Garfield^ Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Crystal Fan 12x12 - tylko musisz poczekać bo chwilowo nie ma go u dystrybutora (podobno ma być za ok. 2 tygodnie), polecam ten wentyl do testu, gdyż jest popularny na forum z uwagi na cene i możliwości (sam czekam na dostawe i kupuje ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Crystal Fan 12x12 - tylko musisz poczekać bo chwilowo nie ma go u dystrybutora (podobno ma być za ok. 2 tygodnie), polecam ten wentyl, gdyż jest popularny na forum z uwagi na cene i możliwości (sam czekam na dostawe i kupuje ) Sorry za 2 posty jeden pod drugim, ale nacisłem tylko raz "wyślij" a jak wiadomo forum coś szwankuje :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galek Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Ja co do testow, to mysle ze moglbys podawac standardowe pomiary jak wiekszosc czyli: najmniejsze napiecie(jakie tam dasz)-obroty-decybele-przeplyw powietrzaCFM-temperatury: 0%CPU i 100%CPU; i najwieksze napiecie to bedzie 12V-obroty-decybele-przeplyw powietrzaCFM-teperatury: 0%CPU i 100%CPU a i jeszcze ceny byly by mile widziane +/- "Zrezygnuje z pomiaru RPM bo i tak przy 5V pokazuja sie cuda i niestety tego nie da wyeleminowac." Odnoszac sie do tego co napisales mysle ze mozna przyjac granice bledu statystystycznego te 10%, i podawac obroty, poniewaz latwiej jest zmniejszac decybele patrzac jak zmniejszaja sie obroty np. w SpeedFanie niz skakac po napieciach, a tez powinny byc mxyminimalne obroty wentyla podane i do tego cala rwszta. A i tak z ciekawosic jaki radiator?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 No wiec kilka pytan. Pierwsze czy posiadacie decybelomierz?? (czy ew jak to sie fachowo nazywa ;) )... Co do mierzenia wydajnosci to wg mnie dmuchanie na radiator to zly pomysl. Ja osobiscie zbudowalem sobie bardzo prosty przyrząd do pomiaru podmuchu :) wentylatorów. Mianowicie zawieszona na nitce kartka papieru i wentylator wiejacy na nia z okreslonej odleglosci - wychylenie oznacza slie podmuchu (czyli ilosc dmuchanego powietrza) Istotne jest aby zastosowac zwezke do takiej samej "srednicy" wentylatora (najlepiej 80mm i nawet w przypadku najmniejszego wentylatora (80mm) dac kawalek tunelu aby powietrze plynelo jak najbardziej na wprost a nie bylo rozdmuchiwane na boki :) - metoda dziala choc jest bardzo lopatologiczna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Enermax 92mm i Vantec Tornado 92mm, w razie braku moge wypozyczyc na czas testow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Popieram tą listę. Do tego coś ze 120mm: - Delta 120mm z allegro (jako wyznacznik wydajności :twisted: ) - Crystal fan 120mm - Noiseblocker Ultra Silent 120mm SX2 test delty w AVI :) http://members.lycos.co.uk/chaosik/lister/delta.avi 1,5mb ;] nic dodac nic ujac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 fireblade3 nie bedzie pomiaru w dB bo nie mam mozliwosci zdobycia takowego urzadznia a po drugie pomiar w dB jest o dupe rozstrzasniety :wink: Nie mowie juz ze aby dokonac pomiaru trzeba by siedziec w komorze dzwieko chlonnej. Chodzi mi o to ze pomiar w dB jest zbyt plastyczny :? Kazda firma moze sobie napisac 16dB a dany sprzet bedzie wyl tak samo jak firmy drugiej gdzie niby natezenie dzwieku wynosi 21dB, a czemu tak sie dzieje to proponuje zaczac szukanie w ksiazce od fizyki. W nagrode za to bedzie nagranie audio generowanego halasu aby kazdy sam mogl sobie porownac i sprawdzic na wlasne uszy :wink: Wentylatory nie ebda dmuchac bezposrednio na radiator. Wlasnie koncze sklejanie z styropianu pudelka przypominajacego midi towera (wymiary podam pozniej). Z odpowiednimi otworami: wlotowym i wylotowym. Wiatraki bede wciagac jak i wyciagac. Mniej wiecej (z tym ze ciut nizej aby zasymulowac jeszcze karte graficzna) gdzie w standardowej obudowie przypada procek u mnie znajduje sie radiator o powierzchni ~0.65m2 ktory bedzie emanowal czystymi 100W ciepla. Reszta na razie bez wiekszych zmian... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...