Spiler86 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Witam, mam pytanie do posiadaczy tejże płyty, czy warto ją kupować? czy lepiej gigabyta k8ns ? firma ogólnie bardzo dobra, ale jak im wyszła ta płyta? Prosze o odpowiedź posiadaczy tejże płyty, ewentualnie spostrzeżenia od innych forumowiczów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Mniej problemowa gorsza w o/c. U mnie max HTT było coś koło 310-315... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GIANNI86 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 A czym się wogóle różni asus k8n od k8n-e (nie deluxe), bo na stronce asusa jest tylko kolorowy opis całej technologii amd 64 i takie tam. a szczególowej tabelki nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) U mnie max HTT to 260, ale akurat tyle mi wystarcza. Po włożeniu 2 kości pamięci 400 płyta taktuje je na 333, ale tak się składa, że przy HTT 260 ram dochodzi akurat do 400 więc git. Po zainstalowaniu driverów IDE jest pauza przy wczytywaniu windowsa ok 45s więc nie zalecam ich. Można sterować z poziomu biosu obrotami wiatraków zależnie od temp. Ogólnie płyta jest dobra do małego oc. k8n-e ma gigabitowy LAN i gorszy (z wyglądu) regulator napięcia dla procka. Też zastanawiałem się między asusem i gigabytem, ale poczytałem na forum, że nie wykrywa dysków, jakieś cuda na starcie, grzeje się chipset i choć gigabyte bije asusa na głowę przy oc. to wybrałem stabilność. Nigdy nie miałem problemów przy uruchamianiu kompa. Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez Orochimaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiler86 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Dzięki wielkie, pierwszy raz widze taka porzadna odpowiedz na dawnym tweak'u. Ja też zrobie chyba tak jak Ty i kupie asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) Asus ma cooler na chipsecie, a gigabyte ma radiator, niemniej niech ciebie nie znęci ów radiator ponieważ na gigabycie grzeje się niemiłosiernie, na 5 płyt, 3 wrócyły od klientów z takim samym objawem - przegrzewający się chipset/zwisy, docelowo płyta padała całkowicie. Na 8 asusów K8N-E, wróciła jedna z uszkodzonym kodekiem dzwiękowym. Niemniej z tych dwóch brałbym asusa, mimo że ta firma mocno obniżyła poziom, widać chociażby po samym wykonaniu / lutach (kondensatory nie podociskane każdy w inną stronę odgięty). Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcgron Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 U mnie max HTT to 260, ale akurat tyle mi wystarcza. Po włożeniu 2 kości pamięci 400 płyta taktuje je na 333 No wlasnie ja mialem dokladnie taki sam proble 2X 512 TwinMos i taktowanie na 333 a dodatkowo max HTT z poziomu biosu w moim przypadku 215MHz dopiero przez ClockGena poszlo na 260Mhz bardzo ubogi BIOS problem z zamontowaniem w obudowie (pin zasilajacy zablisko krawedzi plyty) ogolnie bardzo mnie rozczerowala ta plyt.Teraz mam Gigabita K8NS i wszystkie wyzej wymienione problemy nie dotycza tej plyty.Odradzam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Witam Mam taką płytkę tzn ASUS K8N-E i Sempa64 2600 no i HTT spokojnie u mnie śmiga na 300 przy tym mnożnik HT ustawiony na 3. Zawiedziony jestem tylko ubogą i dziwną konfiguracją pamięci przy ustawieniu w BIOSie na 200 MHz przy HTT jak wyżej działają z częstotliwością 300 a przy ustawieniu na 266 działają na 400 !! Gdzie tu logika :mur: oczywiście moje GOODRAMy po ustawieniu w biosie na 333 wymiękają więc nie wiem jak się mogą sprawować inne kości. Ogólnie słabe są też wyniki zapisu i odczytu pamięci 2900/1200 Spodziewałem się czegoś więcej. Teraz kwestia BIOSu nie jest on zbyt bogaty ale wszystko co najpotrzebniejsze można w nim znaleźć. Posiadacze Sempronów < 3000 nie mają co liczyć na regulację CPU vcore czy