Skocz do zawartości
[TiLt]

Rdza czy co?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zaczne krotko.maskara.

A teraz po kolei.zlozylem drugi zestaw wc do kompa mojej wybranki, ktory stoi 3 metry od mojego i wkurzal mnie gwizdem swoich wentyli.

Zestaw sklada sie z

- hydor l20 II

- bloczek od misiu15go

- nagrzewnica od fiata125p

- rezerwuar 0,5l od Mate`a

- na chlodnicy dwa glacialtechy 120mm puszczone na 5v

Uklad zamontowalem, sprawdzilem szczelnosc.

Chlodnica jest zamotowana w szynach na samym gorze budy w miejscu napedow 5.25", pompka i rez stoja na dnie budy.Woda plynie z pompki do chlodnicy stamtad do bloku, pozniej do reza i znowu do pompki.

Uklad chodzil okolo miesiaca, dajac bardzo przyzwoite temperaturki i oczywiscie cisze o ktora chodzilo.

Wczoraj wieczorem uslyszalem ze pompka zaczyna terkotac cichutko.

Wylaczylem kompa, a dzis z roboty wrocilem i od razu wyciagnalem kompa.

Otworzylem bude i zamarlem...

Caly uklad wypelniony byl woda w kolorze pomaranczowo-rdzawym.Weze,pompka,wirnik,blok wszystko jest w rdzawym nalocie.

Ciezko to od cholery wyczyscic.Weze do wywalenia.Blok rokzrecilem i wyczyscilem.Niestety na plexie zostalo rude przebarwienie.Rez do wywalenia.Pompka ma pomaranczowy wirnik ale po wyczyszczeniu dziala i nie terkocze.

Chlodnica przed montazem moczona byla occie i kwasku cytrynowym, po czym przepuszczlem przez nia 2godziny wode.

I teraz pytanie na ktore mam nadzieje pomozecie mi odpowiedziec.

Skad ta rdza?

Mam teorie.Chlodnica byla w najwyzszym miejscu i mozliwe ze nie byla w calosci wypelniona woda.W ukladzie bylo 50ml spirytusu co moglo w jakis sposob pomoc.Bo z tego co sie orientuje rdza powstaje tylko wtedy kiedy do metalu jest dostep powietrza.

A moze chlodnica jest jakas felerna?

Generalnie pomozcie, doradzcie cos bo nie wiem co dalej robic.

Czy ta chlodnica sie bedzie jeszcze nadawac?

czy jest jakis 100% skuteczny sposob na pozbycie sie tego rudego swinstwa?

Z gory dzieki za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

TiLt

P.S. sie rozpisalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz gdzies w ukladzie stalowy element - najpewniej w chlodnicy są sruby jekies mocujące, wszystko schodzi elegancko od rozciieńczonego kwasu solnego (z węży tez zejdzie) nie mozesz miec elementow aluminiowych do wpuszczania kwasu do obiegu - po wyczyszczeniu niestety musisz uzywac Copalu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pogadaj z VIpem albo Lagierem .. oni mieli podobny patent ... lada im taki osad puscila ....

mam bloczki od VIpa i tez byly takei rdzawe...

ale poczycisclem je i smigaja teraz juz u mnie z 2 miechy i mimo lekkiego nieodszyczenia (czesc nalotu zostala) woda nie zmienia mi koloru jest przezroczysta a wszystko smiga jak nalezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weze to akurat maly problem (zwykle cellfasty drogie nie sa).

Uspoiliscie mnie troche bo juz myslalem ze bede musial uklad przeprojektowac a w tej obudowie (midi) byloby to ciezkie.

chlodnice chyba inna jakas zalatwie bo nie wiem czy jej zaufam...

Copal...hmm w sumie drogi nie jest, a na pewno tanszy niz nowa chlodniczka.

A czy zamiast kwasu solnego mozna by uzyc octu albo roztworu soli, ewentualnie alkoholu?

Z kwasem wolalbym sie nie bawic, pomijajac fakt skad go wziac.

Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

TiLt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi