chase1 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Wyjazdy, przeprowadzki i laptop który grzał w kolana i wiecznie kończyła mu się bateria... To jednak nie dla mnie. Dlatego tez postanowiłem złożyć sobie nowego kompa, a jako ze nie miałem czasu na zabawe z wc, postanowiłem kupić infinity na proca, kilka wentylatorkow, nowa obudowę, zostawić grafe na stock chloldzeniu... W celu poprawy wentylacji chłodzenia z zachowaniem "ciszy" z tylu obudowy zamontowałem 2 wiatraki wyciągające Hiper 80mm które nawet na 12v są cichutkie (przy okazji prawie się nie kręcą, ale fajnie wyglądają :P), na infinity założyłem 2 Fandery (push - pull, min obroty), jako ze na froncie są dyski ułożone poprzecznie - na bocznej ścianie za nimi zamontowałem 2x92mm chiefteka które nawet nieźle chłodziły 3 dyski zamontowane w zatokach 3,5" dostarczając przy tym nieco świerzego powietrza do obudowy (naturalnie wentylatory takze dzialaly na 5V). Z boku na wysokości grafy/nb zamontowałem wentylator Cooler-Master 80mm (5V). Generalnie nie było zle, ale juz na pierwszy rzut oka mi się to nie podobało. Obudowa wydawała się być taka... pełna - mimo iz wcale mala nie była (zmieniłem przymalawe tt tsunami na chiefteka BX-01-BB-SL. Po uruchomieniu komputera ... było go słychać w 2 pokoju. Masakra. Temperatury tez wcale nie były jakieś specjalnie niskie, a gdy dotknąłem grafę, to się przeraziłem - juz powietrze wokół niej było znacząco cieplejsze... Zmuszony byłem do postawienia wentylatora pod karta żeby wyciągał z tamtad gorące powietrze, oraz zwiększenia prędkości obrotowej wentylatora na ścianie obudowy co w prawdzie zbiło nieco temperaturę, ale zrobiło się jeszcze głośniej. Tak wiec gdy tylko moja sytuacja się nieco ustatkowała, postanowiłem szybko powrócić do wody :) Oczywiście nie obyło się bez małych zakupow. O ile Supernova na proca dawała rade, o tyle miałem pewne obawy czy oby napewno blok na gpu (crystal c3 / prison pro / cube pro gpu) spelnie moje oczekiwania - w końcu mając sam blok na rdzeń trzeba się bawić w chłodzenie pamięci i układu zasilającego... (a mam juz bardzo niemile doświadczenia z chłodzeniem kart x1800). Po prostu nie chialem już montować tylu wentylatorow, wycinać radiarotow na pamięci, zasilanie… Tak wiec szybko zdecydowałem się na kupno fullcovera na 88gts. Pierwotnie miał to być blok Zalmana , później zacząłem się jednak zastanawiać, czy nie dołożyć troszkę do czegoś "lepszego" - innovatek, swiftech, ek... Wybór padł na innovateka Cool-Matic G80 GTS. Pompkę i chłodnicę miałem juz z poprzednich układów (coolriver rev2 , bix 2x120 i cooltec 3x120). Na chłodnicę zamontowałem 120mm wentylatory arctica (docelowo maja być po obu stronach). Kolejność podłączenia: pompa – chłodnica 3x120 – blok gpu – chłodnica 2x120 – blok CPU – rez – pompa. Układ elementow – rez w zatoce 5,25, trzeci od góry , bix z tylu na zewnatrz…. Niestety zasilania wszystkie sloty pci, a wtyczkę od monitora trzeba było nieco przyciąć żeby weszła :P , cooltec – z boku budy w pionie na zewnątrz (w miejscy gdzie są dyski – pobawiłem się chwile szlifierka I wyciąłem miejsce na wiatraki które dmuchają przy powietrze do środka, chłodząc przy okazji dyski. Ok - to czas na kilka fotek (wybaczcie jakość). 88gts i paskudne zielone pcb made by nv :puker: :dno: Odkręcamy chłodzenie Termo-glut na gpu Cala karta Porównanie spodów innovateka z chłodzeniem NV Czas zacząć nakładać pastę I po dokładnym rozsmarowaniu zakładamy blok i sprawdzamy czy wszędzie równo dolega - pamięci, zasilanie, ... w sumie kupując ten blok nawet nie byłem świadomy, ze przylega on bezpośrednio do pamięci - nie daje się tych śmiesznych gąbeczek. Mala uwaga dla wszystkich którzy zakładają ten blok - uważajcie jak dokręcacie śruby!! Ja oczywiście za pierwszym razem tak je dokręciłem, ze cale pcb się powyginało :yakes: Na szczęście grafa ma się dobrze :P Coniektorzy z was pewnie zauważyli, ze króćce wystają w gore karty (w moim układzie powinny być w dol) czas wiec na zmianę :P Fotka bloku na procu I widok całej płyty Pompka leży sobie na