Skocz do zawartości
P!xelek

Wszystko O... Gigabyte K8n Ultra-9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem tej płyty. Zachęcam do dzielenia się doświadczeniami w użytkowaniu i oc K8N Ultra-9.

Podstawowe moje problemy to:

Włączone usb mouse support w bios = brak klawiatury w Windows

Dziwne zachowanie kompa po OC.

Na tych samych ustawieniach, raz bootuje normalnie, przechodzi przez POST, ładuje windows i przechodzi przez Prime95 (3,5 h katowania Totrure Test / In-place Large FTTs = 0 błędów i ostrzeżeń), a po restarcie nie przechodzi przez POST, zawiesza się mniej więcej w momencie wyszukiwania dysków :?

Jeżeli miał ktoś taki problem i znalazł jego rozwiązanie, to prosiłbym o wskazówki :)

Od razu zaznacze, że próbowałem różnych timingów pamięci i bawiłem się mnożnikami HT, podnoszenie napięcia rdzenia procesora też nic nie daje.

Powrót do biosu F1 i HTx2 rozwiązuje problem. Nie wiem czy na stałe ale na razie jest OK. :D

:angry: jednak nie do konca... Po włączeniu potrafi stanąć w czasie POST-u, ale po reset, wstaje. W prime95 stablilny.

Co to może być? :unsure:

Edytowane przez P!xelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mój pierwszy post na tym forum i pierwsze kroki w o/c, więc proszę o wyrozumiałość.

Najpierw krótki opis sprzętu:

- BIOS F3

- buda Thermaltake Viking (2x wiatrak 12cm przód i tył)

- proc Venice 3000+

- cooling AeroCool GT-1000

- RAM 2x Corsair 512 (2,5-3-3-6)

- Chieftec 360W (PFC, 2xfan)

Co udało mi sie wyciągnąć na tej konfiguracji:

- FSB 280MHz (x9 = efektywnie 2520MHz, czyli 4200+)

- Vcore 1,4V

- HT x3, czyli 840 MHz

- RAM na 210 MHz (czyli w BIOSie na 150 MHz)

- temp proc w idle 29-30C (wiatrak na 1300 rpm)

- temp proc w stress 47-48C (obciazany Prime95 i CPUStabTest'em w opcji heat generation)

- temp w budzie ok 2-3C nizsza niz proc

Glowne problemy z plyta:

- brak klawiatury w Win przy USB mouse support włączonym),

- chyba chipset troche za bardzo sie grzeje (o ile zdazylem sie zorientowac, to Temp3 w speedfanie wskazuje temp chipsetu, czyli 70C)

- bede probowal podciagnac go troche wyzej, na FSB 300 MHz, czyli 4500+...

...dotad plyta pracuje stabilnie zadnych problemow z bootowaniem, zwiech ani nic podobnego.

Pytanie: Czy ktoś zainstalował Win Xp Pro x64 i pracuje mu stabilnie? Ja miałem duuuże problemy ze stabilnością aplikacji 32-bit...

Edytowane przez Pre100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 70*C to raczej nie temp NB, pewnie jakis niepodłączony czujnik, zawsze wskazuje tyle samo, czy FSB 200 czy 250 buda owarta, zamknięta... Tym akurat bym się nie przejmował. Ja mam na NB założony wiatrak od GF4 :) i temp jest... 70*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest zawsze to samo. U mnie skacze 70C-72C. Poza tym dotknij u siebie NB - jest pewnie tak samo goracy jak u mnie - parzy!... Natomiast jego temp nie zalezy duzo od o/c... Na standardowym FSB=200MHz ma temp 70C bez wzgledu na obciazenie, a przy FSB=280MHz podnosi sie w stresie do max 72C. Patrz: załączony screenshot.

Pzdr,

Pre100

post-113671-1118936317_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest zawsze to samo. U mnie skacze 70C-72C. Poza tym dotknij u siebie NB - jest pewnie tak samo goracy jak u mnie - parzy!... Natomiast jego temp nie zalezy duzo od o/c... Na standardowym FSB=200MHz ma temp 70C bez wzgledu na obciazenie, a przy FSB=280MHz podnosi sie w stresie do max 72C. Patrz: załączony screenshot.

Pzdr,

Pre100

1499475[/snapback]

Zgadza się, u mnie też skacze 70-71*C, ale tak na logike po założeniu wiatraka temperatura powinna spaść? Chociaż np. o 2*C? Nie spada :) Nadal jest 70-71*C a nie np. 68*C. Coś jest nie tak z tym czujnikiem, albo Speedfan coś knoci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi