Skocz do zawartości
sappa

tunel przez ssh

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Mam nastepujacy problem. Mieszkam w akademiku i naswz wspanily rektor wymyslil zeby net ( www ) byl w akademiku od 16 (coby studenci na zajecia chodzili :D ). Net mamy przez serwer proxy. Ale jesli polacze sie przez ssh do konta szelowego to stronki smigaja :D 24h/24h (tyle ze pod lynx'em to nie za ciekawie to sie przedstawia :? )

Moje pytanie brzmi nastepujaco: czy nie ma jakiejs mozliwosci zeby cos wykombinowac zeby mozna bylo poscic przegladarke przez ssh (nie smiac sie jak palnołem ale nie wiem jak to ujac :oops: ). a dokladnie chodz imi o to czy nie da sie tego zalatwic tunelowaniem ale nie wiem jak.

szukalem na necie ale jakos na takie rozwiazanie nie natrafilem wiec ladnie :lol: prosze o pomoc

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.http-tunnel.com/html/ - Komercyjne wymiata, ale wersja darmowa powinna pozwolic na przegladanie www.

To jeden sposob drugi to wlasnie tunel przez ssh i tak :

http://tlumaczenie.freebsd.pl/doc/pl_PL.IS...ok/openssh.html tutaj masz napisane jak uruchomic tunel i teraz najwiekszy pikus to zmusic przegladarke by wysylala paczki na localhost:WYBRANY_PORT, nie testowalem tego, wiec po prostu strzelam - ustaw serwer proxy w przeglarace na localhost:WYBRANY_PORT i sprawdz czy zadzialalo. Jesli nie to inny sposob nie przychodzi mi do glowy na ta chwile :/

PS. Genialny rektor ;] U nas to by mu nie podarowali ;] Pewnie bunt akademikow mialby miejsce ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszego sposobu nie prubowalem za to z kombinowalem jak moglem z drugim ale niesty lipa :(

A oto kombinacje jaie wykonalem

ssh -2 -N -f -l max -L 1000:localhost:80 serwer.pl i w przegladarce localhost:1000 wywalalo w consoli channel 1: open failed: administratively prohibited: open failed a przegladarka probowal mi cos sciagac z konta jakis "default" i otwierac w kfmclient exec a pozniej ze Nie można uruchomić polecenia. Plik lub katalog file:/home/max/.opera/download/default nie istnieje ??

Pozniej ssh -2 -N -f -l max -L 23:localhost:80 serwer.pl i w przegladarce localhost:23 to samo

Pozniej ssh -2 -N -f -L 23:localhost:80 serwer.pl i w przegladarce localhost:23 brak reakcji przegladarki a w consoli channel 1: open failed: administratively prohibited: open failed

Nastepnie w akcie desperacji ssh -2 -N -f -L 80:localhost:1000 server.pl i w przegladarce localhost:1000 i localhost:23. w prezgladarce "połaczenie z serwerem proxy nie powiodlo sie. Odmowa dostepu" a w konsoli nic.

I jeszcze ssh -2 -N -f -L 80:localhost:23 server.pl i w przegladarce localhost:23 i localhost:80 i ponownie te same reakcej. pierwsza dla 23 a druga (scaganie czegos w operze) dla 80.

i jeszcze wiele innych kombinacji i awsze te same efekty :(

Odrazu mowie ze jestem laik i moze polowa tych kombinacji i tak nie miala prawa zadzialac ale dzialalem metoda prub i bledow. moze to co powypisywale powie cos komus bardziej obstukanemu.

caigle czekam na pomoc (tak latwo sie nie poddam :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi