COOLTER Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Witam. Jestem posiadaczem HIS Radeona 9600 128MB Excalibur. Mój problem polega na tym, iż karta nie działa jak należy. Przy grafice 3D komputer potrafi się zawieśić lub obraz nie uzyska płynności nawet w grach, które działają dobrze na ciut gorszych kartach (przykład: Neverwinter Nights - na moim 9600 skacze na minimalnych detalach, wiesza się, wywala komunikat VPU Recover, a na Gigabyte Radeon 9200 działa świetnie na maxymalnych ustawieniach). Co ciekawe na moim Radku skacze tak samo na najmniejszej i największej jakości grafiki, ale Anty-Alising potrafi go błyskawicznie załatwić. System Fedora Core 2, który oprócz Windy aktualnie posiadam (co jest bardzi dziwne) nie wykrywa karty. Przy próbie ustawienia jej ręcznie po restarcie kompa automatycznie przywraca standardowe sterowniki ekranu. Ręce opadają. Może to wina słabego kompa w stosunku do karty (AMD Duron 1333Mhz, 256MB DDR), ale to nie zmienia faktu, że zdecydowałem się na aktualizację BIOSu karty. Pobrałem już program ATI WinFlash, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedniej wersji BIOSu. I tutaj moje ptanie, który z wymienionych najlepiej pasował by do mojej karty: -HIS Radeon 9600 Non-Pro 256 MB -HIS Radeon 9600 VIVO 128 MB -HIS Radeon 9600 Pro 128 MB Wszystkie znalazłem na stronie http://www.techpowerup.com/bios/ i tam można znaleźć więcej informacji na ich temat. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Mam karte jak w podpisie i jest do niej bios na tej sronce i przy pobieraniu moge wybrać "Download original unmodified BIOS"czyli oficialny, i "Download BIOS modified to the values above" czyli zmodyfikowany. Wiecie moze co w nim zmodyfikowano ??, i jak to wpływa na O/C?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amade Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 Mam karte jak w podpisie i jest do niej bios na tej sronce i przy pobieraniu moge wybrać "Download original unmodified BIOS"czyli oficialny, i "Download BIOS modified to the values above" czyli zmodyfikowany. Wiecie moze co w nim zmodyfikowano ??,Sam sobie go modyfikujesz :) . "to the values above" czyli do wartości jak wyżej. Masz tam przecież taktowanie rdzenia, pamięci i jeszcze parę rzeczy. No i klikasz na "Download BIOS modified to the values above", bo w przeciwnym wypadku sciągniesz i tak "zwykły" bios. Wartości taktowania będziesz miał zaokrąglone do najbliższych wynikajacych ze skoku, o jaki te wartości mogą się zmieniać. Nie wiem dlaczego akurat tak jest. Na moje oko stoi za tym RadEdit po prostu, ale to tylko domysły.. I równie dobrze można ten bios zmodyfikować po sciągnięciu, właśnie RadEdit'em i np. przygotować sobie kilka różnych wariantów itd. Ja właśnie tak swojego pożalsięboże radka z podpisu męczyłem. :lol: Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...