piis5 Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 Witam! Chciałbym napisać sobie funkcję, która będzie otwierała mi dane podane jej pliki i zajmowała się błędami jeżeli takowe się pojawią. Do funkcji jako parametr wysyłam nazwę pliku (string) oraz typ zmiennej plikowej np. var kategoria : file of string; Funkcja ma przypisać nazwę pliku do danej zmiennej plikowej. Problem w tym że definiując funkcję tak : function OtworzPlik(NazwaPliku:string;var DoPrzypisania : file):boolean: a nastepnie jej wywolaniu np z parametrami OtworzPlik('Kategorie.dat', Kategorie); (gdzie Kategorie to var Kategorie : file of string;) Kompilator prostestuje że mam "Type mismatch". Do tej funkcji chce przesylac jeszcze inne np Wpisy, gdzie wpisy to var Wpisy : file of Wpis, a wpis to jakies pola rekordowe. Co zrobic by nie wyskakiwało type mismatch i żeby funkcja działa tak jak to zaplanowałem? Jest to w ogóle możliwe? (w Pascalu). Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...