Skocz do zawartości
adnet

Gf3 -> Quadro

Rekomendowane odpowiedzi

Gf3 -> Quadro

Mając otwartą obudowe przypomniałem sobie, że z mojego Gaiwarda Gf3 GS mogę bardzo łatwo zrobić Quadro zapinając zworę na dwa piny. Wszyscy niemalże spuszczali się na samą myśl o jakości 2D Quadro (post chyba Zibiego), więc postanowiłem sprawdzić to na własnej skórze i ... nie widzę prawie rzadnej różnicy.

Owszem czciąki jakby nieco bardziej ostre, ale może to autosugestia?

Odpaliłem Photo Shopa i jakieś dobrej jakości obrazki (.psd .tif) i nie zauważyłem poprawy jakości.

Z oczmami raczej nie mam problemu, a i monitor też nie najgorszy (podpis), ale jakoś tej wys ławianej różnicy nie widze.

To tylko moja obserwacja, ale jak u Was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wczesniej wyciolem filtry a potem zworke dalem i widze wyrazna porawe, moze to przez te filtry a moze wszystko sie nalozylo naraz. A tak wogole to w nizszych rozdzielczosciach podobno ta roznica nie jest az tak wyrazna, dopiero w wyzszych widac wyraznie roznice (czyt. 1200x1024 wzwyz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wczesniej wyciolem filtry a potem zworke dalem i widze wyrazna porawe, moze to przez te filtry a moze wszystko sie nalozylo naraz. A tak wogole to w nizszych rozdzielczosciach podobno ta roznica nie jest az tak wyrazna, dopiero w wyzszych widac wyraznie roznice (czyt. 1200x1024 wzwyz).

Pytanie - jak usuwałeś filtry:

- cewki zwierałeś tj. zalutowywałeś

- kondziory wyrywałeś / odlutowywałeś

Jaka jest poprawa obrazu w % na oko np. w 1280x1024x85Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robilem takiego moda na gf2mx leadtec'a (ale nie wyszedl na quadro i sie zjaral)

roznica jest mniejwiecej taka: uruchom sobie photoshopa, wez dwolne zdjecie i wlacz filtra BLUR, to jest wlasnie ten gf2mx przed modem, potem nacisnij kombinacje klawiszy ctrl-z i zobaczysz jak jest po modzie :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie - jak usuwałeś filtry:

- cewki zwierałeś tj. zalutowywałeś

- kondziory wyrywałeś / odlutowywałeś

Jaka jest poprawa obrazu w % na oko np. w 1280x1024x85Hz

wywalilem wszystko i cewki i kondensatory, a potem w miejsca cewek wlutowalem cieniusckie drucuki( takie od sluchawek).

niestety nie mam monitora ktoryby dawal odswierzanie 85Hz przy tej rozdzielczosci :/ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ale jak to zrobiłeś - odlutowałeś czy obcążkami :D . Ale zcy ogólnie warto przeprowadzić taki zabieg na GF3 - ja mam Leadtek'a - obraz spoko - choć mógłby być lepszy w 85Hz dla dużych rozdziałek tj. od 1280x1024 - różnica pomiędzy 85Hz a 75Hz jest widoczna - niestety. Dla 1024x768 nawet w 100Hz jest elegancko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzylem odsysarki i lutownicy 25W

najwieksza roznica byla w 1600x1200 @ 75hz

No nie mów że używasz tej rozdziałki.

Nochyba że masz 21" monitor.

A tak wole to moim zdaniem nie opłaca sie usuwać filtrów na karcie jeśli ktoś ma 15 albo 14 calowy monitor a nawet 17" jeśli nie pracuje powyżej 1024x768. Szkoda tylko tracić wtedy gwarancje na monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 17 a pracuje w 1280x1024 i uwierz mi, ostry obraz to blogoslawienstwo (tak jak dobry monitor)

od kiedy mam tego samsunga moge siedziec przy kompie nonstop i mnie glowa nie boli ani oczy

A wiesz może i rzeczywiście będzie mia ło u mnie sens.

Ja pracuje w 1152x864 w 85Hz.

Ale już przy 1280x1024 obraz jest nieostry za bardzo męczy sie wzrok a można by monit daje mi jeszcze wtedy 85Hz. :))

Ale za małe wszystko.

Zmienie monitor na 21 calowy Silicon Graphics :))

To sobie ustawie 1600x1200 w 85Hz :))

Wtedy to koniecznie musze filtry wywalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak widze, pojawilo sie tu wiele pytan i watpliwosci.. Moim zdaniem, to, czy warto przerabiac, czy nie, zalezy takze od klasy karty (np. Prolink, Mint, tanie klony Herculesa, itd.) maja te filtry strasznie "tnace". Pasmo jest sciete na ok. 50-60MHz (ostro), a to juz obraz na 15 calowym monitorze rozmywa..

Sprawa kolorow w trybie Quadro. Proponuje eksperyment: pozyczamy sobie ktoregos z nowych Matroxow, i przegladamy dobrej jakosci zdjecia, pare fragmentow DVD, itp. Potem zmieniamy karte na NV (w trybie GF). "Nedze" kolorow powinien wtedy dostrzec kazdy.. Potem robimy takie samo porownanie, ale w trybie Quadro. Czy jest lepiej? Moim zdaniem - zawsze jest lepiej, choc takiego oddania barw, jak na drozszych kartach, niestety,, na NVidiach nie osiagniemy. To "cena" jaka placimy za szybkosc w grach :-(

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...