Mr.Martin Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 Witam Mam pytanko odnosnie taktowania i podkrecania pamieci ram - jak jest lepiej : - gdy pamiec chodzi na takiej samej FSB (1:1) co procesor ale ma duze tymingi ( CL=3.0 itd) - czy moze lepiej gdy pamiec ma mniejsze fsb niz procesor ( np 5:4) i ma mniejsze tymingi ( np CL=2.5 itd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 kuźwa człowieku...... http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=52396 ....tak tródno było samemu ten temat przeczytać ???????? PRZECIEŻ TO 2 TEMAT OD GÓRY - DALEKO SZUKAĆ NIE MUSIAŁEŚ Ja Ciebie nie rozumiem, po co forum zaśmiecasz - przecież założenie tego tematu zajęło znacznie więcej czasu niż wejście na forum ->Pamięci RAM -> i kliknięcie na drógi link od góry :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 kuźwa człowieku...... http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=52396 ....tak tródno było samemu ten temat przeczytać ???????? PRZECIEŻ TO 2 TEMAT OD GÓRY - DALEKO SZUKAĆ NIE MUSIAŁEŚ Ja Ciebie nie rozumiem, po co forum zaśmiecasz - przecież założenie tego tematu zajęło znacznie więcej czasu niż wejście na forum ->Pamięci RAM -> i kliknięcie na drógi link od góry :/ zamiast sie wydzierac bys wzial i przetestowal co jest tam napisane - bo ja wlasnie to zrobilem aoto rezultaty. Komputer taki jak w podpisie - ustawienie pamieci 1:1 ( FSB procesora=256Mhz=FSB pamieci) , tymingi to 3.0 , 8 , 4 , 4 Wynik Sisoftsandry - 6125 i 5980 Wynik Everest - 5895 , 2250 , 65,2 - ustawienie pamieci 5:4 ( FSB procesora =256Mhz , FSB pamieci=205Mhz) , tymingi 2.5 , 5 , 3 , 3 ( najmniejsze jakie da sie ustawic w Bisie) Wynik SisoftSandry - 5359 i 5319 Wynik Everest - 5121 , 1850 , 73,2 I jak byk widac ze jednak ustawienie synchroniczne pamieci wzgledem procka jest i tak bardziej wydajne niz asynchroniczne - a w tym artykule co dales linka jest odwrotnie, czyli najpierw sprawdz co podajesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 AD1. Nie pisałem tonem krzyczącym, tylko tonem zwatpienia - sam przyznasz że mogłeś tam zajrzeć od dopiero później zadawać pytania. I jak byk widac ze jednak ustawienie synchroniczne pamieci wzgledem procka jest i tak bardziej wydajne niz asynchroniczne - a w tym artykule co dales linka jest odwrotnie, czyli najpierw sprawdz co podajesz. Skoro już przeczytałeś i podałeś jakieś konkretne informacje to odpowiem: Wszystko co tam jest napisane w pełni się zgadza. Asynchro u Intela jest szybsze - ALE TO CHYBA LOGICZNE ŻE ASYNCHRO DO GÓRY - CZYLI WYŻEJ NIZ PROC. Jak mozna ustawić mniejsze taktowanie niż proc i twierdzić że asynchro jest wolniejsze. Zrozum - u amd taktowanie pamięci wyżej niż fsb daje mniej niż ostrzejsze timingi, u Intela z kolei ustawienie taktowania wyżej niż FSB daje więcej niż timingi. END. Powodzenia w szukaniu najlepszych ustawień. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...