ArtifeX Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 Witam. Mam problem. Jak mam uzyc polenia w C isalpha©. Chodzi mi mianowicie o to ze podajac dane do zmiennej (ma to byc cyfra) i jezeli wpisze znak z alfabetu program powrocil z spowrotem do wprowadznie poprawnych danych (cyfry) i zeby program sie nie wylaczal Z gory uprzejmie dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 po co Ci isalpha ?? Jest taka piekna funkcja jak int isdigit(int c);wrzucasz na wejscie inta - czyli po prostu wczytany znak (rownie dobrze mozesz podac typ char - rzutowanie nastapi na inta automatycznie) jako wynik dostajesz 0 jesli nie jest cyfra, inna wartosc jesli jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtifeX Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 Jeli mogl bym prosic jeszcze o jakis krotki przyklad z uzyciem tej funkcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 int main(){ int i = 0; int length = 10; char * zdanie = "abc123DEF!"; for (i = 0; i<length; i++) { if (isdigit(zdanie[i]) ) { printf("%c to cyfra (isdigit(%c) == %i)n", zdanie[i], zdanie[i], isdigit(zdanie[i])); } else { printf("%c NIE jest cyfra (isdigit(%c) == %i)n", zdanie[i], zdanie[i], isdigit(zdanie[i])); } }} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...