CPU ratio ponieważ dla procesorów nie obsługujących C&Q te opcje są po prostu nieosiągalne. Podsumowując. Płytka ogólnie fajna, stabilna, bez wielkich problemów takich jak w GA-K8NS(jedyne to to że przy dwustronych pamięciach max częstotliwość to 333), niestety brak wielu możliwości konfiguracji z poziomu biosu nie czyni jej zbyt rewelacyjną do OC(m.in HTT ograniczone do 300 a przydało by się trochę więcej). No ale jak dla mnie to jest wystarczająca jak na razie :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Asus ma cooler na chipsecie, a gigabyte ma radiator Moja miała mały niebieski radiatorek bez wiatraka. Oczywiście założyłem stary radiator od pentiawki, ale musiałem go wyciąć, żeby grafika się zmieściła i tu objawił się zonk. Otóż chipset jest strasznie krzywy. W środku była szpara ok 0,5mm! Mozolnie spiłowałem krawędzie chipsetu tak, że radiator pasuje jak ulał (literki się starły :sad: ). Z początku też wydawało mi się, że bios jest ubogi, ale gdy zacząłem ustawiać niektóre wartości na MANUAL zaczęły pod spodem wyskakiwać nowe i jak się dobrze poszuka to jest tam powiedzmy wystarczająca ilość ustawień. Trochę mnie to wkurza, prawie tak jak menu spersonalizowane w windzie, wolę mieć wszystko widoczne. Biosy poniżej 1006 poprawnie rozpoznają taktowanie pamięci, ale mogą być problemy z wykrywaniem nowych procków. Jak wspomniałem płyta jest do delikatnego OC, więc nie można się spodziewać po niej osiągów gigabyte'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiler86 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (jedyne to to że przy dwustronych pamięciach max częstotliwość to 333) jak to? pamiec osiaga taka czestotliwosc gdy sa dwie kosci? czy jedna dwustronna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Przy dwóch kościach 400 płyta taktuje je na 333. Wyszedł niedawno bios 1011 może on coś zmieni. Mi to nie potrzebne, ale może ktoś się pokusi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcgron Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Przy dwóch kościach 400 płyta taktuje je na 333. Wyszedł niedawno bios 1011 może on coś zmieni. Mi to nie potrzebne, ale może ktoś się pokusi.Ten bios nic nie zmienia przed wyslaniem do raklamacji wgralem najnowszy.Moja plyta wrocila z reklamacji tylko gostek ze sklepu ktory opisywal uszkodzenie zrobil to malo precyzyjnie(napisal ze po wlozeniu dwoch dwostronnych kostek komp nie pracuje) co jest ewidentna bzdura bo chodzilo o to ze zmienia sie ich taktowanie na 333.Plytka znowu wraca do serwisu teraz z dokladnym opisem uszkodzenia.O dalszym jej losie nie omieszkam was poinformowac :D Mi to nie potrzebneDlaczego ? Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez mcgron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Jakby ktoś poczytał instrukcję do płyty, to tam jest napisane że przy zastosowaniu jednej dwustronnej kości pamięci taktowanie wynosi 400 Mhz, przy dwóch dwustronnych jest 333, natomiast po zastosowaniu 3 takich kości już 200!!! Trochę to dziwne ale z tą reklamacją mcgron to trochę przegiąłeś. Wystarczyło poczytać instrukcję albo ze stronki producenta support. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gladiac Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 plyta jest bardzo fajna ,ale faktycznie sam mam zonka z pamienciami!!, dokupilem do mojej kosci 512 jeszcze 1 gb i okazalo sie ze poniewaz sa dwustrone pracuja na polowie predkosci!!!! to wielka strata w wydajnosci jak dla mnie!! myslalem ze nowy bios moze poprawi ta sytuacje ale niestety nie ,tak wiec do tej plyty jesli masz kilka kosci pamienci to najlepiej jednostrone albo mieszane, jesli chodzi o dwie kosci dwustrone albo mieszane to zaleznie od umiejscowienia w odpowiednich bankach pamienci beda chodzic na 400 333 lub 