Eskan Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 Mam dwa dyski, nazwijmy je dla uproszczenia A i B. Dysk A to Samsung SATA, z nim nie ma problemów. Dysk B to WD podzielony na dwie partycje, podłączony "samotnie" jako master. I właśnie z nim jest problem. Na drugim kanale podłączone są dwa napędy optyczne. Dostęp do danych na jednej z partycje jest bezproblemowy. Na drugiej jest taki objaw: gdy wchodzę do partycji i chcę otworzyć którys z katalogów (obojętnie) nastepuje 2-3 sek. zwis, czyli zero reakcji. Po tym czasie otwiera katalog i dalej już w podkatalogach można śmigać. Jeśli pozamykam wszystkie okna i ponownie wejdę na partycję chcąc otworzyć dowolny katalog jest znowu to samo. Dziwne jest też, że bywają niekiedy (baaaardzo rzadko) momenty gdy wszystko jest OK. Defragmentacja nic nie dała :evil: Płyta gł. to NF7-SL. Jeszcze niedawno maiłem zupełnie inny sprzęt (mobo, zasilacz, procesor, pamięci...), chociaż ten sam dysk, i objawy były takie same :? Sypie się partycja, dysk? Skasować obie partycje i sformatować dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 jeśli dobrze zrozumiałem masz na jednej taśme dysk z cd-romem? jeśli tak to sądzę, że ów cdik wymusza tryb PIO na taśmie, a dla dysku twardego to za wolno, pownien chodzić przynamniej w trybie Ultra DMA 4-5, wniosek prosty: żaden dysk twardy nie powinien być zamontowany na jednej taśmie z napędem optycznym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 @sailence Odrobinę źle mnie zrozumiałeś. Dysk problemowy chodzi sam na taśmie, nie ma na niej podpietego innego urządzenia. Ustawnie wygląda tak. D: -dysk Samsung SATA, nie ma problemów, na nim jest system C: E: -dysk WD, podzielony na dwie partycje, powyższy problem wystepuje tylko na C:, podpięty sam, na jednej taśmie; na drugim kanele pracuje DVD i CD-RW, oba urządzenia na jednej taśmie. Problem pojawił się nagle i to na poprzednim configu, czyli zupełnie innym sprzęcie. Po zainstalowaniu dysku na nowym configu nic się nie zmieniło, czyli problem pozostał. Nie zaprzeczam, że być może kiedyś coś namieszałem. Pomyslałem - nowy sprzęt, więc może problem rozwiąże się sam... niestety :x Jest jeszcze jeden numer, który zupełnie zbija mnie z tropu. Gdy zrobie skrót na pulpit z dowolnego folderu. który jest na C: i przez ten skrót wchodzę to nie ma żadnych zwiech, wszytko płynnie. Jestem nieźle skołowany. Miał już ktoś coś takiego? Chyba potraktuję ten dysk PartitionMagic'iem, a może skasować partycje i format spod Windowsa? Jak myslicie? Czy PM może mi zrobić numery . :idea: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...