Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem dopiero co Kartę Muzyczną Speed. Jakaś wogóle nie znana firmy za 30 zeta. W sumie tylko dla Game Portu by podłączyć mój stary Joystick. Jednak po odpaleniu sterowników z płyty wyskakuje mi nota - sterowniki niezaufane(Mam XP) i coś tam z licencją. Klikam kontynuuj mimo to i instalują się, ale pod koniec jak już instalacja dobiega końca wyskakuje mi Blue Screen i reset... Kartę wykrywa jako drugie nieznane urządzenie Audio(Mam jeszcze zintegrowaną) podpisane C Media i nie wiem co zrobić... Pomóźcie, wystarczą mi sterowniki do Game Portu bo jak próbuję bez sterowników zainstalować Joystick to wyskakuje mi - "Brak Game Portu lub sterowników"... Z góry Dzięx!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowniki znajdziesz na stronie C-Medii (google it). Zależy też na jakim chipsecie masz tego "speed'a" :lol2:: CMI8738 czy CMI8768. Ten pierwszy to dramat ze sterownikami: pozamieniane wyjścia/wejścia z jacków, brak jakiejkolwiek aplikacji do zarządzania kartą poza badziewnym rackiem z 2002roku :sad:. Ale sterowniki się instalują. Miałem coś podobnego i sterowniki 644WHQL - podpisane ze strony SOYO. Działają bez problemu, instalator pyta się o instalację Gameportu i Midi.

A więc ściągnij ten sterownik, odinstaluj stary, jak się zrestartuje i ukaże się informacja o znalezieniu nowego sprzętu 'anuluj' - odpal instalator i wsio. Oczywiście jeśli twoja karta jest oparta na CMI8738!

Jeśli na innym TU coś znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chipset to CMI8738... Ściągnąłem te same sterowniki z tej samej strony i i tak mam blue screena...:/ Speed to nazwa firmy - "Speed-Shanghai"... :D Nie mam jak odinstalować sterowników bo wogóle tych sterowników nie ma(sterowników brak - jest tylko w menadżerze nieznane urządzenie audio)... Wiec nie wiem...:/ A co w związku ze zintegrowaną, wyłączyć ją czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączyłem zintegrowaną, ściągnąłem dodtakowo jakiś CMI 8738 WDM dla XP i instaluje się... Ale tylko dla zintegrowanej...:/ Jak wyłączyłem to wykrywa chyba moją zewnętrzną ale prosi o zainstalowanie sterowników... Jednak potem ich nie wykrywa. A jak instaluje ręcznie sterowniki to pod koniec mam blue screena z jakimś errorem o Cmaudio.sys... Nie wiem co robić, pomóżcie, już tak się nastawiłem że pogram sobie w starego Joysticka... :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli miałeś wcześniej zainstalowaną zintegrowaną i nie odinstalowałeś jej przed wyłączeniem w biosie.

To zrób tak: Wyjmij nową kartę z PCI. Włącz kodek audio na płycie - jeśli sterowniki są zainstalowane już to odinstaluj tylko, jeśli nie są zainstalowane i wykryje nowe urządzenie audio - to zainstaluj dla integry, restart i ponownie odinstaluj. Teraz dla obydwu przypadków (sterowniki były zainstalowane dla integry i niebyło) restart kompa i w biosie ustaw wbudowane audio na Disabled. Teraz wepnij nową dźwiękówkę i zainstaluj do niej sterownik 644WHQL. Powinno hulać, a jeśli nie to znaczy, że trzeba przeinstalować XP. Tym razem tylko z nową kartą i kodekiem wyłączonym w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi