SpiderMAN Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Witam wszystkich posiadaczy tegoz napedu. Otoz nie tak dawno stanalem przed problemem odtwarzania nagrywanych plyt DVD+R na tym urzadzeniu. Poprawne bylo by tutaj sciaagnieci i zaktualizowanie firmwaru ze strony producenta, aczkolwiek, na nieszczescie Pioneer potraktowal ten naped dosc mocno po macoszemu. Z pomoca przyszlo mi forum http://club.cdfreaks.com/ na ktorym to znalazlem, post osoby, ktora miala odentyczny problem, nie podala ona co prawda linkow do softu jaki nalezy zassac, ale po kilku minutach szukania zassalem co bylo potrzebne. W kazdym razie firmware ktory sciagnalem pochodzi od czytnika DVD firmy TEAC, model DV-516E i na to wlasnie trzeba zwrocic uwage!!! Nie moze on pochodzic od czytnika DV-516EA, gdyz ten rozni sie od naszego Pioneera DVD-500M iloscia pamieci cache. Po sciagnieciu firmwaru nalezy zaopatrzyc sie w program mtkflash i przygotowac sobie dyskietke startowa ktora bedzie zawierala ow program oraz nasz nowy firmware z TEACa. Uruchamiamy kompa z tejze dyskietki i robimy najpierw kiopie starego firmwaru, gdyby cos dzialalo nie tak mamy mozliwosc powrotu do sytuacji sprzed flashowania. Do wykonanania kopi firmwaru wpisujemy w linii komend nastepujace polecenie: mtkflash [X] r /a0 /b [nazwa_pliku.rom] Gdzie [X] oznacza kolejnosc napedu w systemie. Czyli 1 - primary master; 2 - primary slave; 3 - secondary master; 4 - secondary slave. Gdy mamy juz zrobiona kopie mozemy przystapic do flashowania: mtkflash [X] w /a0 /b [nazwa_nowego_firmwaru.rom] Oczywiscie w obu przypadkach [X] oznacza dokladnie to samo... UWAGA!!! Nazwe pliku takze prosze wpisywac bez nawiasow!!!! Po flashowaniu restartujemy kompa, uruchamiamy system i otrzymujemy TEACa DV-516E bez blokady regionu, dzialajacego z DVD+R, a takze czytajacego CD 48x, anie 40x jak oryginal Pioneer. Potrzebny plik z firmwarem i programem mtkflash mozecie zassac -> http://eris.rpg.pl/~spiderman/spider/Teac_...2.01_-_RPC1.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Spider,ameryki nie odkryles :] tu jest wszystko na temat flashowania napedow http://dhc014.rpc1.org/howto.htm dodatkowo jest bardzo fajny generator linii polecen dla MTKFlash'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 a ja się pozbyłem tego napędu. Nie chodził tak jak powinien. Czytał płyty albo nie...szkoda gadać. Poszedł jakiś miesiąc temu...za 100 zeta :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Ja tam na niego nie narzekam teraz. CO do Ameryki, to na pewno komus sie ten opis przyda. Niektorzy mniej doswiadczeni uzytkownicy tego czytnika na pewno z tego skorzystaja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boczi Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Witam Podłączę się do tematu - przepraszam za odkopywanie. Czy po aktualizacji będą działać także DVD+RW? Czy może jest jakaś nowa metoda na aktualizację lub nowe pliki? Czy jest możliwość zaaktualizowania bazy nośników tego napędu? Zobaczyłem tego posta i sam już nie wiem, czy kupować nowy napęd. Mam jeden na oku, jednak ma 256 kb cache - tylko. Czy mógłby ktoś obrazowo przedstawić, jak tu się ma sytuacja z tym cache? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...