gąbce pod dyskami Wcześniej zapomniałem napisać - kupiłem sobie także rezik, który miał (niby) ułatwić napełnianie i odpowietrzanie układu... :rtmf: No i widok całego kompa A teraz to co najważniejsze - jest znacznie ciszej (żeby nie powiedzieć , ze kompa nie słychać :P ) i temperaturki ... Proc (stock) - stress (2 godziny orthosa) infinity + 2x fander na min 47'C supernova - 34'C Proc 8x440 1,275v - stress (2 godziny orthosa) infinity + 2x fander na min 58'C supernova - 37'C Grafa (stock) (2 godziny szukania artow atitoolem) stock chlodzenie - 45 / 56 / 41 'C innovatek – 37 / 43 / 35 ‘C Na oc grafy nie mailem jeszcze czasu (w koncu komp dziala dopiero od kilku godzin :P , ale i tak porownania z oc na stocku nie bedzie, bo grafy wczesniej nie krecilem ) Jak dla mnie rewelacja. W koncu glownym zalozeniem tego wc byla cisza, a nie jakas tam super wydajnosc. Ciekawe czy po dołożeniu kolejnych wiatrakow wogole się cos zmieni ?! Dla czepialskich... Pisałem wcześniej o 3 dyskach… Niestety po złożeniu komputera „do kupy” okazało się ze jeden z nich juz nie działa :/ (segate z serii 10) Nie mam pojęcia co się z nim stało – wszystkie 3 leżały w tym samym miejscu, żaden nie spadł… Segate po prostu robi się gorący, ale nie słychać żeby talerze się kręciły. PS - pasta na grafie i procu, to arctic ceramique Z gory dzięki za wszelkie komentarze . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Tak wiec szybko zdecydowałem się na kupno fullcovera na 88gts. Pierwotnie miał to być blok Zalmana , później zacząłem się jednak zastanawiać, czy nie dołożyć troszkę do czegoś "lepszego" - innovatek, swiftech, ek... Wybór padł na innovateka Cool-Matic G80 GTS. inno lepszy od zalmana ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Temp jak na taki bloczek (cpu) sa fajne, ale czy mozesz podbic Vcore troche? powiedzmy tak conajmniej do 1.4v ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 KAMILcom - wiesz... majac do wyboru inno albo zalmana w tej samej cenie, inno byl wedlug wszystkich osob ktore pytalem znacznie lepszym blokiem. zapomnialem dodac, ze temp proca mierzone byly CoreTemp 0.95.4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 z tego co wiem kupiłeś ten blok od Dem'a a on chciał troche wiecej niż zalman kosztuje ;) no nic pomyłki sie zdarzają :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 daj fotki z chlodnicami, to tez wazna sprawa jak i gdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Jednym słowem good job ! Kable w miarę pochowane, tylko pokaż chłodnice to może się do czegoś doczepię ;) Bloczek taki jakiś śmieszny :lol: Tą konstrukcje ujrzałem po raz pierwszy i z tego co widzę temperatury milusie. Zostało jeszcze parę spraw kosmetycznych typu obrócenie dysków w drugą stronę aby nie było widać kabla SATA, daj fotki chłodnic. aaa...jeszcze jedno pytanie. Masz w planach zwodowanie nb lub sekcji zasilania ? Ale wydaję się że już kulriver by tego nie pociągnął (mając na myśli 2 chłodnice które są w opisie a nie ma ich na fotkach...). Kończę te wywody i czekam na focie chłodnic/-y Pozdrawiam rafwlkp Edytowane 4 Września 2007 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 obawiam sie że przy 1.5v bloczek nie podoła zresztą niech autor pokaże jakieś testy przy tym napięciu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) bloczek na 1.5 napewno nie da rady... choc w sumie jak mialem 4300 to i 1,6v nie bylo takie straszne (ale to byla zima) z reszta -- jest to konstrukcja z czasow swietnosci 939 :P innych blokow (mobo) nie planuje za jakis czas pewnie wymienie pompke i blok na proca... ale narazie mi starcza dyski beda zalozona tak jak sa teraz - z powodu.... "wygody" - dosc czesto sie ostatnio przemieszczam i zabieram je ze soba. fotki mialem dac dopiero jak bede mial wiatraki, ale niech wam bedzie - czepiajcie sie :) edit hmm a jednak bloczek na cepa nie jest az taki zly jestem opiero w trakcie testowania, ale temp juz od oczatku nie rosnie... Edytowane 5 Września 2007 przez chase1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...