200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcgron Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Jakby ktoś poczytał instrukcję do płyty, to tam jest napisane że przy zastosowaniu jednej dwustronnej kości pamięci taktowanie wynosi 400 Mhz, przy dwóch dwustronnych jest 333, natomiast po zastosowaniu 3 takich kości już 200!!! Trochę to dziwne ale z tą reklamacją mcgron to trochę przegiąłeś. Wystarczyło poczytać instrukcję albo ze stronki producenta support. :mur: Na moje szczescie instrukcja jest w jezykach wszystkich oprocz polskiego co odrazu stawia mnie na pozycji wygranej.Jezeli chodzi o tresc instrukcji to nie doczytalem sie tego o czym ty napisales.A odnosnie informacji ze strony producenta to wyglada to TAK i tu również nie ma nic na temat specjalnego doboru pamieci :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Dlaczego ? Jak wcześniej napisałem kręcę Semprona na 250 i pamięci jako, że idą razem z HTT dochodzą akurat do 200. Zmniejszam tylko mnożnik HT na x3. KRz01 - W instrukcji jest tabelka z której jasno wynika, że 2 kości dwustronne 400 wsadzone do slotów 1 i 3 powinny chodzić na 400. Problem jest w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 KRz01 - W instrukcji jest tabelka z której jasno wynika, że 2 kości dwustronne 400 wsadzone do slotów 1 i 3 powinny chodzić na 400. Problem jest w biosie. Otóż mam tą instrukcję przed oczami i dokładnie i wyraźnie pisze w 12 ; 17 ;18 wierszu od góry: | DIMM1 | DIMM2 | DIMM3 | Max Speed | | Double side | Double side | - | DDR 333 | | Double side | - | Double side | DDR 333 | | - | Double side | Double side | DDR 200 | Mogę to poprzeć fotką! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcgron Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Otóż mam tą instrukcję przed oczami i dokładnie i wyraźnie pisze w 12 ; 17 ;18 wierszu od góry: | DIMM1 | DIMM2 | DIMM3 | Max Speed | | Double side | Double side | - | DDR 333 | | Double side | - | Double side | DDR 333 | | - | Double side | Double side | DDR 200 | Mogę to poprzeć fotką! Widze ze masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.Ta tabelka pokazuje jak nalezy umiescic rozne rodzaje kosci a konkretnie w ktorych slotach.Nie mam jej teraz przy sobie bo karta jest w reklamacji ale dokladnie pamietam ze tabelka zaczyna sie do kosci ktore pracuja z predkoscia 400 MHz. Przeczytaj te wiersze ktore w rubryce Max Speed maja wartosc 400 i napisz jak to rozumiesz?Jezeli mozesz to wrzuc te tabelke to wszyscy zobacza o co mi chodzi :D Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez mcgron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) No właśnie chyba coś ci się powaliło mcgron. Ja to mówiłem odnośnie pamięci dwustronnych i ich maksymalnej częstotliwości taktowania przy zastosowaniu poszczególnych modułów pamięci w poszczególnych slotach! A tu co byś sobie zobaczył jak to jest naprawdę: Fotka właśnie "tej tabeli" w instrukcji Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez KRzO1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcgron Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) No właśnie chyba coś ci się powaliło mcgron. Ja to mówiłem odnośnie pamięci dwustronnych i ich maksymalnej częstotliwości taktowania przy zastosowaniu poszczególnych modułów pamięci w poszczególnych slotach! A tu co byś sobie zobaczył jak to jest naprawdę: Fotka właśnie "tej tabeli" w instrukcji Zeczywiscie w twojej instrukcji jest tak jak napisales zwracam honor :oops: .Tylko ja pamietam ze u mnie ta tabelka wygladala zupelnie inaczej i jak tylko uda mi sie ja dorwac to ja tu wrzuce. :D Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez mcgron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 KRz01 - rzeczywiście u ciebie jest na 333, ale u mnie na pozycji 18 jest napisane: |2|Double Side|.............