Skocz do zawartości
Mr.Martin

Taktowanie pamieci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko odnosnie taktowania i podkrecania pamieci ram - jak jest lepiej :

- gdy pamiec chodzi na takiej samej FSB (1:1) co procesor ale ma duze tymingi ( CL=3.0 itd)

- czy moze lepiej gdy pamiec ma mniejsze fsb niz procesor ( np 5:4) i ma mniejsze tymingi ( np CL=2.5 itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuźwa człowieku......

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=52396

....tak tródno było samemu ten temat przeczytać ????????

PRZECIEŻ TO 2 TEMAT OD GÓRY - DALEKO SZUKAĆ NIE MUSIAŁEŚ

Ja Ciebie nie rozumiem, po co forum zaśmiecasz - przecież założenie tego tematu zajęło znacznie więcej czasu niż wejście na forum ->Pamięci RAM -> i kliknięcie na drógi link od góry :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuźwa człowieku......

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=52396

....tak tródno było samemu ten temat przeczytać ????????

PRZECIEŻ TO 2 TEMAT OD GÓRY - DALEKO SZUKAĆ NIE MUSIAŁEŚ

Ja Ciebie nie rozumiem, po co forum zaśmiecasz - przecież założenie tego tematu zajęło znacznie więcej czasu niż wejście na forum ->Pamięci RAM -> i kliknięcie na drógi link od góry  :/

zamiast sie wydzierac bys wzial i przetestowal co jest tam napisane - bo ja wlasnie to zrobilem aoto rezultaty. Komputer taki jak w podpisie

- ustawienie pamieci 1:1 ( FSB procesora=256Mhz=FSB pamieci) , tymingi to 3.0 , 8 , 4 , 4

Wynik Sisoftsandry - 6125 i 5980

Wynik Everest - 5895 , 2250 , 65,2

- ustawienie pamieci 5:4 ( FSB procesora =256Mhz , FSB pamieci=205Mhz) , tymingi 2.5 , 5 , 3 , 3 ( najmniejsze jakie da sie ustawic w Bisie)

Wynik SisoftSandry - 5359 i 5319

Wynik Everest - 5121 , 1850 , 73,2

I jak byk widac ze jednak ustawienie synchroniczne pamieci wzgledem procka jest i tak bardziej wydajne niz asynchroniczne - a w tym artykule co dales linka jest odwrotnie, czyli najpierw sprawdz co podajesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD1. Nie pisałem tonem krzyczącym, tylko tonem zwatpienia - sam przyznasz że mogłeś tam zajrzeć od dopiero później zadawać pytania.

I jak byk widac ze jednak ustawienie synchroniczne pamieci wzgledem procka jest i tak bardziej wydajne niz asynchroniczne - a w tym artykule co dales linka jest odwrotnie, czyli najpierw sprawdz co podajesz.

Skoro już przeczytałeś i podałeś jakieś konkretne informacje to odpowiem:

Wszystko co tam jest napisane w pełni się zgadza.

Asynchro u Intela jest szybsze - ALE TO CHYBA LOGICZNE ŻE ASYNCHRO DO GÓRY - CZYLI WYŻEJ NIZ PROC.

Jak mozna ustawić mniejsze taktowanie niż proc i twierdzić że asynchro jest wolniejsze.

Zrozum - u amd taktowanie pamięci wyżej niż fsb daje mniej niż ostrzejsze timingi, u Intela z kolei ustawienie taktowania wyżej niż FSB daje więcej niż timingi.

END.

Powodzenia w szukaniu najlepszych ustawień.

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi