczyscic a nastepnie wytrawic kwasem, wtedy cyna sie chwyta idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak konkretnie to wiem ze cyna mialem na mysli bardzije samą czynnosc czyli jakij palnik ale jaki i czy to robicie w domu czy gdzie jaka temperatora musi byc zeby sie dobrze zlutowalo ?? i skad wziac kwas ?? i ile trzeba go aby wytrawic a nie spieprzyc bloku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam palnika roethenberger'a 1900C piezo, pasty lutowniczej (taka biala) i lutu CuZn3 (tak sie nazywa) i po prostu wpierw skladam to co chce lutowac, rozgrzewam palnikiem, w szczeliny przykladam patyczek w pascie, ona wtapia sie, wrzera i potem lutm jade- jak dobrze sie to rozgrzeje ale tak zeby nie "spalic" miedzi to lut bedzie w kazda szczelinke wlazil istworzy bardzo mocne szczelne i dobrze przewodzace cieplo polaczenie (10000x lepiej niz pasta czy jakis klej :mrgreen:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilemmoj palnik w obi

a ten palniczek ala dlugopis.. rownie dobrze mozesz sobie slomke w d... wsadzic i tym lutowac  :lol:

berkut

chyba masz na mysli jakis badziew, bo ja mam taki palniczek wielkosci full wypasionego dlugopisu, no i duzo rzeczy da cie tym lutowac, zeby bylo smieszniej to nawet srebrem da sie :)

sprawdzilem organoleptycznie, osobiscie, a kosztowal niecale 40 zl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilemmoj palnik w obi

a ten palniczek ala dlugopis.. rownie dobrze mozesz sobie slomke w d... wsadzic i tym lutowac  :lol:

tez mam ten palnik full wypas

a ten maly za 6zl popsul sie po 15 minutach uzytkowania

nie da sie nim blokow lutowac ma za mala temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie Berkut ile dałeś za ten palnik.

Jaką masz temperature pracy.

Ja kupiłem taki podobny do pistoletu do malowania samochodów tylko zamiast pojemnika z farbą wkręcasie pjemnikokoło 0,33l propanu tzn. tego gazu dałem za nioego 89zł.

Nazywa cie CFH Lo"tmeister 2000

temperatura płomienia 1750 o a temperatura pracy 650 stopni.

I tu nie wiem czy temperatura pracy nie jest za niska podobno do lutowania tego lutu CuZN3 potrzeba 730 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj 170 osztowal ale raf takiego za 100 kupil

A co z temperaturą pracy.

Kurde do całego zestawu to chyba dokupie jeszcze wiertarke stołową koszci około 190zł.

Ale mógłbym wtedy robić sam sobie WB.

bo tak to prosto nie wywierce kanałów. Berkut jak ty robisz swoje bloki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp. topnienia lutu miekkiego to ok. 340-360 st. celciusza wystarczy palnik do lutowania rur miedzianych(cena ok. 160zl) Smarujesz pasta lutownicza dwa elemaety ktore maja byc zlutowane (po uprzednim ich wyczyszczeniu) skladasz je do siebie, szczelina lutownicza (kapilarna) nie powinna byc wieksza niz ok0,3-0,4mm, podgrzewasz palnikiem do momentu gdy z pasty bedzie snuc sie lekki dymek (to znak ze temp. jest odpowiednia), wtedy przykladasz cyne do szczeliny ktora sama ja zasysa i to juz koniec. Najlepiej jest jak lutowanie bloku odbywa sie przy jednym podgrzaniu. Paste lutownicza i cyne mozna kupic w sklepie hydraulicznym. Sa dwa rodzaje biala i szara (z dodatkiem cyny).Polecam biala-jest o polowe tansza od tej z dodatkiem cyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...