reed Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 W swoim ukladzie zastosowalem przekaznik typu : R15 3PDT produkowanego w Żarach (Polska ) Cewka przekaznika oczywiscie na 12V= (sa produkowane na inne napiecia) Ilosc stykow roboczych : 3 "pary" Styki ruchome nr : 1 , 6 , 11 Styki do ktorych w stanie spoczynku dotykaja ruchome nr : 4 , 6 , 8 Styki przeciwne do tych zwartych nr : 3 , 7 , 9 Obciazalnosc stykow : 10A Przekaznik jest maly : szer 35mm / dl 35mm / wys 50mm Wykonany z przezroczystego tworzywa (az sie prosi o podswietlenie :P ) Najwygodniej zakupic w komplecie z podstawka. (ulatwi to montaz i podlaczenie) Powiem teraz, jak wykonac to w taki sposob jak ja to posiadam, czyli cos w rodzaju przedluzacza Przygotowujemy : przekaznik , odcinek kabla z wtyczka (dlugosc dopasowujemy indywidualnie) , odcinek kabla z gniazdkiem oraz kawalek kabelka do cewki. Podlaczamy wyprowadzenia cewki (styki nr 2 i 10) do napiecia 12V= w molex'ie Nastepnie podlaczamy doplyw (kabelek z wtyczka) 220V~ do stykow nr : 7 i 9 Podlaczamy odplyw (kabelek z gniazdem) do stykow nr : 6 i 11 Pozostala nam jeszcze wolna jedna "para" stykow (nr 1 , 3 , 4 ) Mozemy ja wykorzystac do sygnalizacji (np. LEDy) polozenia reszty stykow, tzn czy pompka jest zalaczona. Mam nadzieje ze zbytnio nie zamieszalem, i kazdy zrozumie o co mi chodzilo Update : Dzieki uprzejmosci kolegi |/|aso||a zamieszczam fotke przekaznika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...