Skocz do zawartości
jedynakm

Jakie Pamięci 2x1gb Ddr2?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość master_virus

Tylko i wyłącznie D9, na elpidach nie wyciągniesz dobrego OC na Biostarze tym bardziej że będziesz miał E6600. Radze poczytać wątek o tym mobo. Na allegro ogólnie pustka, skączył sie mikro wysyp PC6400. PDP i goodram obecnie to ścierwo, co do Geili to mi poszły max 980 5-5-5-15 na DS4 na biostarze nawet nie będę mówił, poniżej 400. Crucial Ballistix ale znowu koleś ceni sobie wysoko, o OCZ nic mi nie wiadomo więc sie nie wypowiadam. Jeśli zadowolisz sie 1GB to to będzie rozsądne :

http://www.allegro.pl/item153867387_goodra...cron_d9gmh.html

Edytowane przez master_virus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad Goodram'em też się zastanawiałem, ale nigdzie nie mogę znaleźć zestawu 2x1BG, same pojedyncze. A skłaniałbym się w stronę 2X1GB

Ciekawy też ten OCZ jest klik te pamięci chyba też są na D9

A może kupić 2x512MB Crucial'a klik a potem jak znajdą się fundusze dukupić kolejne 2X512MB bo 2x1GB to dość duży wydatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość master_virus

pierwsza aukcja to nie wiem bo nawet nie ma napisane co to za jakie OCZ, druga tak i cena nie jest najwyższa, columbus to chyba user tego forum, jednak najlepszym wyborem jeśli masz kase będzie to http://www.allegro.pl/item153484242_ballis...0_mhz_nowe.html : D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast wydawać ~ 1200 zł na D9 do tego "beznadziejnego" biostara (użyłbym innego słowa ale przez pewnego konfidenta dostałem ZPP na 7 dni z powodu nazwania tego mobo "penisową" płytą :lol:) to kup P5B Deluxe/P5B-E/P5B-E Plus ale w odpowiedniej rewizji i Geile 2x1 GB Ultra PC6400 CL4. Będzie lepsze OC/mniej kłopotów i oszczędzisz sobie język i gardło :wink:

a jeśli już masz tą płytę to gratuluję zakupu :lol: i polecam tylko D9 + vmem mod :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

działanie tylko na 1:1 przy o/c dla mnie dyskwalifukuje tę mobo ..wyniki si itp też pokazuyją ze brakuje jej do czołowki sporo. Tweraz to chyba bym wolal nawet gb s3 czy ds3 brać..mozę kiedyś poprawią to biosem ale plyta troszke już jest na rynku i lipa... gbv przynajmniej poprawioa większosć baboli częstymi aktualizacjami biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goodram PRO (te stare na D9 GMH) wcale nie są takie hop siup - czemu? Otóż w porównaniu do konkurencji czegoś im brakuje... często mają ścianę poniżej 500 MHz i ani volty ani timingi im nie pomagają :(

W dodatku teraz nie są już robione na D9 najprawdopodobniej, więc odpadają. Do Biostara tylko D9 :/ A te kosztują fortunę (porządne). Podsumowując miałbyś P5B/DSX series i memki na Elpidzie, w tym lepsze OC platformy, mniej problemów

BTW

Wgrałem najnowszy modowany bios do Biostara i tylu problemów jeszcze nigdy nie miałem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość master_virus

jak weźmiesz 4x512 to zapełnisz wszystkie sloty i nie będziesz miał już możliwości rozbudowy. Po za tym jak kupisz dobre D9 to i dzielnik 2:3 będzie Ci działać. Nie słuchaj fanboy'ów asusa i gigabyte, każdy chwali swoje : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ramy o ponad 3 krotnej wartosci mobo icon_lol.gif

Dokładnie, to tak jakby kupić Mercedesa CDI i lać olej opałowy.

Trzeba przyznać, ze płyta ma aspiracje.

Nie chce działać z lowendowymi memkami, tylko wywyższa się do górnej półki współpracując z D9

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, to tak jakby kupić Mercedesa CDI i lać olej opałowy.

Trzeba przyznać, ze płyta ma aspiracje.

Nie chce działać z lowendowymi memkami, tylko wywyższa się do górnej półki współpracując z D9

Ta płyta się ceni :lol2: chociaż i tak 500FSB w tej cenie tylko te problemy.. Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość master_virus

ta wystarczy dobre memy i kwestia problemów odchodzi w siną dal. Żeby na asusie osiągnąć wysokie OC trzeba D9, może już nie najlepsze ale jednak D9, z wyjątkiem paru elpid. A że płyta sie ceni to tylko na jej korzyść : D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałbym chyba w tym tyg cos co by ci spasowalo :) na d9gmh :)

pobiezne testy zronbilem bo nie mialme czsu i:

4-4-4-12 na 1000 spi 32

5-5-5-15 na 1166 spi 32

screeny dam jutro bo mam na drugim kompie

Edytowane przez bazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli jestes zainteresowany to mam Goodram PRO 2x1Gb na D9 na sprzedaż w tym tygodniu cena 950zł.

@Bazi jakie masz teraz pamięci na sprzedaż bo szukam jakis cruciali albo g.skill.

Chyba kupie cruciale 10th od Lizardus'a ale jeszcze sie zastanawiam.

