Skocz do zawartości
xslimakx

studia w wawie gdzie aby bylo duzo unixow???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem na 3cim roku ekonomi i infy w pewnej prywatnej uczelni w Wawie nie ukrywam iz poziom zajec i wogole ich ilosc mnie nie zadowala (mowie o infie bo ekonomia jest na poziomie i nawet jest jej za duzo :P ) wiec chcialbym zaczac dodatkowe studia gdzies indziel ale chcialbym aby to byly studia naprawde na poziomie, aby bylo jak najwiecej rzeczy zwiazanych z systemami unixowymi i sieciami - mozecie mi polecic jakas uczelnie?

Bo teraz to tak rozwazam: PJWSTK i tu pytanie do Paranoika bo z tego co sie orientuje to on tu uczeszcza lub juz skonczyl - interesuja mnie glownie spostrzezenia studentow bo na www to wsio ladnie pieknie wyglada a praktyka okazuje sie inna. Od PJWSTK odstraszaja mnie dwie rzeczy podobno ostatnio za bardzo przechodza na MS a druga sprawa to oplaty...

Druga uczelnia o ktorej mysle to Mila - dobry program natomiast studenci z ich forum mowia ze konfiguracje linuxa przeprowadzali na bazie rh8 i linuxconf...

Nie wiem czy nie jestem w bledzie ale tutaj zdziebko podwaze autorytet PW poniewaz fakt nie znam programu jednak z tego co wywnioskowalem po znajomych na PW jest duza ilosc matematykow z ktorymi po prostu nie maja co zrobic w zwiazku z tym jest duzo zajec matematycznych ktore rozwijaja tak tu sie zgadzam ale imho w zyciu mi sie nie przydadza - wiec PW by odpadala. Mozecie mi cos polecic? Interesuja mnie studia dzienne badz wieczorowe bo w weekendy chodze do obecnej szkoly a chce ja dokonczyc.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już rzygam unixami - za niedługo będę musiał sterownik do myszki pod unixa pisać...

Studia to infa na polibudzie - wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych - ale taki prawdziwy unix, to mi się zaczął od tego semestru (czyli od 4-tego)... A poziom, to zależy od tego ile się wcześniej programowało i od zdolności...

Co do matematyki, to to prawda - ale twoi znajomi zapomnieli dodać, że jest to matematyka używana w informatyce - np. przekształcenie Furiera, macierze, szeregi, ciągi i tym podobne - to się wykorzystuje np. w telekomuniacji. W tej chwili właśnie mam przedmioty informatyczne, którychu bym nie ruszył, gdybym nie miał wczesniej tych przedmiotów mat.

Nie wiem, czy dobrze słyszałem, ale panuje opinia że prywatne szkoły w Polsce to na ogół uczelnie dla bogatszych, ale mniej zdolnych, którzy małym kosztem chcą miec papierek ze studiów z "renomowanej" uczelni i z dobrego kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do matematyki, to to prawda - ale twoi znajomi zapomnieli dodać, że jest to matematyka używana w informatyce - np. przekształcenie Furiera, macierze, szeregi, ciągi i tym podobne - to się wykorzystuje np. w telekomuniacji. W tej chwili właśnie mam przedmioty informatyczne, którychu bym nie ruszył, gdybym nie miał wczesniej tych przedmiotów mat.

hmm a mozesz podac jakies konkretne przyklady przedmiotow do ktorych ci ta matematyka byla potrzebna?

Nie wiem, czy dobrze słyszałem, ale panuje opinia że prywatne szkoły w Polsce to na ogół uczelnie dla bogatszych, ale mniej zdolnych, którzy małym kosztem chcą miec papierek ze studiów z "renomowanej" uczelni i z dobrego kierunku.

jesli w ten sposob okreslasz wszystkie po kolei to fajnie - ja niestety nie moge sie zgodzic - u mnie ekonomia jest na wysokim poziomie ale infa kuleje. Zalezy od uczelni.

Tak sobie przegladam wczesniejsze dyskusje na podobne tematy i widze ze do mojego grona moglbym dopisac chyba WSISIZ a co do PW to nie wiem moze mam "paranoje" jak Paranoik (jak to pisano w innych tematach ;] ) ale podzielam jego zdanie - na PW nauczyc sie czlowiek moze teorii ale w innych nauczyc sie mozna teorii i praktyki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a mozesz podac jakies konkretne przyklady przedmiotow do ktorych ci ta matematyka byla potrzebna?

Jakoś mi ten temat uciekł... Przedmioty: Teoria Sygnałów i Informacji, Elektronika (ogólnie) (Fourier), Podstawy Sterowania (algebra), reszta to niespecjalnie pamiętam...

jesli w ten sposob okreslasz wszystkie po kolei to fajnie - ja niestety nie moge sie zgodzic - u mnie ekonomia jest na wysokim poziomie ale infa kuleje. Zalezy od uczelni.

Napisałem, że słyszałem takie opinie - sam nie moge mieć tu zdania, bo nie uczęszczałem nigdy do prywatnej uczelni - jak wybierałem studia to się rozpytywałem. Poza tym poziom jest pojęciem względnym zależnym od umiejętności - ktoś ci powie, że matma była ostra na PW, a ja powiem, że była prosta - matematyka stosowana - to jest jazda...

Tak sobie przegladam wczesniejsze dyskusje na podobne tematy i widze ze do mojego grona moglbym dopisac chyba WSISIZ a co do PW to nie wiem moze mam "paranoje" jak Paranoik (jak to pisano w innych tematach ;] ) ale podzielam jego zdanie - na PW nauczyc sie czlowiek moze teorii ale w innych nauczyc sie mozna teorii i praktyki

Co rozumiesz przez to - że na PW uczą nas programowania, a programów nie piszemy? Że nie ma laboratoriów, gdzie pracujemy na urządzeniach, o których się uczymy? Co ty chcesz więcej - żebyś pojechał do jakiejś fabryki i tam sterował czymś? Poza tym informatykę trzeba ćwiczyć we własnym zakresie sporo - bo programowanie trzeba wyćwiczyć, nie da się tego nauczyć na wykładzie...

Co do wykładów z informy to nie wiem jakie są, bo nie chodzę na nie... Oczywiście są przedmioty, gdzie wykład jest bez sensu i nic nie daje...

Nie wiem jak ty, ale ja najwydajniej ucze się we własnym zakresie - jak robię to z własnej woli bez presji zdania przedmiotu - dlatego nie brał bym dodatkowego kierunku tylko po to, żeby się czegoś nauczyć - po prostu za dużo czasu się traci na rzeczy niepotrzebne, albo choćby dojazd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi