xslimakx Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Witam! Jestem na 3cim roku ekonomi i infy w pewnej prywatnej uczelni w Wawie nie ukrywam iz poziom zajec i wogole ich ilosc mnie nie zadowala (mowie o infie bo ekonomia jest na poziomie i nawet jest jej za duzo :P ) wiec chcialbym zaczac dodatkowe studia gdzies indziel ale chcialbym aby to byly studia naprawde na poziomie, aby bylo jak najwiecej rzeczy zwiazanych z systemami unixowymi i sieciami - mozecie mi polecic jakas uczelnie? Bo teraz to tak rozwazam: PJWSTK i tu pytanie do Paranoika bo z tego co sie orientuje to on tu uczeszcza lub juz skonczyl - interesuja mnie glownie spostrzezenia studentow bo na www to wsio ladnie pieknie wyglada a praktyka okazuje sie inna. Od PJWSTK odstraszaja mnie dwie rzeczy podobno ostatnio za bardzo przechodza na MS a druga sprawa to oplaty... Druga uczelnia o ktorej mysle to Mila - dobry program natomiast studenci z ich forum mowia ze konfiguracje linuxa przeprowadzali na bazie rh8 i linuxconf... Nie wiem czy nie jestem w bledzie ale tutaj zdziebko podwaze autorytet PW poniewaz fakt nie znam programu jednak z tego co wywnioskowalem po znajomych na PW jest duza ilosc matematykow z ktorymi po prostu nie maja co zrobic w zwiazku z tym jest duzo zajec matematycznych ktore rozwijaja tak tu sie zgadzam ale imho w zyciu mi sie nie przydadza - wiec PW by odpadala. Mozecie mi cos polecic? Interesuja mnie studia dzienne badz wieczorowe bo w weekendy chodze do obecnej szkoly a chce ja dokonczyc. Z gory dzieki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Ja już rzygam unixami - za niedługo będę musiał sterownik do myszki pod unixa pisać... Studia to infa na polibudzie - wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych - ale taki prawdziwy unix, to mi się zaczął od tego semestru (czyli od 4-tego)... A poziom, to zależy od tego ile się wcześniej programowało i od zdolności... Co do matematyki, to to prawda - ale twoi znajomi zapomnieli dodać, że jest to matematyka używana w informatyce - np. przekształcenie Furiera, macierze, szeregi, ciągi i tym podobne - to się wykorzystuje np. w telekomuniacji. W tej chwili właśnie mam przedmioty informatyczne, którychu bym nie ruszył, gdybym nie miał wczesniej tych przedmiotów mat. Nie wiem, czy dobrze słyszałem, ale panuje opinia że prywatne szkoły w Polsce to na ogół uczelnie dla bogatszych, ale mniej zdolnych, którzy małym kosztem chcą miec papierek ze studiów z "renomowanej" uczelni i z dobrego kierunku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Co do matematyki, to to prawda - ale twoi znajomi zapomnieli dodać, że jest to matematyka używana w informatyce - np. przekształcenie Furiera, macierze, szeregi, ciągi i tym podobne - to się wykorzystuje np. w telekomuniacji. W tej chwili właśnie mam przedmioty informatyczne, którychu bym nie ruszył, gdybym nie miał wczesniej tych przedmiotów mat. hmm a mozesz podac jakies konkretne przyklady przedmiotow do ktorych ci ta matematyka byla potrzebna? Nie wiem, czy dobrze słyszałem, ale panuje opinia że prywatne szkoły w Polsce to na ogół uczelnie dla bogatszych, ale mniej zdolnych, którzy małym kosztem chcą miec papierek ze studiów z "renomowanej" uczelni i z dobrego kierunku. jesli w ten sposob okreslasz wszystkie po kolei to fajnie - ja niestety nie moge sie zgodzic - u mnie ekonomia jest na wysokim poziomie ale infa kuleje. Zalezy od uczelni. Tak sobie przegladam wczesniejsze dyskusje na podobne tematy i widze ze do mojego grona moglbym dopisac chyba WSISIZ a co do PW to nie wiem moze mam "paranoje" jak Paranoik (jak to pisano w innych tematach ;] ) ale podzielam jego zdanie - na PW nauczyc sie czlowiek moze teorii ale w innych nauczyc sie mozna teorii i praktyki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 paranoik moge cie prosic o opinie o pjwstk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 hmm a mozesz podac jakies konkretne przyklady przedmiotow do ktorych ci ta matematyka byla potrzebna? Jakoś mi ten temat uciekł... Przedmioty: Teoria Sygnałów i Informacji, Elektronika (ogólnie) (Fourier), Podstawy Sterowania (algebra), reszta to niespecjalnie pamiętam... jesli w ten sposob okreslasz wszystkie po kolei to fajnie - ja niestety nie moge sie zgodzic - u mnie ekonomia jest na wysokim poziomie ale infa kuleje. Zalezy od uczelni. Napisałem, że słyszałem takie opinie - sam nie moge mieć tu zdania, bo nie uczęszczałem nigdy do prywatnej uczelni - jak wybierałem studia to się rozpytywałem. Poza tym poziom jest pojęciem względnym zależnym od umiejętności - ktoś ci powie, że matma była ostra na PW, a ja powiem, że była prosta - matematyka stosowana - to jest jazda... Tak sobie przegladam wczesniejsze dyskusje na podobne tematy i widze ze do mojego grona moglbym dopisac chyba WSISIZ a co do PW to nie wiem moze mam "paranoje" jak Paranoik (jak to pisano w innych tematach ;] ) ale podzielam jego zdanie - na PW nauczyc sie czlowiek moze teorii ale w innych nauczyc sie mozna teorii i praktyki Co rozumiesz przez to - że na PW uczą nas programowania, a programów nie piszemy? Że nie ma laboratoriów, gdzie pracujemy na urządzeniach, o których się uczymy? Co ty chcesz więcej - żebyś pojechał do jakiejś fabryki i tam sterował czymś? Poza tym informatykę trzeba ćwiczyć we własnym zakresie sporo - bo programowanie trzeba wyćwiczyć, nie da się tego nauczyć na wykładzie... Co do wykładów z informy to nie wiem jakie są, bo nie chodzę na nie... Oczywiście są przedmioty, gdzie wykład jest bez sensu i nic nie daje... Nie wiem jak ty, ale ja najwydajniej ucze się we własnym zakresie - jak robię to z własnej woli bez presji zdania przedmiotu - dlatego nie brał bym dodatkowego kierunku tylko po to, żeby się czegoś nauczyć - po prostu za dużo czasu się traci na rzeczy niepotrzebne, albo choćby dojazd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...