vansik Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Mam scaner MUSTEK BEARPAW 2400TA i mam problem ze scanowanie filow fotograficznych(negatywow). Scanuje normalnie ale jakosc jest bardzo kiepska moze ktos mi napisac jak ma taki scaner co zrobic aby poprawic jakosc scanowania negatywow. Wszystko inne smiga elegancko a jakosc jest wyrabista. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Prawda jest taka że żeby skanować negatywy naprawde dobrze trzeba mieć skaner do negatywów a nie a4 z przystawką. Mysle że to nie jest wina skanera tylko Twoich wygórowanych oczekiwań. BTW najtańszy skaner do negatywów minolty kosztuje około 2000pln a i tak nie jest to najwyższa jakość. Porostu trudno jest uzyskać dobry obraz z kawałka filmu rozmiaru 24x36 bez specjalnego skanera. Uffff.. ale sie wypisałem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XPit Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Nie wiem jak tam twoje ustawienia skanera podczas skanowania, tj. czy trochę popróbowałeś różnych opcji kontrastu, korekcji bieli, nasycenia kolorów itp ? Ogólnie jednak uważam że w rozdzielczości 1200 dpi (bo fizycznie większej nie uzyskasz z tego co się orientuje to twój skaner ma 1200x2400) to wciąż dużo za mało żeby skanować negatywy w dobrej jakości. A już w ogóle uważam że dodawanie modułu do skanowania negatywów w modelu BarPaw1200TA to był nieuczciwy chwyt marketingowy. Tych zdjęć nie dało by się nawet na www publikować. NIe jestem jednak ekspertem i to jest moje zdanie. Twój skaner może co najwyżej nadawać sie do zabawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 ja natomiast jestem szczęśliwym posiadaczem skanera Plustek OpticPro UT-24 który jest przystosowany do skanowania negatywów i nie narzekam, skanuje bardzo dobrze, obraz jest ok nawet w niższych rozdzielczościach - POLECAM!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...