ŚwIeRsZcZ Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 Mam kilka pytan: 1. Jakie możecie polecić wentylatory do obudowy (jeden na przód drugi na tył) ? Zależy mi głównie na efektywnosci chłodzenia wnętrza komputera 2. Mam teraz podpięty pod MB (3pin) dwa wentyle (jeden to na radiatorze 120mm, a drugi to jakieś gówienko z tylu obudowy), dziś :D zauwazylem ze na przodzie obudowy (modecom prism) jest miejsce na jeszcze jeden wiatrak 80mm, mam tylko takie wątpliwosci czy taki wentyl na przodzie coś daje ??? bo w koncu na przedniej ścianie obudowy nie ma żadnych otworów czy coś podobnego ?? Powiedzcie co o tym sądzicie 3. Jesli mialbym juz te 2 wentylatory 80mm (przod i tyl) oraz na procku to teraz mam problem z podłączeniem bo nie mialbym juz gdzie podpiąc 3 wentyla. (na MB są zajete 3pin, a od zasilacza nie ma zadnych wolnych wtyczek typu. molex... Czy to jakiś gowniany wentylator skoro brakuje 4pinowych wtyczek ??? Czekam na odpowiedzi pozdrawiam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreq Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 1. Im większy przepływ tym wydajniejszy, ale również głośniejszy... polecam wentylatory o większej średnicy, np: 120 x 120 mm, które mają obroty około 1500 rpm.... Montaż takiego wentyla wiąże się w przypadku większości obudów z dodatkowymi pracami ślusarskimi.... :wink: 2. Otwory są najczęściej w dolnej części przedniego panelu... 3. Możesz połączyć ze sobą przewody i pod jedno gniazdo podłączyć dwa wentyle.... Wentyle 120mm są zasilane przeważnie napięciem 12V więc mają wtyczki typu molex (chyba tak się to pisze...:P), ewentualnie jakąś przejściówkę trzeba dokupić.... Przeczytaj sobie ciekawy artykuł na temat wydajności chłodzenia, do którego link znajdziesz w tym temacie: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=101252 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galek Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Najlepiej kupic nowa obudowe, pozbierac troche i kupic sobie tracera T-Jet, jest zarabista niczym odkurzacz http://www.tracer.pl/ , i dalem 170zl na wgk, do tego wmatowalem dwa z boku AC na proca i grafe i 2 z tylu, planuje jeszcze dac na sufit;) i bedzie w pelni przeciag. Zas jezeli nie masz kasy i nie chcesz zbierac to tak jak mowi Dreq najlepiej zamatowac 2X120mm przod i tyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...