Skocz do zawartości
Armani01

Mod Biosa W Karcie Grafiki A Samsung 173p+

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra panowie ... Właśnie zakupiłem Samsunga 173 P+ ... wypaśny na maxa ... mówię Wam ... miałem możliwość porównania go z innym monitorem którego .. najpierw chciałem kupic tj.. bodajże 730 BF (ten z 4 ns.) KURDE NIEBO a ziemia ... NAPRAWDĘ

w tym 173p+ kolory są tak soczyste ... a CZERŃ czarna .... że szok !!! tamten drugi się nie umywa ... jak bym się napalił i kupił tatego to bym sobie chyba nie wybaczył !!!!

P.S. Dzięki dla tych któży mi go doradzili swoimi reckami ... :wink:

Ale .. mam taki myk ... z biosem karty zrobiony .. mianowicie mam Leadteka 6600 i podmieniony bios z podwyższonym napięciem karta się dzięki temu DUŻO bardziej kręci ... ale ... feler jest taki że nie wykrywa mi od razu monitora ... tak miałem w staym Delu 790 -- CRT ...

i tak też jest tu ... ale zainstalowałem ręcznie sterowniki ... i wykryła ... z tym że mam już tą zagwozdkę ... a może na standardowym biosie coś by jeszcze lepiej chodziło ...??? // JAK MYŚLICIE MAM ZMIENIĆ ?? // żeby się przekonać ...

... Czy bios karty może mieć coś do tego... ?? ...

Drugie ale ... standardowe ustawienia ... monitor proponuje .. 1280 na 1024 ... ale to powoduje że niestety tekst jest jak dla mnie za mały ... i źle mi czytać.. ... jakie Wy macie ustawienia na swoich siedemnastkach LCD ??

Trzecie pytanie dotyczy odświeżania ... a mianowicie ... na 1024/748 bodajże .. mogę ustawić odświeżanie na 85 MHz a na tym co wcześniej podałem już tylko max 72 ...

sam monitor proponuje 60 mhz... ?? czy to normalne czy to może wina tego innego biosu w karcie ??

P.S. Zawsze myślałem że LCD mają zawsze na każdej rozdzielczości stałe odświeżanie 85 Mhz ... ????

Może ktoś coś mi poradzi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lcd 17" i 19"obraz ma majlepszą jakość w rozdzielczości 1280/1024, możesz kombinować w wielkością czcionki w windowsie alo przyzwyczaić się go lekkiego rozmycia w rozdzielczości 1024/768. Odświeżanie 60Hz całkowicie wystarcza, nie ma sensu męczyć monitora! Z tym wykrywaniem monitora to chodzi ci o to, że na monitorze najpierw swieci na zmiane analog digital a za chwile łapie czy coś inaczej?

Edytowane przez Masaccio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra panowie ... Właśnie zakupiłem Samsunga 173 P+ ... wypaśny na maxa ...

Ale .. mam taki myk ... z biosem karty zrobiony .. mianowicie mam Leadteka 6600 i podmieniony bios z podwyższonym napięciem karta się dzięki temu DUŻO bardziej kręci ... ale ... feler jest taki że nie wykrywa mi od razu monitora ... tak miałem w staym Delu 790 -- CRT ...

i tak też jest tu ... ale zainstalowałem ręcznie sterowniki ... i wykryła ... z tym że mam już tą zagwozdkę ... a może na standardowym biosie coś by jeszcze lepiej chodziło ...??? // JAK MYŚLICIE MAM ZMIENIĆ ?? // żeby się przekonać ...

... Czy bios karty może mieć coś do tego... ?? ...

Drugie ale ... standardowe ustawienia ... monitor proponuje .. 1280 na 1024 ... ale to powoduje że niestety tekst jest jak dla mnie za mały ... i źle mi czytać.. ... jakie Wy macie ustawienia na swoich siedemnastkach LCD ??

Trzecie pytanie dotyczy odświeżania ... a mianowicie ... na 1024/748 bodajże .. mogę ustawić odświeżanie na 85 MHz a na tym co wcześniej podałem już tylko max 72 ...

sam monitor proponuje 60 mhz... ?? czy to normalne czy to może wina tego innego biosu w karcie ??

P.S. Zawsze myślałem że LCD mają zawsze na każdej rozdzielczości stałe odświeżanie 85 Mhz ... ????

Może ktoś coś mi poradzi ...

1614506[/snapback]

1280x1024 to natywna rozdzielczość na 17" i 19" , monitor LCD ma tylko jedną rozdzielczosc w ktorej obraz jest super ostry. Dlatego wielu decyduje się na 19" ktory ma taką samą rozdzielczość a obraz jest większy.

Odswiezanie zostaw 60Hz przy DVI (nie MHz:) to standard, LCD ma podswietlenie z LAMP ktore cały czas swiecą dlatego nie trzeba odswiezać ekranu, czasami jest problem przy podłączeniu analogowym i są jakieś zakłócenia wtedy mozna zmienić na 75Hz (to maksimum dla LCD )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lcd 17" i 19"obraz ma majlepszą jakość w rozdzielczości 1280/1024, możesz kombinować w wielkością czcionki w windowsie alo przyzwyczaić się go lekkiego rozmycia w rozdzielczości 1024/768. Odświeżanie 60Hz całkowicie wystarcza, nie ma sensu męczyć monitora!  Z tym wykrywaniem monitora to chodzi ci o to, że na monitorze najpierw swieci na zmiane analog digital a za chwile łapie czy coś inaczej?

1614788[/snapback]

Nie .. chodzi mi o to ... czy to że nie mam orginalnego biosu Leadteka .. (co powoduje że np. w Winfox-ie nie wszystkie funkcje działają) ... ale jakiś modowany na 1,4 (nie od sparkle) to w jakiś negatywny sposób może wpływać na monitor ... jego odświeżanie itd... bo np. nie wie ile naprawdę karta potrafi ... i przystosowuje się do minimalnych ustawień .... ??

Z tym że oczywiście karta z tym biosem jest wykrywana jako 6600 128 mb ... także pewnie wszystko jest ok.. ;-)

I hope... :razz:

Coś jeszcze ... Mianowicie sterowniki Nvidii.. wykrywają ... mojego samsunga jako Analog monitor (tak jest w zakładce nview)

Podczas gdy jak włączam włściwości .. to jest ok ... Samsung 173p+ ... jak wymósić żeby nvidia nie wykrywała tego sama jako Analoga ..

Edytowane przez Armani01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi