adrian351 Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Siema jak widać to stary dziadek,celeron433mhz(6,5x).Sporo sie naczytałem jak go podkrecić i chciałbym zebyscie mi pomogli.Mam płyte BX2100 z chipsetem VIA:82C693,82596B.192mb RAM.Karte graficzną Savage4 32mb. Celeronek jest w PPGA CPU Socket370 Na płyte najwieksze procki jakie mozna wsadzić to:pentium600/100mhz/6.0x i pentium 533/133mhz/4.0x. Płyta ma trzy szyny 66mhz/100mhz/133mhz Standardowo procesor jedzie na takich parametrach 66/33mhz ale ostatnio zmieniłem na 75/37mhz i było ok(487mhz).Ale dzisiaj wsadziłem mu 83/41 i juz mu sie nie podoba bo sie zawiesza(541mhz):cry:?Czy jak bym zmienił 100/33mhz to było by lepiej czy gozej,czy wogule pojedzie bo to bedzie już procek 650mhz?A moze poprostu sie przegrzewa jak jest na 83/41,i jeszcze gorzej bedzie na 100/33?Na procesorze jest standardowy zielony radiator wielkosci procesora i wiatraczek tak samo.Moze trzeba by cos założyć wiekszego,jak tak to powiedzcie co i jaki hajs na to przyszykować. Ogólnie to jestem zielony tylko tyle ze troche przeczytałem wiec bez przesadnej informatyki.ELO PS. Sory ze tak tu nagmatwałem ale napewno dacie sobie rade :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Zwiększ mu napięcie ....... jeśli szyne ustawisz na 100 mhz to napewno Ci się nie włączy no chyba że masz super egzemplarz proca (normalnie chyba chodzą na 83 mhz). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian351 Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Znalazłem tylko zmienianie napiecia dla FCPGA,a ja mam PPGA.Nie wiem czy dobrze mówie bo sie nie znam,ale mógłby mi ktoś podrzucić linka do podnoszenia napiecia,no i powiedzcie czy musze zmieniać chłodzenie i na jakie. PS. Teraz procek chodzi na szynie 83mhz i daje rade,wszystko płynnie chodzi gierki itp.Tylko rozkreciłem obudowe i chłodze go zwykłym wiatrakiem,troche nieudolnie,ale zawsze troche bezpeczniej,hehe.B) ELO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...