Skocz do zawartości
lightmyway

powtarzający się restart xp

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam ostatnio taki problem - komp (win xp pro) co jakiś czas się nagle restartuje, tak jakbym robil twardy restart (brak komunikatu, system ładuje się od nowa). Przez pewien czas myslalem ze to kwestia eMule, bo czesto xp mi padał parę minut po odpalenia mułka. Ostatnio jednak restartuje się nawet, gdy muła nie odpalam. W dzienniku zdarzen znalazlem taki komunikat:

Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów. Wyniki tej operacji były następujące: 0x1000007f (0x00000008, 0x80042000, 0x00000000, 0x00000000).

Niestety nic z tego nie rozumiem

Nie instalowalem ostatnio nowych programów więc to chyba nie wina aplikacji. Wirusa ani trojanów tez nie ma (nic nie wykrywa w każdym razie).

Czy ktoś ma jakis pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, to nie to - nie mam i nie miałem programu do obsługi wirtualnych dysków. Ale przeleciałem RAM memtestem86 i wywalił mi dwa błędy, co może wyjasniać kwestię zdarzających się co jakiś czas restartów. Sorry za głupie pytanie, ale raczej w temacie komputerów nie jestem zbyt oblatany - czy błędy RAMu komunikowane przez memtest oznaczają, że muszę wymienić całą pamięć, czy jest może jakaś inna alternatywa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi