Skocz do zawartości
Spookie

Podział Łącza...troche Inaczej...

Rekomendowane odpowiedzi

Normalnie jest przydział pasma po adresie MAC i IP tak jak w przypadku PC3 mam adres MAC i IP [serwer ma DHCP] i poprzez to mam identyfikacje danego kompa poprzec co moge przydzielić userowi daną prędkość netu...I tu mój problem chce jedną antene a podział na 2 userów. Na rysunku przesdtawiony mój pomysł. A teraz moje pytanie czy z punktu "serwer" będzie widział tylko AP czy te kompy które są do tego AP wpięte ?

Dołączona grafika

W jakim trybie ma ten AP pracować aby widział obydwa kompy i abym miał możliwość przydzielenia im oddzielnego pasam o różnych prędkościach ?

Da się wogóle coś takiego zrobić ?

Co do AP to to ten model -> http://allegro.pl/show_item.php?item=59270238

pozdro.

EDIT:

Troszke się popytałem i niby można tak zrobić - AP w trybie karty bezprzewodowej [to się chyba zwie bridge ?] i będzie OK tzn będe widział kompy wpięte go switch tego AP.

Ale napisałem tego posta tak aby się jeszzce upewnić że będzie. OK

Czekam na potwierdzenia. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryb Ap aby pracowal jak zwykla karta Ad-hoc oplacalne od strony transferow jest to tylko gdy masz pod niego podpiety net. I teraz odpowiedz na twoje pytanie (postaram sie odpowiedz mimo tego ze zabardzo nie rozumiem o co ci chodzi:)) Otoz gdy podepniemy jedna antene pod dwie karty sieciowe beda one widziane jako dwie karty sieciowe (nie wiem jak bedzie wygladac sprawa z moca syganlu). Antena nie scali karta jedno, wiec nie bedzie problemu z indiwidulana adresacja mac i ip. Jesli nie trafilem to sproboj moze narysowac jasnijeszy schemat :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AP serwera w trybie : Access Point,

Cala reszta w trybie AP Client

Serwer bedzie widzal MACi sieciowek, ale aby net przechodzil, w filtr rowniez musisz dac MAC Access Pointa bo inaczej nie nawiaza polaczenia.

Zakladam, ze masz antene o odpowiedniej szerokosci promieniowania by objac te 2 anteny klienckie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi