Skocz do zawartości
t100

help: windows sie psuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od dwoch dni po jakims czasie uzytkowania komputera system windows sie "zrzuca", pokazuje mi niebieski ekran i musze restartowac system...zobaczcie jak wyglada komunikat:

Dołączona grafika

Czy jest jakis sposob zeby uniknac tego zrzutu? bo troche (a nawet bardzo) utrudnia prace na winXP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 2 sieciowki? Z tego co widze, to:

1 - wylaczona sieciowka zwykla (na skretce 100Mb)

2 - radiowka (przez nia pewnie masz net)

Jesli nie masz tej pierwszej fizycznie podlaczonej do kompa to odinstaluj. Wprawdzie watpie, aby to ona powodowala te bledy, ale po co ci wylaczona sieciowka?

Skoro mowisz, ze po jakims czasie, to moze oznaczac przegrzanie sie procka - wiekszosc bledow powodowanych przez sprzet wywala Windowsa juz przy starcie. Sprawdz temperatury i napiecia.

Wczoraj sam zobaczylem identyczny screen po ustawieniu timingow pamieci na 2-2-5. Kreciles cos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OFF-TOPIC:

to co napisze pewnie nie będzie pomocne ... ale,

zainstaluj se linuxa

REGULAMIN sie klania prosze pana...

RADZE PRZECZYTAC zanim znow cos palniesz, bo mozesz skonczyc TUTAJ

TOPIC:

Jesli sie stalo po podlaczeniu drukarki, to moze stery albo ustawienia portu USB/LPT (zalezy na czym masz) drukarke..

Jesli ostatnio wlaczales drukarke przed zalozeniem netu, to moze sie karta sieciowa wladowala na zasoby portu lub drukarki - jak wczesniej mowilem: sprawdz czy nie mam konfliktow sprzetowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z biosu niewiem jak, natomiast usunalem go spod windowsa,w menadzerze zadan.

Zrobilem test - odpalilem wyszukiwanie na shareazie, po chwili blue screen. Przy nastepnych pieciu probach tak samo. Odinstalowalem shareaze i narazie od 24h nic go nie tyka. Zobaczymy jak bedzie dalej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Odkopie temat żeby nie zakładac nowego.Mam doczynienia z tym samym problemem co user t100,czyli od wczoraj pojawiają mi się dość często te blue screeny Dołączona grafika te same co user t100, wiem że są spowodowane moja kartą sieciąwą i sterami do niej i tym plikiem RTL8180.SYS,tylko problem w tym że na stronie producenta nie umiem za H... znaleść sterów nowszych do tej sieciówki ani niczego innego żeby uporac się z tym problemem,i już jestem pewien że za ogólną niestabilność mojego kompa odpowiada ten j....y plik RTL,i prosze o pomoc może ktoś miał już doczynienia z tym ujstrojstwem znalazł gdzieś najnowsze stery,nowszy plik RTL8180.Moja karta sieciowa to PLANET WL-8303 Wireless PCI Adapter firmy Realtek.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi