Spookie Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Normalnie jest przydział pasma po adresie MAC i IP tak jak w przypadku PC3 mam adres MAC i IP [serwer ma DHCP] i poprzez to mam identyfikacje danego kompa poprzec co moge przydzielić userowi daną prędkość netu...I tu mój problem chce jedną antene a podział na 2 userów. Na rysunku przesdtawiony mój pomysł. A teraz moje pytanie czy z punktu "serwer" będzie widział tylko AP czy te kompy które są do tego AP wpięte ? W jakim trybie ma ten AP pracować aby widział obydwa kompy i abym miał możliwość przydzielenia im oddzielnego pasam o różnych prędkościach ? Da się wogóle coś takiego zrobić ? Co do AP to to ten model -> http://allegro.pl/show_item.php?item=59270238 pozdro. EDIT: Troszke się popytałem i niby można tak zrobić - AP w trybie karty bezprzewodowej [to się chyba zwie bridge ?] i będzie OK tzn będe widział kompy wpięte go switch tego AP. Ale napisałem tego posta tak aby się jeszzce upewnić że będzie. OK Czekam na potwierdzenia. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Tryb Ap aby pracowal jak zwykla karta Ad-hoc oplacalne od strony transferow jest to tylko gdy masz pod niego podpiety net. I teraz odpowiedz na twoje pytanie (postaram sie odpowiedz mimo tego ze zabardzo nie rozumiem o co ci chodzi:)) Otoz gdy podepniemy jedna antene pod dwie karty sieciowe beda one widziane jako dwie karty sieciowe (nie wiem jak bedzie wygladac sprawa z moca syganlu). Antena nie scali karta jedno, wiec nie bedzie problemu z indiwidulana adresacja mac i ip. Jesli nie trafilem to sproboj moze narysowac jasnijeszy schemat :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 AP serwera w trybie : Access Point, Cala reszta w trybie AP Client Serwer bedzie widzal MACi sieciowek, ale aby net przechodzil, w filtr rowniez musisz dac MAC Access Pointa bo inaczej nie nawiaza polaczenia. Zakladam, ze masz antene o odpowiedniej szerokosci promieniowania by objac te 2 anteny klienckie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmic Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 (edytowane) Raczej nie bedzie widzial MACow sieciowek a tylko AP pod ktorego sa podpieci!ja mam tak w sieci ale bez dhcp i kazdy ma swoj ip i nie ma zadnych problemow! Edytowane 12 Sierpnia 2005 przez djmic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...