chemix Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Witam wszystkich. jestem nieszczęśliwym posiadaczem monitora Hyundai W241D. Monitor źle odwzorowuje kolory i przejścia tonalne przy średnich wartościach ustawień (kontrast 50 +/- 10, jasność podobnie), przy niższych jest katastrofa. Ponadto matryca jest podświetlona wyjątkowo nierównomiernie. Plamy układające się po przekątnych i mocno rozświetlone rogi. No i najważniejsze czerń ma kolor szary! Pytanie zasadnicze jak w opisie tematu a ponadto jak to się u Was? czy występują takie problemy w tak dużych monitorach (różnej marki)? Wdzięczny będę za rzeczową dyskusję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Witam wszystkich. jestem nieszczęśliwym posiadaczem monitora Hyundai W241D. Monitor źle odwzorowuje kolory i przejścia tonalne przy średnich wartościach ustawień (kontrast 50 +/- 10, jasność podobnie), przy niższych jest katastrofa. Ponadto matryca jest podświetlona wyjątkowo nierównomiernie. Plamy układające się po przekątnych i mocno rozświetlone rogi. No i najważniejsze czerń ma kolor szary! Pytanie zasadnicze jak w opisie tematu a ponadto jak to się u Was? czy występują takie problemy w tak dużych monitorach (różnej marki)? Wdzięczny będę za rzeczową dyskusję pytanie zasadnicze czy widziałeś inne monitory LCD? bo o prawdziwej czerni jak na CRT to można pomarzyć na każdym LCD, ten hjundaj z tego co czytałem ma wąską regulację mocy lamp więc też pogarsza to czerń... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemix Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 pytanie zasadnicze czy widziałeś inne monitory LCD? bo o prawdziwej czerni jak na CRT to można pomarzyć na każdym LCD, ten hjundaj z tego co czytałem ma wąską regulację mocy lamp więc też pogarsza to czerń... Tak, w pracy mam Dell 2007, w domu drugi monitor to iiyama 20 cali wide na TN. zawsze jest lepiej niż u mnie na hyundai-u. oczywiscie odbiega to od CRT, mialem kiedys 21 cale iiyamy... nie mniej hyundai wydaje się być porażką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KSW Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Miałem też ten monitor (Hyundai W241D), ta wada o której piszesz spowodowała że po trzech dniach zwróciłem monitor do sklepu - z tą wadą nie można tego nazwać monitorem. Chodzi o te przejścia tonalne - gradient w okolicach czerni, monitor zamiast je równomiernie przyciemniać (przy obniżaniu jaśności) to zamienia na czarny kolor !! (z takim czymś nie spotkałem sie w ŻADNYM monitorze LCD jaki testowałem). Zdjęcia i filmy z ciemnymi partiami obrazu wyglądają jak czarne plamy na czyms wyblakłym .... porażka !! Na szybko komuś robiłem test na własnych plikach testowych: http://ksw-funcard.civ.pl/test_monitora_/test.htm Wymiana na inny egzemplarz nić Ci nie da - cała seria tak ma .. z 2007 jak z 2008 roku - ta z 2008 roku nawet gorzej sie prezentuje (obudowa źle spasowana z matryca - albo mi sie akurat taki trafił). Wymieniłem na zupełnie inny: Acer AL2623W - i to już jest monitor a nie ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Tak, pisałem o tym na mva, oglądałem ten monitor i tragedia, ZERO regulacji jasności lampami tylko wszystko reguluje MATRYCA -> skutek: tragiczna czerń i tak mocne obcinanie kolorów ze na jasności zero 35% dolnych kolorów to czarna plama, widać to na fotkach KSW. TO najgorszy monitor pod tym względem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...