Skocz do zawartości
erOl

Ile podniesc napiecie....??

Rekomendowane odpowiedzi

Kumpel na bartona 2500 na plycie soltek sl-75frn2 Jak daje fsb 200 to mowi ze sie zwiesza! O ile mozna bezpiecznie podniesc napiecie tak zeby sie nic nie popsulo! Zaluzmy ze defaultowo ma 1.65 czy do 1.75 bedzie spoko czy moze probowac wiecej jakby tyle nie pomoglo!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej z jednym wyjątkiem. Dopuszczalne bezpieczne napięcie dla bartonów to 1,95v.

rozumie ze dla thortonów tak samo 1.95 to granica bezpieczenstwa w koncu technologia wykonania taka sama no chyba ze sie myle ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej z jednym wyjątkiem. Dopuszczalne bezpieczne napięcie dla bartonów to 1,95v.

rozumie ze dla thortonów tak samo 1.95 to granica bezpieczenstwa w koncu technologia wykonania taka sama no chyba ze sie myle ??

Thorton=Barton - to jest jeden i ten sam procesor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest jeden i ten sam procesor wiem ze architektura jest ta sama ale rozna sie l2 a to tez ma wplyw na stabilnosc dziala kompa zazwyczaj to wlasnie pamiec podreczna ogranicza oc wiec moze miec tez wplyw na vcore ale moze sie myle ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest jeden i ten sam procesor wiem ze architektura jest ta sama ale rozna sie l2 a to tez ma wplyw na stabilnosc dziala kompa zazwyczaj to wlasnie pamiec podreczna ogranicza oc wiec moze miec tez wplyw na vcore ale moze sie myle ..

to jest jeden i ten sam procesor, 100% w srodku jest tosamo ! tylko Thortony maja zablokowana pamiec L2 ktora mozna odblokowac i mamy Bartona !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko nie zawsze dziala prawda !!! skoro to jest ten sam procek tylko l2 wiec moze mie w sklepie thortona na bartona wymienia jak to jest to samo :> sam widzisz ze troche sie roznia wlasnie l2 a to MOZE miec wplyw na max vcore dotarlo :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko nie zawsze dziala prawda !!! skoro to jest ten sam procek tylko l2 wiec moze mie w sklepie thortona na bartona wymienia jak to jest to samo :> sam widzisz ze troche sie roznia wlasnie l2 a to MOZE miec wplyw na max vcore dotarlo :?:

;]

bo niektore thortony maja uszkodzony l2 :] a procki sa tesame ;) u meni nie ma to wplywu ani na temp a ni na vcore ani na mhz na nic ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, a ja mam jeszcze pytanie odnośnie A XP1700+(1,5V) czy powiedzmy 1,85V będzie bezpiecznym napięciem, czy po miesiącu czy dwóch pracy przy 1,85 proc może paść?

Oczywiście temperatura pod kontrolą a zasiłka taka jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz, i mam jeszcze jedno pytanie: w biosie mam ustawione napięcie 1,75V a Winbond Hardware Doctor pokazuje mi że 1,68-1,70 (wacha sie w tych granicach) więc jak to w końcu jest? Napięcie jest takie jak w biosie ustawiam czy takie jak mi pokazuje winbond?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz, i mam jeszcze jedno pytanie: w biosie mam ustawione napięcie 1,75V a Winbond Hardware Doctor pokazuje mi że 1,68-1,70 (wacha sie w tych granicach) więc jak to w końcu jest? Napięcie jest takie jak w biosie ustawiam czy takie jak mi pokazuje winbond?

1.75V pokazuje ci w biosie w hardware monitor czy poprostu ta mgdzie ustawiasz ? bardziej prawdopoodbne jest chyba 1,68 - 1,7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie moge, nie badz smieszny. Skad se wzieles to bezpieczenstwo? przy dobrym chlodzeniu 0.13 lataja nawet przy 2.3 (kiedys tu zamieszczalem fory jak katowalem solteka modami na 2.28V)choc to mija sie z celem ale dziala!! no i druga sprawa ile czasu tak podziala ale to malo wazne. NIE MA ZADNYCH BEZPIECZNYCH GRANIC JESLI CHODZI O VCORE. Trzeba poprostu miec swiadomosc ze podnoszac napiecia zmniejszasz zywotnosc czy to przez wyzsza temperature czy to przez ekstremalne warunki na jakie wystawione masz wtedy tranzystory i reszte smieci w tym malym kwadraciku 8) zwanym tutaj JĄDRAS :]

Tak czy siak by ruszyc z napieciem trzeba miec wykwintne chlodzenie i to nie podlega zadnej dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.75V pokazuje ci w biosie w hardware monitor czy poprostu ta mgdzie ustawiasz ? bardziej prawdopoodbne jest chyba 1,68 - 1,7

Jest tak: ustawiam 1,75V, a w biosie w hardware monitor jak i w windowsie w Winbond Hardware Doctor pokazuje 1,68-1,70V i chodzi mi o to czy napięcie jest rzeczywiście takie jak ustawiam czyli 1,75V a narzędzia monitorujące się mylą, czy jest tak że ja ustawam 1,75 a napięcie jest zaniżane do tych pokazywanych przez np Winbonda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak: ustawiam 1,75V, a w biosie w hardware monitor jak i w windowsie w Winbond Hardware Doctor pokazuje 1,68-1,70V i chodzi mi o to czy napięcie jest rzeczywiście takie jak ustawiam czyli 1,75V a narzędzia monitorujące się mylą, czy jest tak że ja ustawam 1,75 a napięcie jest zaniżane do tych pokazywanych przez np Winbonda?

ustawiasz 1,75V a jest 1,68-1,70V - albo zasilacz wymieka w co wątpie albo np mosfety na płycie sie przegrzewaja i stad za niskie napiecie, albo lewy bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, teraz ustawiłem procka na standardowe 1700+ (1466MHz) Vcore 1,50V i w biosie w hardware monitor jak i w windowsie w Winbond Hardware Doctor pokazuje 1,46V (czyli znowu zaniża), więc raczej to nie jest wina przegrzewających się mosfet`ów czy nie dającego rady tym ustawieniom zasilacza, bo chyba standardowe ustawienia to nie jest zbyt wysoko podniesiona poprzeczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, teraz ustawiłem procka na standardowe 1700+ (1466MHz) Vcore 1,50V i w  biosie w hardware monitor jak i w windowsie w Winbond Hardware Doctor pokazuje 1,46V (czyli znowu zaniża), więc raczej to nie jest wina przegrzewających się mosfet`ów czy nie dającego rady tym ustawieniom zasilacza, bo chyba standardowe ustawienia to nie jest zbyt wysoko podniesiona poprzeczka.

spruboj w takim razie wgrac najnowszego biosa , mozliwe ze to sa bledne pomiary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PostWysłany: 09 Wrz, 2004 16:15    Temat postu:

Jezeli chodzi o bezpieczenstwo to wogole nie powinnismy podkrecac prockow.

Ile ludzi juz jedzie thortonem na >2.0V

Poza tym THORTON i BARTON to jedno.

tyle, że throton ma 1/2 cache co barton. (to tak zeby nie bylop pytan)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...