pvl Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 (edytowane) Witam. Jestem poczatkujacy w tcyh sprawach ale co zdarzylem zauwazyc. Wedlug poradnika jesli 1 wartosc wynosi okolo kilkudziesieciu tysieci to zblizaja sie kłopoty ;) . Na moim wykresie wlasnie tak jest a dysk mam moze ze 2 miesiace . Wiec ogólem jesli moglibyscie sprawdzic to swoim okiem i spojrzcie tez na inne parametry . Z góry wielkie dzięki Edytowane 25 Marca 2006 przez pvl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 (edytowane) Witam. Jestem poczatkujacy w tcyh sprawach ale co zdarzylem zauwazyc. Wedlug poradnika jesli 1 wartosc wynosi okolo kilkudziesieciu tysieci to zblizaja sie kłopoty ;) . Na moim wykresie wlasnie tak jest a dysk mam moze ze 2 miesiace . Wiec ogólem jesli moglibyscie sprawdzic to swoim okiem i spojrzcie tez na inne parametry . Z góry wielkie dziękidysk jest sprawny, a te tysiące w przypadku dysków Seagate nie wskazują na problem, po prostu odczyt danych nie jest zawsze idealny, czasem do wykonania kompletnego odczytu potrzebne jest wykonanie czynności korekcyjnych i dysk takie sytuacje notuje w SMART (w przypadku innych producentów problem również występuje, ale jest nie notowany na tym etapie w SMART) parametr 01 wskazuje ze dysk miał problem z odczytem danych, natomiast parametr C3 określa ile z tych błędów udało sie skorygować, problem był by wtedy kiedy wartość 01 różniła by sie znacząco od wartości parametru C3 natomiast wartość parametru 07 określa czy/ile razy dysk miał problem z trafieniem w określone miejsce w przestrzeni adresowej dysku, przy tak dużej gęstości zapisu czasem może zdarzyć "pudło", druga sprawa (w przypadku błędów w wyszukiwaniu danych oraz w przypadku błędów w odczycie danych) to strategia przyjęta przez producenta dysku, która zakłada pewną ilość błędów, które jednak da sie skorygować bez wpływu na wydajność dysku i bezpieczeństwo danych Edytowane 25 Marca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batman1978 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Spoko, spoko. Mam dysk Seagate 120/8 PATA i prawie identyczne dane w teście SMART (po rocznym użytkowaniu dysku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...