Skocz do zawartości
kovalek

DTT2200 i chyba spalony TDA7372A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

Tak se dziś oglądałem film na DVD, aż w pewnym momencie coś część głośników przestała grać i poczułem zapach "palonej elektroniki". Szybko wyłączyłem komputer i szukałem przyczyny. Znazłem ją w subwooferze (tam mieści się wzmacniacz). Był on bardzo ciepły. Rozkręciłem go i zauważyłem, że strasznie grzeje się jeden scalak (właśnie TDA7372).

Grają teraz tylko 3 głośniki (prawy i lewy przednie i basowy). Pozostałe wyjśia na głośniki (centralny, tylne) nie działają... Te wyjścia co nie działają są połączone z TDA7372A.

Teraz pytanie.. Czy tylko ten jeden scalak się spalił, czy coś jeszcze (może przedwzmacniacze TL072CP)? No i dlaczego on się spalił? Miał już ktoś takie problemy z zestawami kina domowego firmy Creative?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No radiator, to kawałek blachy... Tak to mniej więcej wygląda: http://ostbahn.net/temp/wzmacniacz.jpg - grzeje się ten środkowy scalak przykręcony do blachy...

Pomyślę nad jakimś lepszym chłodzeniem (może doklejenie dodatkowego radiatora do blachy? Tylko czy nie wpłynie to na jakość dzwięku (razem z wzmacniaczem w obudowie jest głośnik niskotonowy)...

A tak BTW to scalak kosztuje około 20zł. Zobacze czy w mojej "wsi" się da go kupić....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi