Skocz do zawartości
konrad27

athlon1600xp+asus a7v133=???

Rekomendowane odpowiedzi

obsloozy, na kt133 by nie obloozyla

a tak, nie mash sie co martwic, sciagnij tylko nowy bios :)

To nie jest az takie proste niestety. Wszystko zalezy od wersji samej plyty. Jezeli masz 1.05. (z kropka na koncu) to powinno dzialac ok, jezeli masz 1.05 i nizej, to MOGA byc problemy.

Zajrzyj najlepiej na: http://www.a7vtroubleshooting.com/

Znajdziesz tam, ze plyty ponizej 1.05. (z kropka na koncu) obsluguja XP, ale tylko przez JumperMode. Nie zalecaja wlaczania JumperFree Mode. Z wlasnego doswiadczenia (obecnego zreszta) wynosze, ze mozna sprubowac, mi np. dziala dobrze. Mam Xp1800+@2200+. Ale mialem spore przejscia z takim zestawem, wlasciwie stabilnie dziala tylko, o dziwo bo mam 1.05 (bez kropki na koncu), przy ustawieniach JumperFree (czyli wszystko w Biosie)... Porzycz najlepiej sobie jakiegos XP od kumpla i bedziesz wiedzial wszystko...

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dokładnie tak. Ja mam rev 1.05. i AXP działa, ale pare osób miało problemy na rev. 1.05 , więc upewnij sie najpierw, którą masz wersje, jak z kropką na końcu to na pewno ruszy bez problemów nawet na starym biosie. Ze starszą wersją płyty mogą być problemy, więc dobrze by było, gdybyś sie dogadał ze sprzedawcą, że w razie problemów odniesiesz proca a oni zwrócą ci kase...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!!!

mam plyte asus a7v133 (czip-via apollo 133a), chce kupic athlona np 1600xp, mam watpliwosci czy plyta(czip) obsluzy taki procek???

spox mozesz kupowac tylko musisz miec bios przynajmniej w wersji 1007!!!! no i oczywiście rev powinien byc 1.05. (z kropka) bo na 1.05 (bez kropki) moze dzialac chocaz nie musi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Spojrz na swoja plyte, pomiedzy slotami PCI, pod napisem "Asus" jest napis "Revision". Jesli bedzie tam: 1.05. (dokladnie) - to obsluzy napewno. Niestety, przyrost wydajnosci bedzie niewielki, bowiem bandwith SDRAM-ow jest za niski, aby XP "rozwinal skrzydla". Choc.. mozesz to potraktowac jako "wstep do upgrade`u" (zmiana MB z czasem). Sam tak zrobilem :-)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też tak zrobiłem, bo niedługo wymieniam sobie płytę i pamięci na DDR i KT333. 

Jakby co, to Athlon XP rusza spokojnie i na starym BIOSIE. U mnie chodził na 1005a i oprócz braku napisu XP przy odpalaniu kompa nie było problemów...

tak tylko czy nie bedzie problemow w configu (ustawienia biosu itp.) to po pierwsze a po drugie czy system dzialalby stabilnie na tym starym biosie?! U ciebie moze tak ale u innych kto wie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...