Skocz do zawartości
s0lid

Maxtor 160 GB SATA - WYCISZYC!

Rekomendowane odpowiedzi

najlepiej to by było jak byś napisł co dysk robi głośno ;-) tj. swista/piszczy czy chrobocze ;-) może da się go wyciszyć bez tracenia wydajności - wszelkie zabiegi softowe polegają na zpowolnieniu glowicy,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm no to - albo sofcik albo możesz dysk zawiesić na gumkach lub położyć na gombce,,, o ile wiem maxtor jest dosyć ciepły więc jeśli nie będzie miał kontaktu z obudową - dołóż mu jakieś chłodzenie tj np standardową 80mm na niskim woltażu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wejdź na stronke maxtora i zassaj program maxblast czy jakos tak....

Będzie ciszej tylko troszke wydajność spadnie, zwłaszcza przy zapisie. Ale jakiejś tragedii nie będzie wiec jak ci chrupanie przeszkadza to sobie to zrób i tyle...

Moim zdanie temat można zamknąć.

ps. chyba,ze ktos cos mądrzejszego wymyśli ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob sobie jeden test - odkręć dysk od obudowy, połóż go na dole obudowy na czymś co go odizoluje - nię będzie przenosiło drgań,,, tutaj interesuje ci np wspomniana wyzej gombka ;-) w sumie to zależy już od twojej inwencji heh moze byc i czapka ;-) nie bede juz pisal o tym ze dysk ma na dole elektronikę dobrze by było ją od miekkiego odizolować choćby folią antyelektrostatyczną. ( o napisalem;-) ) potem zmknij obudowę, załącz system i napisz jak wrażenia :-) jak bedzie wystarczająco cicho - temeratory bede na 90% za wysokie do pracy na codzien - pokombinuj nad chlodzeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...proste rozwiazanie, nie przykrecac dysku

Mi tu naprawde zależy na odpowiedzi poważnej... a jesli ta jest poważna to mozesz mi wytłumaczyć co masz na mysli?

... wystarczy dysk położyc, w obudowie np. na czyms miekkim (kawałek kalimaty itp.) ... stary z tego sie nie szczela to tylko dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMFG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zainstalowałem! Z 255 jednostek zmieniłem tylko o 2 jednosktki przechodząc na 253. Właczam kompa! Dysk nie działa! Mówie! O KUFA!!!!!!!!!! 8O I nagle lol! WinXP się uruchomił!!!!!!!!!

Ludzie!!! DYSK DZIAŁA TAK JAKBY NIE DZIAŁAŁ!!!!! 0 odgłosów!! poprostu ZERO!!!!!!!! Lekkie szumy od obudowy, które są na granicy szłyszalności i to jeszcze gdy mój wiatrak chodzi na 1700 obrotów. Toż to ten program to CUDO!!!

C

U

D

O

Zrobiłem test HDTach3 i mam wyniki. Co prawda się róznią ale na taką zmianę akustyki to warto.

Wynik na 255 jednostek (chrobocze) / wynik na 253 (praktycznie nic nie słychać):

Burst Speed: 132.6 / 132.5

Random Access: 16,1ms / 22,2ms

CPU Utylization: 4% / 4%

Avarange read: 48,6MB/s / 48,2MB/s

Czyli wyniki są praktycznie identyczne oprócz Radnom Access. Powie mi ktoś co spowoduje to dodanie 6ms? W czym to odczuje? Czy 22,2ms to jest i tak dobry wynik, czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 ms jest to cza jaki ppotrzebuje glowica na dotacie do danych do ktorychj jest akurat odowlanie

czy to jest dobry wynik moim zdanie slaby acz nie tragiczny po prostu przy kopiowaniu z partycji poiwedzmy filmu zadnej roznicy nie odczujesz bo to jest jeden duzy plik ale jak bedziesz kopiowal kilkaset malych polikow np *.jpg to juz moze byc roznica dla tego ze glowica musi sie ustawiac w wybrane miejsce talerza zeby odczytac/zapisac plik

osobiscie uwazam ze lepiej jest zrobic tak jak koledzy mowia polozyc dysk na jakims miekim materiale nawet moze byc ta pinaka z mobo

jestesm dokladnie tego samego zdania grzwal TO TYLKO DYSK nie da sie go ot tak popsuc kladac na dole jak posiedzisz trochew w kompach to zrozumiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi