Skocz do zawartości
newbie

+12v czy +5v

Rekomendowane odpowiedzi

Feluke - to z jakiej linii plyta pobiera napiecie dla procesora zalezy od plyty, AN7 pobiera z 12v

i co jest dziwnego w pobieraniu 5A z lini 12v ?

plyta to bierze, a potem za pomoca ukladu (mosfety+cewki+kondziolki) zamienia te 12v 5A na 1.65v 36A, w podobny sposob jak zasilacz przemienia 220v na szereg napiec +-12v, +-5v, 3.3v,,5vSB

co tu niezrozumialego ? to moze ktos wytlumaczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze dalsza dyskusja jest niepotrzebna bo zasilacz kupiles:)

a szkoda procesora jesli mialby sie uszkodzic przy 2.1v.

pozatym twoj antec moze tak zareagowac ze nawet nie zauwazysz roznicy w napieciach hehe w koncu zasilka swietnej klasy.

jak bardzo ci to potrzebne to zapytaj kogos kto robil 4 faze do nf7.

napewno bedzie wiedzial jak wyglada kwestia zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja juz pier**lca dostaje.

Wiem jaki rodzaj napiecia wychodzi z mosfetow ale wlasnie po to sa cewki i kondzioly zeby to wygladzic i zmagazynowac energie na skoki poboru pradu.

n0rbi zasilacz dziala na troche inne zasadzie bo tam masz duze trafo (fakt ze na 3 napiecia) i on to przetwarza ze "zmiennego" na staly o wysokiej czestotliwosci. Potem przechodzi to przez cewki i kondzioly zeby dac gladkie napiecie na wyjsciu.

Zaraz wezme miernik w lape i zobacze jakie napiecie dochodzi do mosfetow. :)

Dalej czekam na jakiegos fachowca ktory wyjasni mi zamiane 12V@5A na 1.65V@36A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Feluke - wiem ze zasilacz w kompie dziala na innej zasadzie bo jest impulsowy, ale tez nie ma wielkiego jak szafa trafa zeby dawac te 300 wat na wyjsciu i takie obciazenia miec, a malutkie trafo i taka jest idea zasilacza impulsowego chyba

ale wiecej sie nie wypowiadam bo to juz wychodzi poza moja wiedze :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja moze sie jeszcze podepne pod ten temat, jako ze na poczatku ktos pisal o Chieftecu 420 DF - a taki posiadam. Problem polega na tym, ze niektore napiecia osiągają bardzo niebezpieczny poziom. Nie wiem, czy jest to wina MB, ktora jakos zle odczytuje te wartosci, czy faktycznie cos jest nie tak z zasilaczem:

+3,3V =-> 3,45

+5V =-> 5,19

+12V =-> 12,46 (raz mialem nawet 12,52)

+5VSB =-> 5,73 8O

-12V =-> -12,45

-5V =-> -5,25

Dodam, ze zasilacz jest na gwarancji do marca 2005, wiec jesli mialbym go serwisowac, to muszcze podjąć decyzje jak najszybciej.

No i jeszcze moj sprzet (ktory chyba nie przekracza mozliwosci Szefa):

Abit NF7-S (v2.0), Athlon 2000+@10*200MHz (1,625v), 2*512 Twinmos (3200), Sapphire Radek 9800 Pro, dwie nagrywarki (DVD oraz CD), 2 dyski 80+40 GB, oraz karta TV

Zasilacz kupilem "na zapas" 420W, z myślą właśnie o w/w karcie graficznej. Ale z tego co widze, cos chyba sie niewyrabia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawka. Sprawdzalem miernikiem napiecia na wtyczce ATX:

+5VSB -> 5,19

+12V ->12,2

Wiec nie jest najgorzej... ale wydawaloby sie ze jak na chiefteca to moglo byc lepiej (takie jest moje zdanie). Qmpel ma Fortona za 100 zl i rownież jest mocno obciążony, za to napiecia super (dokladnosc min. 0.05V).

BTW: co moze byc przyczyną takich dziwnych wskazań płyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi