Skocz do zawartości
WaWrzOL

Test Wentylatorow na Tweak.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Crystal Fan 12x12 - tylko musisz poczekać bo chwilowo nie ma go u dystrybutora (podobno ma być za ok. 2 tygodnie), polecam ten wentyl do testu, gdyż jest popularny na forum z uwagi na cene i możliwości (sam czekam na dostawe i kupuje )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crystal Fan 12x12 - tylko musisz poczekać bo chwilowo nie ma go u dystrybutora (podobno ma być za ok. 2 tygodnie), polecam ten wentyl, gdyż jest popularny na forum z uwagi na cene i możliwości (sam czekam na dostawe i kupuje )

Sorry za 2 posty jeden pod drugim, ale nacisłem tylko raz "wyślij" a jak wiadomo forum coś szwankuje :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja co do testow, to mysle ze moglbys podawac standardowe pomiary jak wiekszosc czyli: najmniejsze napiecie(jakie tam dasz)-obroty-decybele-przeplyw powietrzaCFM-temperatury: 0%CPU i 100%CPU;

i najwieksze napiecie to bedzie 12V-obroty-decybele-przeplyw powietrzaCFM-teperatury: 0%CPU i 100%CPU

a i jeszcze ceny byly by mile widziane +/-

"Zrezygnuje z pomiaru RPM bo i tak przy 5V pokazuja sie cuda i niestety tego nie da wyeleminowac."

Odnoszac sie do tego co napisales mysle ze mozna przyjac granice bledu statystystycznego te 10%, i podawac obroty, poniewaz latwiej jest zmniejszac decybele patrzac jak zmniejszaja sie obroty np. w SpeedFanie niz skakac po napieciach, a tez powinny byc mxyminimalne obroty wentyla podane i do tego cala rwszta.

A i tak z ciekawosic jaki radiator??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec kilka pytan. Pierwsze czy posiadacie decybelomierz?? (czy ew jak to sie fachowo nazywa ;) )...

Co do mierzenia wydajnosci to wg mnie dmuchanie na radiator to zly pomysl.

Ja osobiscie zbudowalem sobie bardzo prosty przyrząd do pomiaru podmuchu :) wentylatorów. Mianowicie zawieszona na nitce kartka papieru i wentylator wiejacy na nia z okreslonej odleglosci - wychylenie oznacza slie podmuchu (czyli ilosc dmuchanego powietrza)

Istotne jest aby zastosowac zwezke do takiej samej "srednicy" wentylatora (najlepiej 80mm i nawet w przypadku najmniejszego wentylatora (80mm) dac kawalek tunelu aby powietrze plynelo jak najbardziej na wprost a nie bylo rozdmuchiwane na boki :) - metoda dziala choc jest bardzo lopatologiczna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram tą listę.

Do tego coś ze 120mm:

- Delta 120mm z allegro (jako wyznacznik wydajności :twisted: )

- Crystal fan 120mm

- Noiseblocker Ultra Silent 120mm SX2

test delty w AVI :)

http://members.lycos.co.uk/chaosik/lister/delta.avi 1,5mb ;]

nic dodac nic ujac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fireblade3 nie bedzie pomiaru w dB bo nie mam mozliwosci zdobycia takowego urzadznia a po drugie pomiar w dB jest o dupe rozstrzasniety :wink: Nie mowie juz ze aby dokonac pomiaru trzeba by siedziec w komorze dzwieko chlonnej. Chodzi mi o to ze pomiar w dB jest zbyt plastyczny :? Kazda firma moze sobie napisac 16dB a dany sprzet bedzie wyl tak samo jak firmy drugiej gdzie niby natezenie dzwieku wynosi 21dB, a czemu tak sie dzieje to proponuje zaczac szukanie w ksiazce od fizyki. W nagrode za to bedzie nagranie audio generowanego halasu aby kazdy sam mogl sobie porownac i sprawdzic na wlasne uszy :wink: Wentylatory nie ebda dmuchac bezposrednio na radiator. Wlasnie koncze sklejanie z styropianu pudelka przypominajacego midi towera (wymiary podam pozniej). Z odpowiednimi otworami: wlotowym i wylotowym. Wiatraki bede wciagac jak i wyciagac. Mniej wiecej (z tym ze ciut nizej aby zasymulowac jeszcze karte graficzna) gdzie w standardowej obudowie przypada procek u mnie znajduje sie radiator o powierzchni ~0.65m2 ktory bedzie emanowal czystymi 100W ciepla. Reszta na razie bez wiekszych zmian...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi