Skocz do zawartości
Makonar

Model Gigabyte'a zniknął, pozostałe płyty i mój problem.

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, wreszcie i mnie dotknął poważny wybór, którym teraz zaśmiecam to forum.

Na wstępie zaznaczam, że problem nie ma nic wspólnego z dyskusją KT333 czy KT400, chodzi tu o ceny i dostępność modeli i odrobinę rad... (więc proszę moderatorów o nie zamykanie tego tematu z prośbą o skorzystanie z opcji szukania)

Problem stanowią pieniądze, mam ich bardzo mało i nie mogę sobie pozwolić na to na co chcę, więc musze brac to na co mnie stać.

Planowałem zakupić model GA-7VRX (KT333) za 389zł, ale po tej cenie nie ma tej płyty już nigdzie, i ze strachem odkryłem, że prędzej ją kupie za 430zł niż taniej (bo po tyle jest w paru sklepach jeszcze i na WGK, więc na giełdzie pewnie taniej nie znajde, ale bede szukał). Gdyby ta płyta jeszcze gdzieś sie za nizszą kwotę znalazła, to nie będę się dwa razy zastanawiał.

Z góry zaznaczam, że wszystkie opcje oferowane przez droższe modele są mi zbędne, nie zamierzam wykorzystywać RAID (mam tylko jeden stary dysk i to ATA 66), nie potrzebuję sieciówki ani karty dźwiękowej, i oczywiście nie mam 530zł na GA-7VRXP.

Jeżeli nie uda mi się znaleźć taniej płyty za 390zł, to pewnie będę musiał ją kupić za 430zł ale, tu wchodzi model KT400. Otóż, GA-7VA (najtańszy i najbardziej orkojony model) można dostać w tej samej cenie, czyli 430zł, obie płyty mają wszystko czego mi potrzeba, czyli ATA 133 i USB 2.0 (jedyne rzeczy, tórych mogę kiedykolwiek potrzebować). AGPx8 i DDR400 jest mi zbędne bo tak drogich komponentów nie planuję kupować.

Proszę o dwojaką pomoc, jeżeli ktoś zna sklep (z warszawy), gdzie można kupić 7VRX taniej, to byłbym zobowiązany.

Jednakże może rozsądniejszym wyjściem byłoby kupienie tej płyty na KT400, martwi mnie jednak kompatybilność, i problematyczność.

Jedyne czego od płyty wymagam, to żeby działała z moim sprzętem, a o wydajność zatroszczy się procesor i pamięci.

Czy ktoś może coś powiedzieć na temat tej płyty? Czy działa? Czy lepiej brać tą, czy sprawdzoną KT333?

Ceny są te same, a dodam, że jeszcze musze kupić pamięci i zmieścić się w niewielkim budżecie, ale chcę to wydać rozsądnie, żeby nie skończyć z płytą za 500zł i 128 DDR pamięci (wolę 256 i tańszą płytę). Kto może pomóc???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bądz tu człeku mądry

twojepc donosi:

"VIA prawdopodobnie odświeży nieco niedawno wprowadzony chipset KT400. Ma to związek z premierą chipsetu nForce2 nVidii. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nowy układ otrzyma oznaczenie KT400A. Zmiany mają dotyczyć przyspieszenia kontrolera pamięci i poprawienia współpracy z magistralą 333MHz dla przyszłych Athlonów. VIA lubi wprowadzać zmiany w swoich chipsetach krótko po premierze. Tak stało się z KT133, który po drobnych zmianach, prowadzących do obsługi FSB 133MHz został przemianowany na KT133A. KT266 także dość szybko doczekał się wersji A z ulepszonym kontrolerem pamięci. Prawdopodobna jest także premiera KT333A w najbliższym czasie, będącego nieco zmodyfikowanym KT400. Nowa wersja KT400 ma się pojawić w listopadzie i będzie stanowić konkurencję dla nForce2."- jak tak dalej pójdzie to nigdy nic nie kupimy -bo juz po kwartale okazuje się że to "staroć"

jesli moge Ci cos Makonar poradzic to wziąłbym GB na kt400(jesli tak jak piszesz obie są w b.podobnej cenie)-bardziej przyszłowściowe mobo no i na pewno obsłuzy bartona- a jak nie chcesz wymienic płyty przez najblizsze powiedzmy 2 lata to zostaje w zasadzie tylko kt400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem omnibusem ,ale ztego co wiem (a raczej wyczytalem w sieci) to dobrej jakosci plyta na KT333 Bartona tez obsluzy.....No i znowu dylemat czy warto wydawac wieksze pieniadze na plyte z KT400 ktora daje prawie zerowy przyrost wydajnosci w stosunku do KT333. Koncowy wybor i tak nalezy do Ciebie Makonar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem omnibusem ,ale ztego co wiem (a raczej wyczytalem w sieci) to dobrej jakosci plyta na KT333 Bartona tez obsluzy.....No i znowu dylemat czy warto wydawac wieksze pieniadze na plyte z KT400 ktora daje prawie zerowy przyrost wydajnosci w stosunku do KT333. Koncowy wybor i tak nalezy do Ciebie Makonar.

gdybym to ja mial kupowac, to bym sobie chyba kupil najbardziej wypasiony model kt333 + ramu za roznice miedzy kt333 a kt400, bo RAM-u to nigdy nie za wiele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupuje Kt 400 MSI bo chce miec AGPx8 i ATA 133 wiem ze Asus zdycha, Abit zanika, Gigabyte sie wali a inni to 2 liga wiec zostaje MSI i ich czerwony kolorek :) tylko jak sobie pomysle ze MSI to Microstar...hmm to mi przeszkadza ale do Goldstara czyli LG juz sie przekonalem wiec moim zdaniem teraz nadszedl czas MSI......a tak naprawde to wolalbym SOYO ale o niej cisza :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz podkręcał sprzęt czy nie? Jaką masz teraz grafikę? Bo mogę ci zaproponować Gigabyte 7DX za 240zł (po tyle są na giełdzie w Katowicach - nowe) Wiem że to jest AMD 761 ale cena jest super. Obsługuje ATA 100 (niestety brak USB 2.0) oraz ATHLONY do 2200+. Teraz Gigabyte wypuścił nowy model na tym chipsecie (nie wiem jakie zmiany). Powiem tylko że na A1600+, Radeonie 8500LE i 256MB RAM-u brat ma 7800pkt. Ja na tym co niżej mam 8200pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... ja na swoim sprzęcie mam 8842 w 3d Marku, ale nie w tym rzecz.

Chodzi mi o zamianę płyty głównej na przyzwoitą obsługująca DDR, ATA 133 i USB 2.0, bo realnie mówiąc reszty nie będę potrzebował, a być może, że i z USB nie skorzystam. Dysk nowy mi się marzy, więc pewnie będzie potrzebne ATA 133.

Chipset AMD761 to kiepski pomysł, prędzej wziąłbym KT266A, ale nie chcę inwestować tak jak w mojego KT133A, żeby go zmieniać po paru miesiącach.

Jak kupię, to płytę na dłużej. Chodzi mi przede wszystkim o płytę, której problemy, brak kompatybilności są obce. Podkrecanie jest mi zbędne, i również tona opcji, w stylu RAID, LAN , karty muzycznej na płycie, jak dla mnie to tylko wiecej rzeczy, ktore mogą powodować konflikty.

O Gigabyte'ach 7VRX słyszałem, że niekiedy zdarzają sie zawodne modele, ale jak juz mówiłem wyjścia nie mam.

Kupuję to co mogę, czyli to na co mnie stać.

Mógłbym kupić lepszą płyte i do tego 128 266 MHz ramu, ale po co? Skoro mogę mieć ten sam chipset i markę i 256 ramu? Proste...

Chyba jednak zdecyuje sie na KT333, zobaczymy jak będzie z cenami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co było z nią nie tak?

Mam juz druga plyte 7vrx i znowu cos jest nie tak z AGP

Jam mam 7vrxp i wszystko chodzi jak należy najwidoczniej masz pecha :)

no widzisz... juz raz byla o tym dyskusja na foroom ze z 7vrxp nie ma problemow... natomiast na 7vrx trzeba podobno trafic... tylko ze ja mam az takiego pecha zeby trafic 2 x na z<span style="color:red;">[ciach!]</span>a plyte? moim zdaniem polowa 7vrx-ow jest do [gluteus maximus]...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co było z nią nie tak?

Mam juz druga plyte 7vrx i znowu cos jest nie tak z AGP

Jam mam 7vrxp i wszystko chodzi jak należy najwidoczniej masz pecha :)

no widzisz... juz raz byla o tym dyskusja na foroom ze z 7vrxp nie ma problemow... natomiast na 7vrx trzeba podobno trafic... tylko ze ja mam az takiego pecha zeby trafic 2 x na z<span style="color:red;">[ciach!]</span>a plyte? moim zdaniem polowa 7vrx-ow jest do [gluteus maximus]...

Coś sobie przypominam było na ten temat, ale się nie martw do 3 razy sztuka teraz dostaniesz dobrą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ga7vrxp i tez wszystko chodzi bardzo dobrze. Dodam ze na 3dmarku mam 12150 punktow. Plyty ga7vrx nie proponowal bym bo chodz na paierze rozni sie od 7vrxp tylko karta dzwiekowa,sieciowa i tym ze nie ma raid to szlyszalem o problemach z nia zwiazanymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...