Skocz do zawartości
MajkelP

Co c tym ramem i płytą?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystki mam oto taki problem!

Moja płyta główna to ABIT IC7-G ram 2 x256MB OCZ PC 4200 533MHZ DDR Procek Intel Pentium 4 2.4C GHz !

Problem jest następujący:

Otóż pamięci te przy taktowaniu 200MHz (400DDR) potrzebują 2.8V i tyle dostają.

Natomiast jesli podnosze szyne np na 275MHz 1:1 synchro z prockiem i więcej przydałobyim sie ze 3V

(albo i więcej )a płyta mi daje tylko max 2.8 :( Co moge zrobic ?

Bardzo prosze o pomysł?

Wgranie jakiegos BIOSU moze od ABITA IC7 MAX ?

albo jakiegos innego?

Bardzo prosze o odpowiedz

Z góry bardzo dziękuje :)

Móij zasilacz to Chieftec 420 W

I jeszcze jedno procka podręciłem na (12x300MHz)3.6GHz ale zachowywało sie wszystko niestabilnie więc musze podnieść napięcie jakie jest bezpieczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rób vmodzia, ja moze dzis zrobie jak znajde czas bo i tak kompa musze rozebrać. Jak nie dzisiaj to napewno w najbliższym czasie bo mi też pamięci nie pozwalają dalej. Co za kretyn wymyślił max vdimm 2,8 ehh... :wink:

PS. A no i jeszcze pewnie dorzuce kilka kondensatorów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:]]]]

szczerze mowiec gdyby ten abit nie mial problemow z VTT to wolalbym kupic OCZ Booster'a i nie ryzykowac utraty MoBo (gware po tych modach mozna wywalic)....BTW na stronie OCZ'ta pisze ze jaja z VTT zaczynaja sie powyzej 3V,natomiast gdzies wyczytalem ze juz powyzej standardowych 2.8V....orientuje sie ktos jak jest naprawde ? :] ,bo niewiem czy oplaca mi sie zbierac kasiore na tego OCZ'ta czy nie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero po wyjechaniu poza 3,0V są problemy (niektórzy nawet mają spoko 3,1V). Też się nad tą OCZ-tką zastanawiam ale nie wiem czy jest sens....

Fakt faktem że vdimm na ic7 do łatwych nie należy, tak samo jak VTT z resztą. Mi tam gwara dynda bo i tak nie mam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo :D

za odpowiedz!

Jest troche z tym zabawy :) zastanowie sie bo szkoda mi gwarancji ! a jak cos źle mi pojdzie to płytka do wyrzucenia !

Zastanawiam sie jeszcze nad Ocza DDR Boosterem ale chyba drogi jest PRAWDA ? 200zł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja tak z ciekawości wszedłem na strone OCZA i można podnieść tym DDR ram Boosterem napięcie nawet do 3.9V , urządzenie te ma nawet wyświetlacz LCD z aktualnym napięciem! Chyba sie skusze jednak ale po Nowym ROKU :D

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi