WitekCz Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 (edytowane) Witam Płyta Gigabyte K8NF9 Ultra kupiona w Komputroniku i RAM PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 też z Komputronika (i nie tylko z Komputronika) nie chcą ze sobą współpracować... Chyba przyjdzie z któregoś z tych elementów zrezygnować. Tylko nie wiem z którego. Ta płyta główna daje możliwość instalacji do 4 GB RAMU w dualu. Kupiłem 1 zestaw 2x1GB (taki jak wyżej) i zamontowałem go. Kilka kolejnych prób startu komputera zakończonych restartem. Próba uruchomienia komputera na jednym module zakończona powodzeniem. Próba uruchomienia komputera na drugim module zakończona niepowodzeniem. Potwierdzenie prób na innym komputerze. Reakcja identyczna. Wydaje się, że sprawa jest ewidentna. Reklamacja w Komputroniku. Obiecują szybką wymianę. Czekam ponad tydzień. Telefonuję kilka razy. W końcu kupuję na giełdzie w sprawdzonym wielokrotnie stoisku taki sam zestaw pamięci. Po zamontowaniu w komputerze reakcja identyczna. Jeden moduł chodzi, drugi wali błędy w Memteście... Wziąłem sobie na wstrzymanie. Po niecałych 3ech tygodniach (mają 14 dni ROBOCZYCH na załatwienie reklamacji) Komputronik wymienił uszkodzone moduły RAMu na nowe. Zainstalowałem. Komputer staje podczas wykonywania BIOSU. Szlag mnie trafił. Mądrzejsi ode mnie ludzie poradzili, żebym bez względu na faktyczny stan techniczny tych pamięci zainstalował wszystkie 4 GB tego RAMU. Pomyślałem - idiotyzm, ale co mi szkodzi sprawdzić. No i co?!?! Poszło!!! I chodzi stabilnie. Pomyślałem sobie, może jeszcze trzeba dać na mszę i komputer pójdzie ze 3 razy szybciej. Nie zbadane są wyroki... Co prawda z FSB 400 zrobiło się 333, ale nich tam. Szczęśliwy finał? No, niekoniecznie. Nie mam zaufania do tego zestawu sprzętu. Nic z tego nie rozumiem. Wolałbym, żeby podczas normalnej pracy tego sprzętu wszystko działo się w sposób przewidywalny i zrozumiały. Jeśli chodziło by o gry, to niech tam. Ale ten komputer nie będzie miał na pokładzie ani jednej gry. A pracę będzie miał naprawdę ciężką. I jeszcze jedno. Nic w całym zestawie nie było nigdy podkręcane. I nie będzie podkręcane jeszcze długo. Może ktoś z Forumowiczów spotkał się z czymś takim. Może są jakieś sprawdzone sposoby postępowania w takich przypadkach? Z czego lepiej zrezygnować, z płyty głównej, czy RAMu? Może z obydwu? Co kupić w zamian (do obróbki video, priorytet cicha praca i szybkość bez podkręcania)? Pozdrawiam WitekCz edit Wszystkie operacje po uaktualnieniu BIOSu płyty głównej. Edytowane 12 Czerwca 2006 przez WitekCz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Sprawdz porob kilka testow, moze wszystko bedzie OK.... Sprzet jest dobry, moze juz nie bedzie problemow :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 jeżeli chcesz mieć pewność stabilności to zrób tak, przez tydzień przez 12 godzin zapuść program Prime95 i jak nie będzie błędów, to masz komputer na 100% stabilny a jak będzie jedne (w całym teście tygodniowym) no to można jeszcze przeżyć, natomiast jak błędy będą się powtarzały to juz wiesz ze coś jest nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...