Edytowane przez DeMeQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta wystarczy dobre memy i kwestia problemów odchodzi w siną dal. Żeby na asusie osiągnąć wysokie OC trzeba D9, może już nie najlepsze ale jednak D9, z wyjątkiem paru elpid. A że płyta sie ceni to tylko na jej korzyść : D

A z tym się nie zgodzę do końca...

Na P5B Deluxe nie trzeba wcale D9. Wystarczą mocne Elpidy (np. Geile Ultra PC6400 CL4), high-binned Powerchip (np. Twinmos Twister PC6400 CL5) albo dobry Promos (np. Team Group Elite/Corsair XMS2 6400C4)

Na tych wszystkich bez problemu (jeśli mamy dobre kostki) osiągnie się pułap 500 ~ 550 a to już nie mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak weźmiesz 4x512 to zapełnisz wszystkie sloty i nie będziesz miał już możliwości rozbudowy. Po za tym jak kupisz dobre D9 to i dzielnik 2:3 będzie Ci działać. Nie słuchaj fanboy'ów asusa i gigabyte, każdy chwali swoje : )

Racja każda myszka swój ogonek chwali :D

miałbym chyba w tym tyg cos co by ci spasowalo icon_smile3.gif na d9gmh icon_smile3.gif

pobiezne testy zronbilem bo nie mialme czsu i:

4-4-4-12 na 1000 spi 32

5-5-5-15 na 1166 spi 32

screeny dam jutro bo mam na drugim kompie

A co to za pamięci?? Narazie nie mam funduszy, robie takie rozeznanie :D

ale ramy o ponad 3 krotnej wartosci mobo icon_lol.gif

Czyli żeby kupić sobie takie ramy trzeba koniecznie mieć Asusa lub Gigabyta, bo np Biostar jest za tani :D

Asus P5WDG2-WS + dobre ramy elpida lub D9 ok 2000 - 2500

Biostar + bardzo dobre ramy na D9 ok 2000

Możliwości mniej więcej te same, chodź wiadomo że zdarzają się rózne egzemplarze bardziej lub mniej podatne na o/c i nie ważne czy to Asus czy Biostar czy jeszcze coś innego

Poprostu i Asus (czy to p5b czy p5w...) i Biostar mają swoje "kaprysy" co do pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja każda myszka swój ogonek chwali :D

A co to za pamięci?? Narazie nie mam funduszy, robie takie rozeznanie :D

Czyli żeby kupić sobie takie ramy trzeba koniecznie mieć Asusa lub Gigabyta, bo np Biostar jest za tani :D

Asus P5WDG2-WS + dobre ramy elpida lub D9 ok 2000 - 2500

Biostar + bardzo dobre ramy na D9 ok 2000

Możliwości mniej więcej te same, chodź wiadomo że zdarzają się rózne egzemplarze bardziej lub mniej podatne na o/c i nie ważne czy to Asus czy Biostar czy jeszcze coś innego

Poprostu i Asus (czy to p5b czy p5w...) i Biostar mają swoje "kaprysy" co do pamięci

Nie, nie trzeba mieć Asusa, a tym bardziej Gigabite'a, który kaprysi z D9 :D Tyle, że kupując np. DS4/P5B Del. & 2x1 GB Geile Ultra PC6400 CL4 to koszt ok. 1400 zl. Płytka robi duże FSB, lubi Elpidy. kontrolę napięć w biosie ma bardziej rozbudowaną, lepszy layout, porządne chłodzenie, więcej funkcji, np. RAID, wiecęj portów SATA, można robić Crossfire itp., ma lepszy dźwięk, podwójną sieciówke, lepsze kondensatory i 8 fazoee zasilanie procka w porównaniu z 3 fazowym w biostarze.

koszt biostara i 2x1 GB D9 dobrych to 1600 zł (!) (memki - 1200 zł / mobo - 400 zł). Więc wychodzi drożej, mamy mniej funkcji i gorszą płytę, dużo bardziej problemową... jak dla mnie interes do [gluteus maximus].

Co innego gdyby lubiła wszystkie pamięci, szczególnie te tańsze - wtedy byłaby świetną propozycją za tą cenę :rolleyes:

A ja polecam zestaw GB 965P-S3 + PDP LLK 800MHz CL4, ramy mają gw producenta że polecą na 1GHz a mobo tanie i robi b. ładne FSB :)

LLK ostatnio się popsuły - poza tym większość jest już na Elpidzie i Promosie... Musiałby jakieś stare wytrzasnąć na D9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie trzeba mieć Asusa, a tym bardziej Gigabite'a, który kaprysi z D9 icon_biggrin3.gif Tyle, że kupując np. DS4/P5B Del. & 2x1 GB Geile Ultra PC6400 CL4 to koszt ok. 1400 zl. Płytka robi duże FSB, lubi Elpidy. kontrolę napięć w biosie ma bardziej rozbudowaną, lepszy layout, porządne chłodzenie, więcej funkcji, np. RAID, wiecęj portów SATA, można robić Crossfire itp., ma lepszy dźwięk, podwójną sieciówke, lepsze kondensatory i 8 fazoee zasilanie procka w porównaniu z 3 fazowym w biostarze.

oprócz współpracy z pamieciami na elpidach,nie zauwazylem innych problemow z plyta ,wiecej funkcji?zobacz sobie na cene i wtedy mów,za roznice miedzy biostarem a np DS4 moznaby dodac wszystkie funkcje,tylko wtedy mobo stala sie jak DS4 tylko dla bogatych,a D9 mozna i kupic za 400zl co widac na moim przykladzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi