GrzesD Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Witam! Jestem tu nowy... szukałem, szukałem i nic nie znalazłem, więc pytam tu. Mam AMD Sempron 2400+, płytkę ASRock K7S41GX. W BIOSie zmieniłem ustawienie ze 166 na 175... Właściwości procesora Typ procesora AMD Athlon XP, 1800 MHz (5 x 360) 2200+ Nazwa kodowa Thoroughbred-B Seria B0 Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB Pamięć podręczna L1 danych 64 KB Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed) Informacje fizyczne procesora Typ obudowy 453 Pin PGA Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów) Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm2 Napięcie rdzenia 1.50 - 1.65 V Napięcie We /Wy 1.6 V Typowa moc 44.0 - 64.0 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc 48.5 - 74.3 W (zależna od szybkości procesora) W chwili obecnej (pracuję jakieś pół godziny) odczyt ze SpeedFan'a miewa się tak: FAN01: 0 RPM FAN02: 2909 RPM Temp1: 38C Temp2: 44C HD0: 33C VCore: 1,62V +3,3V: 3,33V +5V: 5,0V +12V: 12,04V -12V: 1,46V -5V: 2,29V +5VSB: 5,48V VBAT: 0,00 Na ILE maksymalnie mógłbym podkręcić procka, by została jeszcze mała granica bezpieczeństwa (żeby się nie spalił) no i co ja mam tam pozmieniać? Czy wszystko się zgadza? I jaka powinna być maksymalnie temperatura (i która - 1 czy 2)? Jestem pod tym względem ciemny i bardzo bym prosił o pomoc... Aha - sprzedawca kompa mówił, że na tym wiatraku bez problemu 2800+ można podłączyć. Może to coś da... Z góry BARDZO DZIĘKUJĘ i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Krec go spokojnie dalej. Temp 2 zapewne podaje temp. procka i ona raczej nie powinna przekroczyc 60 stopni. Temperature jednak sprawdzaj na obciazonym systemie (np.uruchomionu przez pewien czas Prime95) Jesli procesor pozwoli (nie zacznie sie zawieszac, resetowac, lub nie wstawac) mozesz ustawic i 200MHz (wiecej oczywiscie tez ale tu trzeba troszke wiekszej wiedzy, np. na temat napiec itp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Widmo90 Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Kręć tylko pamiętaj oprócz podkręcania magistrali o napięciu jak chcesz High skutki to kup sobie chłodzenie za 100 zyto i gra gitara Pozdro 4 all 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 mozna podlaczyc 2800+ tylko ze one smigaja na domyslnym vcore, wiec jakakolwiek zmiana napiecia to jzu teoretycznie igranie z temperaturka. ale lepiej patrzyc na temp a nie na napisy na pudelku od wiatraczka. a co do tego na ile podkrecic i co zmienic to moze poczytasz faq? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesD Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Dobrze. To poszukam w FAQ, tylko wpisywałem w 'Szukaj' różnie - 'Sempron 2400+', 'Temperatura' i kilka innych no i nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi - dlatego postanowiłem postawić nowy post. Może są jakieś specjalistyczne stronki o tym jak bawić się napięciami, temperaturami, itp.? Byłbym bardzo wdzięczny... jestem w tej dziedzinie naprawdę początkujący, a nie chcę przez jakieś niedopatrzenie pozbyć się kompa na miesiąc przez spalenie procesora... dzięki wielkie! Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesD Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Więc tak. Z 2400+ podkręciłem na 2600+. Obecnie jest 1838 MHz (z 1667). Odpaliłem Prime95 na jakieś pół godziny, w międzyczasie działałem na necie, przeglądałem to forum, itp. no i zrzucik ze SpeedFan'a miewa się następująco: W ogóle jaka powinna być temperatura dysku? W BIOSie nie znalazłem nic takiego jak zmiany napięcia... jedynie procka można podkręcać o 100 MHz (10 x 180, 181, 182, itd.)... przeczytałem kilka artykułów o podkręcaniu, ale wolę się zdać na specjalistów z tego forum. Co o tym myślicie? Kręcić jeszcze trochę, czy zostawić... ustawiłem na alerty przy temperaturze 55C (jaką ewentualnie ustawić)? I jeszcze jedno pytanie... czy ma sens praca DDR-RAMu na magistrali 400 MHz podczas gdy płyta umożliwia pracę na magistrali 333 MHz? Będzie lepiej, tzn. czy dysk będzie chodził szybciej, czy nie... spotkałem się z tym w BIOSie i dlatego pytam... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...