|Double Side| DDR400 |. Mam instrukcję E1721 z lipca 2004, pewnie masz nowszą dlatego jest różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Istotnie moja instrukcja pochodzi z lipca 2005 a jej numer to E2164. Wydaje mi się że wcześniej "eksperci" z ASUS'a nie wymyślili że coś może nie działać prawidłowo akurat na tym chipsecie i dopiero po skargach od klientów na odwal się wydrukowali nową instrukcję z nową tabelą trybów pamięci. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcgron Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 KRz01 - rzeczywiście u ciebie jest na 333, ale u mnie na pozycji 18 jest napisane: |2|Double Side|.............|Double Side| DDR400 |. Mam instrukcję E1721 z lipca 2004, pewnie masz nowszą dlatego jest różnica. No wlasnie i sprawa sie wyjasnila moja instrukcja tez pewnie byla z 2004-go i dlatego cale nieporozumienie.Jeszcze raz przepraszam KRzO1.A tak na marginesie to faktycznie niezle cwaniaczki pracuja w tym ASUSIE jak nie poradzili sobie z pamieciami to zmienili instrukcje.Mnie to osobiscie grzeje bo ja mam taka w ktorej kosci powinny smigac na 400Mhz i w dodatku nie jest w jezyku ojczystym co wedlug naszego prawa stawia ich na przegranej pozycji :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Wracając do płyty czy komuś jeszcze cewki na płycie[jedna ale nie wiem która] piszczą w tak denerwujący sposób <_< że ma się ochotę ją rozwalić? :mur: To się dzieje tylko w trybie Idle w stresie problem ten nie występuje. Jak to zniszczyć / jakim silikonem? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 zalewasz silikonem sanitarnym i zapominasz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Albo klejem epoksydowym, lub lakierem do paznokci. Oczywiście takiej płyty ci nie przyjmą na gwarancję. Moja nie piszczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Z tego co zauważyłem to płyta zaczyna piszczeć tylko wtedy kiedy podłączony do niej jest modem usb i jest w trybie idle. Załatwiłem to w inny sposób podpiąłem modem do 5 portu wyprowadzonego z płyty i sprawa z piszczeniem zakończona. :D Tak przy okazji spróbójcie podłączyć urządzenie pod USB które ciągle komunikuje się z kompem i sprawdźcie czy nie piszczy wam płyta. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Mam podpięty modem od neo (sagem) i płyta nie piszczy niezależnie od tego w które gniazdo go wtyknę. Twoja jest z E na końcu więc ma trochę inaczej zrobione zasilanie, może dlatego. Słuchałem u kumpla pisków K8N4-E (PCIe) i wcale nie jest takie uciążliwe. Podobne do szumu głośnika wysokotonowego, ale prawie niesłyszalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Już wiem co się działo mieszanka wybuchowa dysku pod SATA i modemu pod USB powodowała piszczenie ale to dopiero stwierdziłem jak płyta przyszła z serwisu i u nich przecież nic nie piszczało Spróbujcie taki wynalazek SATA + USB(w ciągłym użyciu) chyba że to tylko mi się taka lipna płytka trafiła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper___ Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Witam, co do pamieci tez mam dwie dwustronne i chodza oczywiscie na 333mhz. Pojawil mi sie za to problem z dyskiem, kupilem sobie nowego SEAGATE 250 GB pod SATA II. Gdy jest podpiety jako drugi dysk wszystko jest ok, ale gdy ma byc na nim winda to juz pojawiaja sie problemy. Zainstalowalem system normalnie i wszystko ok, az do momentu gdy chcialem zainstalowac sterowniki plyty glownej, od razu restart. Wgralem najnowszy bios 1011 i ten problem zniknal, moge zainstalowac sterowniki do pl. glownej, ale pozniej i tak nie pracuje stabilnie, od czasu do czasu lubi sie zrestartowac, wie ktos jak to przeskoczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...