Skocz do zawartości
turzol

Opinie nt. Coolermaster SAF-B82

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupic ww. wentyl, ale nie wiem jak sie sprawuje na co dzien. Sluchalem w 4Max-ie jak chodzi i calkiem calkiem...ale

jest tylko problem z ich podlaczeniem. Na plycie mam tylko 3 wejscia na wentyle, ale potrzebuje 4 szt. Koles w 4Maxie pokazywal mi taka przejsciowke made by Zalman, stymze wtedy 2 chodza na 7V, a 2 na 5V. Czy da sie jakos tak zrobic aby wszystkie chodzily na 12V?

No i czy ktos jest z userow ktos kto uzywa tego modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Czy da sie jakos tak zrobic aby wszystkie chodzily na 12V?...

da sie spokojnie - robisz sam przejsciowke - kupujesz:

- 1 wtyczke Duzy MOLEX 4PIN (meski) z koncowkami do zaciskania

- 4 gniazdka 3PIN (do lutowania) jak te na plycie glownej do wentylatorow

- kawalek kabla wg normy 26AWG (lub jakis o przekroju 0.5mm) - mozesz kupic w 2 kolorach - czarny i czerwony

- koszulke termokurczliwa

kosz czalosci w okolicach 8-12zl

tniesz kabeli na odpowiednie dlugosci, sciagasz po kawalku izolacji z z obu koncow, przylutowujesz do odpowiednich pinow w tych malych gniazdkach (jak patrzysz tak ze "ogranicznik" jest na gorze to 1 pin = zczyt obrotow, 2 pin = +12V, 3 pin = masa), zakladasz koszulki termokurczliwe w miejscach lutownia, drugie konce kabelkow (a dokladnie druciki) splatasz ze soba i wkladasz do koncowek do zaciskania od Duzego MOLEX'a, zaciskasz (np szczypcami polokraglymi, ostro zakonczonymi), wsuwasz w odpowiednie wypustki i gotowe (pamietaj ze +12V we wtyczkach zasialczowych jest zolte)

na koniec masz rozgaleznik na 4 wentylatorki :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki benek za rade, ale JA i lutownica = katastrofa! Wiec moze poprosze jakiegos kupla zeby mi to zmontowal. BTW nie mozna latwiej? Czy nie da sie takiej przejsciowki kupic. Jezeli tak to gdzie?

A co myslicie o tych wentylach? Brac czy nie? Bo mam blisko do 4Max-a :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki benek za rade, ale JA i lutownica = katastrofa! Wiec moze poprosze jakiegos kupla zeby mi to zmontowal. BTW nie mozna latwiej? Czy nie da sie takiej przejsciowki kupic. Jezeli tak to gdzie? 

A co myslicie o tych wentylach? Brac czy nie? Bo mam blisko do 4Max-a  :D

to najlatwiejszy sposob - mozna tylko trudniej plytki uniwersalne lub trawienie plytki wlasnego projektu :lol:

mysle ze jednak lepiej poprosic jakiegos kumpla - wyjdzie taniej niz kupno gotowego rozwiazania na 4 wentylki - jakbys chcial bardzo "molestowac" kumpla to masz fajna stronke http://www.fanbus.com/

co do CoolerMasterow - mialem z nimi tylko przelotny "romans" :lol: - dokladnie z tymi z termistorem na kabelku (na lozysku kulowym) - w krotkim okresie byly OK ale jak wypadaja po dluzszym czsie nie mam pojecia :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2 sztuki w budzie właśnie z 4 maxa i sprawują się całkiem całkiem, ale jak połączyć 4 sztuki to ci nie powiem.W standardzie są przejściówki 3pin na 4pin, czyli chyba nie powinno być problemu, wygląda to niczym jakiś rozgałęźnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...