Skocz do zawartości
Sarenka

SLEDy niebieskie 5mm

Rekomendowane odpowiedzi

Kupielm pare sztuk ostatnio i udalem sie z nimi na uczelnie celem pomiarow.

I oto co wyszlo:

swieca przy 3V

Gdy dostana 3mA to napiecie idzie jakies 3.1V i swieca juz porzadnie - tak na oko to 0.6 - 0.7 maksymalnej jasnosci.

W okolicach 7mA wchodza na poziom, na ktorym juz praktycznie zostaja do 30mA - roznica w jasnosci swiecenia jest pomijalna.

W pomiarach braly udzial 3 osoby, co by nie bylo, ze mi sie cos na oczy rzucilo i jakies zero po drodze zgubilem przy odczycie pradu. Sprzet uzyty to sprze laboratoryjny sredniej klasy (dokladnie ten sam, na ktorym mam laborki z optoelektroniki - cwiczenie dotyczace progow swiecenia diod led)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow :] to to ja to wiedziałem juz jakies 8 lat temu. Ale do rzeczy. Nie wiem co dokładnie chciałes osiągnąc pisząc tego posta. Rozumiem ze zdobyłes jakies informacje, i ludzie podobni Tobie czy mnie wiedzą o co chodzi ale taki tłikers, który nie wie za bardzo co to dioda to podejrzewam nie skorzysta z tych informacji. Mogłes juz postarac sie o narysowanie wykresu prądowo-napieciowego LEDa.. mysle ze rysunek wiecej by powiedział. Nie wspomniałes takze o mocy strat... czy przy tych 30mA diodzie czasami nie było gorąco...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi