Skocz do zawartości
cOyOte

Jakiej dystrybucji linuxa uzywasz?

Jakiej dystrybucji Linuxa uzywasz?  

1. 1. Jakiej dystrybucji Linuxa uzywasz?

• Slackware
      4
    • Debian
      4
    • PLD
      2
    • RedHat
      17
    • Mandrake
      9
    • SuSe
      0
    • Corel
      1
    • Turbo Linux
      0
    • Innej
      7

Rekomendowane odpowiedzi

Co wy w tym linuxie widzicie ? zeby gry dzialaly i programy to trzeba specalne wersje wezcie normalnie z tym szajsem !

Zeby linuksowe gry/programy dzialaly pod windowsem trzeba sie jeszcze bardziej nakombinowac 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego softu brakuje? No oprocz gier :)

Niestety jeszcze sporo brakuje: ACAD i inne propozycje z tej firmy. qcad - nie ma żadnych szans z Auto...a to niestety mój żywioł

A ja korzystam (co prawda jako workstation tylko od czasu do czasu) z Polerowanej Dystrybucji Linuxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego softu brakuje? No oprocz gier :)

Niestety duzo. O np reakcja grafikow u nas po pokazaniu gimpa - co ty ** pokazujesz jak to pluginow photoshopa nie lyka"

Brak tez:

- sensownego edytora SWF

- sensownego edytora HTML z WYSIWYGiem

- naprawde dobrego pakietu biurowego (czytaj: jesli nie ma szybkiego WordPerfecta i QuattroPro to tego sie nie daje uzywac) - i niech mi nikt nie wciska OO. Ani toto stabilne, ani dopracowane, ani nie ma mozliwosci i chyba ktos bazy danych zapomnial dorobic

- nie dziala nasz boski program Platnika (machamy w strone ZUS i Prokomu ;P)

- mam sporo softu do zarzadzania roznym zelastwem - prawie wszystkie po SNMP ale kazde ma wlasny soft zeby to jakos prosciej dzialalo - oczywiscie Win32 only bo kto by tam chcial router z poziomu jakiegos linuxa konfigurowac (pozdrowienia dla firmy Terayon i alcatel ;P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- sensownego edytora SWF

Oj, przydalby sie :)

- sensownego edytora HTML z WYSIWYGiem

Mi przypadl do gustu ginf, niestety nie obsluguje styli i troche jeszcze niestabilny.

- naprawde dobrego pakietu biurowego (czytaj: jesli nie ma szybkiego WordPerfecta i QuattroPro to tego sie nie daje uzywac) - i niech mi nikt nie wciska OO. Ani toto stabilne, ani dopracowane, ani nie ma mozliwosci i chyba ktos bazy danych zapomnial dorobic

Co do OO zgadzam sie w 100%. Mialem okazje kompilowac parenascie razy i wciaz nie chce sie nawet odpalic. Natomiast spodobal mi sie gobeProductive - maly, szybki, ale troche sie jeszcze sypie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie juz niedlugo. linux staje sie coraz bardziej popularny. Francja bedzie go uzywac w panstwowej administracji, wiec mysle ze sie rozwinie. Niestety narazie nie nadaje sie toto do np. ogladania filmow dvd (porownywalem obraz na windvd i na xine, niestety na korzysc windvd - czekam z niecierpliwoscia na obiecywane lindvd i sie chyba nie doczekam :( ), do grafiki jak wspomnieliscie, i do wielu innych rzeczy. linux to solidna podstawa pod aplikacje, niestety zeby byly profesjonalne musza je zrobic profesjonalisci, co z kolei wiaze sie z tym ze beda platne. Mi to jednak nie przeszkadzaloby, bo za windowsowe tez sie placi,a mam probke mozliwosci komercyjnej gry jaka jest RTCW. Na linuxie chodzi o wiele szybciej i lepiej niz na windowsie. niestety brak zainteresowania tym systemem wielu firm zamyka to bledne kolo. Im sie albo nie oplaca produkowac gier i programow pod linuxa, albo sa pod silna presja naszego ulubionego producenta systemow operacyjnych :P. mam nadzieje ze to sie zmieni, bo inaczej zostaniemy zjedzeni przez pana B G i zmuszeni do uzywania jedynie slusznego systemu operacyjnego.

Mysle tez ze to co sie udalo w produkcji komputerow (otwarta architektura) PC ktore wyparly inne zamkniete architeORT: ORT: ORT: ktury, w oprogramowaniu moze sie nie udac i na razie sie nie udaje niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi