Skocz do zawartości
lukaz2006

Wzmacniacz Alesis Ra500 Czy Behringer A500

Rekomendowane odpowiedzi

Siema .

Robie system aktywny stereo i potrzebny mi jest wzmacniacz wysokiej klasy do zasilenia głośników

niskośredniotonowych. Alesis Ra500 i A500 Behringer wydają mi się odpowiednie do tego zadania .

Alesis ma wysoką opinię i kosztuje nowy od 1100zł, Behringer natomiast od 840zł i jest to produkt który niedawno wyszedł na rynek . Oba są preferowane do studia, mają podobne moce .

Moje głośniki to Peerless seri HDS Exclusive 8''. VIFA DX 25TG jako wysokotonowy i Peerless

resolution series 15'' w obudowie zamkniętej 50 litrów jako subwofer.

Każdy głośnik będzie miał oddzielny kanał mocy i będzie wysterowany kartą dzwiękową audigy2

za pomocą rewelacyjnych sterowników kxproject.

Proszę o opinię osób kture znają te wzmacniacze.

Ostatecznie zdecydowałem się na Ra500 , a właściwie dwa takie wzmacniaczez , jestem bardzo zadowolony.

Po dziewięciu miesiącach eksplaatacji wnioskuje:

Wzmacniacz bardzo neutralny o stosunku jakość-cena na dobrym poziomie a zarazem dardzo dobrych parametrach.

Godny polecenia dla osób lubiących bardzo dobry dzwięk mogący zastąpić wiele wzmacniaczy typowo dedykowanych dla melomanów i monitorów pasywnych.

W mostku pracuje nawet do 4 ohm , sprawdzałem na subwooferze z głośnikiem peerless resolution series 15 cali mogący pochłonąć nawet 1000 wat czystej mocy . Grał w sylwestra całą noc z tym subem wzmacniacz choć nagrzewał się dawał rade .

Wzmacniacza niepowinno się doprowadzać do przesterowania "czerwone diody CLIP" aby nie degradować jakości dzwięku i głośników przed spaleniem , bezpieczeństwa termicznego w czasie pracy wzmacniacza w mostku.

Polecam w przypadku dobierania wzmacniacza do kolumn z pośród serii alesisa tę właśnie wersje ze względu na zapas mocy pomimo słapszych głośników w celu zabezpieczenia się od przesterowania wzmacniacza co jest bardzo niebezpieczne dla samych głośników , zwrostu zniekształceń , niepszyjemnych poszarpanych dzwięków . Moc wzmacniacza-głośnika niskotonowego 1do1 lub nawet znacznie większa moc wzmacniacza , jeśli coś będzie zniekształcać to właśnie głośnik a nie wzmak i głośniki . Jeśli kuleje dzwiek wystarczy przyciszyć .Tak postepuje od kilku lat i niespaliłem żadnego głośnika , znajomi zawsze cenili jakość dzwięku moich konfiguracji sprzętu audio

Czasem winą brzydkiej barwy mogą być przesterowania w sydgnale wchodzącym do wzmacniacza najczęściej przez podijanie na kolektorze-lepie jest ucinać .

Mp3 jako format stratny daje barwe dzwięku niezbyt miłą szczegulnie przy bitrate mniejszym jak 192kbps gdzie szczegulnie nagrania mają przesterowany bas nie wspominając o braku wysokich tonów . Najlepiej nie słuchać w formatach stratnej kąpresji .Polecam format bezstratnej kąpresji Monkey's Audio pomimo , że zajmuje więcej miejsca , ale w zamian nietrace szczegułów.

Tak skompresowanych mam kilkadziesiąt płyt cd i nagranych na dvd .Kiedy nowości mi się nudzą zapuszczam sobie na foobarku stare nagranka , wielka wygoda i oszczędność miejsca na pułce a poza tym płytki cdaudio jak się porysują to nagrania tracą szczeguły i przerywają.

Nagrane w ten sposób mają taką samą jakość jak w trakcie ripowania.

Na dzień dzisiejszy chętnie bym kupił Ra1000 o ile by taki istniał do wspomnianego suba.

Edytowane przez lukaz2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi