Skocz do zawartości
Linoge

Ewenementy sklepowe

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys byl taki topic ale nie moge go znalez ...

Obudowy

MIDLLE COLORS-IT L8014-C43 480W 160 zl

MIDLLE CODYGEN 6044 L1 420W 144

zna ktos mocniejsze zasilacze :?: ;)

ps w tym poscie nie ma literówek potwierdzenie ponizej

http://www.kompol.com.pl/pliki/cennik_gliwice.htm ;)

moze macie jakies swoje ulubione sklepy :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hoohohoohohohoh, jaka wazna informacja:

"przycisk do włączania/wyłączania"

dobrze ze to zamiescili bo to jest istotne bardzo, po co komu informacje o poszczegolnych napieciach i ilosci kabli, pfc itp... wazne ze jest wylacznik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pfc to jest uklad slabilizujacy napiecie i jak nazwa wskazuje wlacza sie jak sa odchyly od wzorcowego.

roznica miedzy pasywnym a aktywnym jest taka, ze pasywne koryguje podawane napiecie o z gory okreslona wartosc a aktywne samo ta wartosc dobiera w zaleznosci od odchylenia.

tak wiec aktywne jest precyzyjniejsze i zapewnia lepsza stabilnosc.

jak gadam glupoty to poprawic bo sie dzis zawieszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pfc to jest uklad slabilizujacy napiecie i jak nazwa wskazuje wlacza sie jak sa odchyly od wzorcowego.

roznica miedzy pasywnym a aktywnym jest taka, ze pasywne koryguje podawane napiecie o z gory okreslona wartosc a aktywne samo ta wartosc dobiera w zaleznosci od odchylenia.

no to Cie poprawie Witek jest to uklad w zasilaczu korygujacy kat przesuniecia pradu wzgledem napiecia - lepsze wykorzystanie energii elektrycznej zasilacz pobiera tyle ile komp potrzebuje tak jest z aktywnym z pasywnym zasilacz zawsze bierze wiecej niz trzeba korekcja sprowadza sie do uzupelnienia obwodu wyjsciowego przez reaktancje pojemnosciowa albo indukcyjna

a wszystko z

P=|U||J|cos(<u-<i) <- kat ;]

zadaniem tego ukladu jest sprowadzanie wartoci tego cos do 1 ...

Edit

poprawione :) z powożanie sorry za errora ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli do skorygowania tego kata? zeby wogole go nie bylo, tak? bo cos0=1... dobrze mysle?

dobrze myslisz zeby prad nie wyprzedzal napiecia i na odwrót co ma miejsce w obwodach pradu zmiennego tak w skrócie ... i najczesciej nie ma to wpływu na stabilnosc napiec tylko ekonomie zasilacza i jego pobór mocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to Cie poprawie Witek jest to uklad w zasilaczu korygujacy kat przesuniecia pradu wzgledem napiecia - lepsze wykorzystanie energii elektrycznej zasilacz pobiera tyle ile komp potrzebuje tak jest z aktywnym z pasywnym zasilacz zawsze bierze wiecej niz trzeba korekcja sprowadza sie do uzupelnienia obwodu wyjsciowego przez reaktancje pojemnosciowa albo indukcyjna

a wszystko z

P=|U||J|cos(<u-<i) <- kat ;]

zadaniem tego ukladu jest sprowadzanie wartoci tego cos do 1 ...

Edit

poprawione :) z powożanie sorry za errora ;]

Dzięki CHłopaki teraz juz wiem czy to się różni :D Bo jak kupowałem sobie zasiłke to nie wiedziałem czym się rózni aktywny PFC od pasywnego. Kupiłem Chieftec 300W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem kiedyś ROPLA... :lol: 250W.. był spox.. wydawał nawet zdwieki w zaleznosci od poboru prądu.. im wiekszy pobór tym wyzszy dzwięk.. na ucho można było ocenić co robi procek... nawet potrafiłem za pomocą dzwięków rozpoznać ze renderuje flasza :D w gg...

po małej modyfikacji.. (okno + szprej) jakoś przestał powiadamiac mnie dzwiękowo o zuzyciu energii... ale wkrótce okazało się ze nie potrafi odpalić windowsa :lol:.. BLACK SCREEN... wymiana na inny zasilator pomogła :]

(zasilator ROPLA przezył kilka zwarć +5 z masą :lol: i nawet zfajczył mi cdroma - leżał nieskręcony i otarł się lutami o obudowe :] - ma moc chłopak :twisted:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem kiedyś ROPLA... :lol: 250W.. był spox.. wydawał nawet zdwieki w zaleznosci od poboru prądu.. im wiekszy pobór tym wyzszy dzwięk.. na ucho można było ocenić co robi procek... nawet potrafiłem za pomocą dzwięków rozpoznać ze renderuje flasza :D w gg...

po małej modyfikacji.. (okno + szprej) jakoś przestał powiadamiac mnie dzwiękowo o zuzyciu energii... ale wkrótce okazało się ze nie potrafi odpalić windowsa :lol:.. BLACK SCREEN... wymiana na inny zasilator pomogła :]  

(zasilator ROPLA przezył kilka zwarć +5 z masą :lol: i nawet zfajczył mi cdroma - leżał nieskręcony i otarł się lutami o obudowe :] - ma moc chłopak :twisted:)

No i to wielka ztego co piszesz :twisted: widze ze Ropla była sympatycznym urządzonkiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi